Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-21, 21:11
Dodatkowe zabezpieczenie samochodu ??
Autor Wiadomość
piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Silnik: diesel
Wysłany: 2008-03-10, 11:12   Dodatkowe zabezpieczenie samochodu ??

Zastanawiam sie nad założeniem dodatkowego ukrytego zabezpieczenia do mojej Ventki np. wyłącznik pompy paliwa czy coś w tym stylu, :faja: co Panowie polecacie ? tylko nie pisać co macie !! ! tylko co polecacie ;) . Dmuchnęli nam ostatnio firmową furę w samo południe i to w centrum miasta :bije: więc naszła mnie lekka ochota coby zabezpieczyć dodatkowo auto. Czekam na propozycję i ewentualne koszta takiego zabiegu.

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-03-10, 11:27   

Dla chcącego nic trudnego, więc co byś nie założył jak będą chcieli to i tak ukradną. Ja mam alarm z odcięciem zapłonu + blokada skrzyni biegów (tylko dla zniżki w AC) i nic więcej nie zakładam, bo po co...

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Wysłany: 2008-03-10, 12:02   pewnie ze tak

spyro napisał/a:
Dla chcącego nic trudnego, więc co byś nie założył jak będą chcieli to i tak ukradną. Ja mam alarm z odcięciem zapłonu + blokada skrzyni biegów (tylko dla zniżki w AC) i nic więcej nie zakładam, bo po co...

Zawsze to wydłuży czas kradzieży auta. Firmową furkę ukradli w jakieś 3-5 minut (czas przebywania kierowcy w sklepie). Coś jednak kierowcy Ventek pewnie posiadają, poczekam spyro na szerszy odzew.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-10, 13:37   

Załóż sobie odcięcie zapłony ze schowanym przyciskiem, ale schowanym w miejscu gdzie nikt sie nie domyśli, nie pod kierownicą czy deską, jak robią wszyscy. moja matula ma tak zrobione w swoim aucie a prztyczek jest w takim miejscu że nie ma szans go znaleźć. Rozwiązanie bardzo tanie a jakie skuteczne.

piru napisał/a:
w jakieś 3-5 minut

To pikuś, pare lat temu moja Ciotka przyjechała do nas dosłownie na minutę. Weszła na górę, zabrała teczkę i zeszła a tu zonk, nie ma auta, a autko z alarmem i blokada skrzyni biegów. Auto buchnęli w 30 sekund max. Jak się okazało z zeznań świadków w postaci poduszkowców (babć siedzących non-stop w oknie) to podszedł do auta facet w garniaku, otworzy jak swoje, wsiadł, przez parę sekund nic sie nie działo, po czym odpalony silnik i wiooooooooooooooooooo....
A teraz najlepsze, auto po tygodniu znalazła policja (zapewne przypadkiem). Blokadę skrzyni biegów pokonali w ten sposób, że złamali wajchę i jechali cały czas na 2 biegu a alarm to wiadomo, że żadne zabezpieczenie... Notabene, Ciotka naprawiła ta furę, bo wyjścia nie miała i ukradli jej po miesiącu znowu, tym razem spod jej bloku i na szczęście sie juz nie znalazło...
I co z zabezpieczeń? Nic...

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Wysłany: 2008-03-10, 13:53   i to jest masakra

Właśnie na złodzieja nie ma bata. Coś tam wymyśle i cosik założę, ale mnie to mierzi że pierwsze co pały zakładały jak furaka firmowego podprowadzili że to próba wymuszenia AC :( ech, ale jak to Ś.P. dziadek mój mawiał : ,, Nasza Polska cała jeszcze długo na złodziejskich nogach będzie stała" :strzela:

mckano 
Zapalony Ventkarz
TDi człowieku

Silnik: diesel tdi
Wysłany: 2008-03-10, 13:58   

alarm, blokada skrzyni biegów typu Multi Lock z zamkniem antywłamaniowym, przycisk na odcięcie paliwa a na tylnym siedzeniu bullterrier :) aha w przednich drzwiach zawsze 30cm zomowska biała pałeczka :P :D

adbaca 
Zapalony Ventkarz
94r.

Silnik: 1.9TD, 75KM
Wysłany: 2008-03-10, 14:05   

to że nie da sie auta zapalić nie znaczy że go nie możną ukrąść a polacy potrafią wszytsko obmysleć i zrobić tak aby działało bądz zapalic auto które "nie da sie" zapalić

mckano 
Zapalony Ventkarz
TDi człowieku

Wysłany: 2008-03-10, 14:11   

ale nie da sie odpalic, dodatkowo złamanie multi-Locka to dodatkowy czas .... to. że ukradną to proste że już mają zagłuszacze gps-a. Ale proste, nikt z takim sprzętem nie przyjdzie na vento tylko jakiś podwórkowy nosorożec co chce go pociąć i sprzedać

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-10, 21:43   

mckano napisał/a:
dodatkowo złamanie multi-Locka to dodatkowy czas
5-10 sekund max, widziałem na własne oczy, wystarczy pewien spray, w ciągu chwili po spryskaniu pukasz czymkolwiek w multilocka i sie rozpada (widziałem na własne oczy gdy się zaciął mojej matuli kiedyś w aucie, przyjechali spece od otwierania uta, pokazaliśmy im dowód, że to nasz furak i tyle... Także każda blokada skrzyni biegów nadaje sie do jednego: zniżek w AC, nic poza tym...

MAPET 
Vento to ja!

Silnik: VR6
Wysłany: 2008-03-11, 14:32   

ja mam odciecie pompy paliwa...

www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne

mckano 
Zapalony Ventkarz
TDi człowieku

Wysłany: 2008-03-11, 15:51   

ale zwykły podwórkowy bawół nie wpadnie na pomyśł pewnie ciekłego azotu aby zamrozić ..... specjalista to wiadomo że to 15 sekund ..... ale oni za vento się nie biorą, choć ostatnio zajumali we wro znajomemu A6 z 1995 roku

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-11, 16:04   

No ja tez z jednej strony zawsze patrzyłem, że kto mi ukradnie stare Vento ale są dwa wyjścia złodziei:

1. da zabawy aby się przejechać a potem auto rozbijają na pierwszym lepszym drzewie (nawet maluchy tak rąbią)
2. na części, Ventka z 1992 roku jest prawie nic nie warta jako całość (5-6 tys to max) ale rozłożona na części... Sami wiecie ile buli sie za niektóre pierdółki...

Także warto mieć rzeczywiście cokolwiek, ale nie ma sensu tez przesadzać z ilością zabezpieczeń, żeby potem nie musieć przez 10 minut codziennie je rozłączać i odpinać :D

arekkera 
Autostopowicz
1.9TDI 94r 260 tysi

Wysłany: 2008-03-12, 18:26   

witam, jakis tydzien temu moja ventka miala spotkanie z takimi wlasnie cichociemnymi osobistosciami o szybkich nóżkach i lepkich łapkach... ;) otoz zostawilem samochodzik przed akademikiem, pojechalem do kolezanki na urodziny, wypadalo byc... jakies 2 m od wejscia, na widoku kamer, wychodze po 2 godz, wkladam kluczyk i zonk... nie wchodzi, patrze a autko otwarte i radyjka nie ma... soniacz s2020 dla ciekawości zainteresowanych :) dzwonie na policje i slysze czy moglby pan podjechac na komende, a tam na miejscu pytanie czy dotykal pan czegos? bo jesli tak to nie zbiora odcisków... żenada... ale to swoja droga. teraz zastanawiam sie nad jakims zabezpieczeniem samochodu, i dolaczam sie do prosby autora postu o propozycje zabezpieczen samochodziku. z gory dzieki.

my_kel 
Kierowca eLki

Silnik: 1.8
Wysłany: 2008-03-12, 20:21   

ja nadal uważam, że najlepsze zabezpieczenie to własne.
Montujesz wyłącznik ukryty w szereg z np z wyłącznikiem na desce *zapewne masz tam jakieś wolne miejsce" i dopiero masz zapłon odblokowany.
Ew sam wyłącznik ukrywasz gdzieś i za jego pomocą łączysz cewkę zaplonową (plus np zasilanie przełącznika gaz/benzyna - jak masz).
Wyłącznik możesz zamontować pod wykładzina, czy obiciem. W takim celu nie będzie to wyłącznik/przełącznik, a switch, który zasila przekaźnik (tyle, że musi mieć styki wysokoprądowe)
Możesz również odcinać zasilanie pompy paliwowej.
Ostatnio zmieniony przez my_kel 2008-03-12, 20:24, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu