Ano.. Mam takie pytanko, czy jest możliwość "rozmnożenia" sobie portów PCI w komputerze, stosując swego rodzaju jakieś przejściówki, kontrolery itp. inne rzeczy. Niedawno zakupilem sobie taki kontlorer rozszerzający porty USB na gniazdo PCI i brakuje mi wolnych już gniazd PCI.
Silnik: z przodu Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 04 Sie 2006 Posty: 1419 Skąd: Goleniów
Wysłany: 2008-01-02, 12:47
nie spotkałem sie z czymś takim ale po co ci port PCI co chcesz jeszcze podłączyć większość urządzeń na PCI można teraz kupić w opcji np. na usb tylko że droższe ale to zawsze rozwiązanie
napisz po co ci to PCI ?
PCI potrzebne mi z tego względu, że nie mam już miejsca na inną rzecz, którą bym chciał włożyć do kompa. Jeden port zajmuje karta dźwiękowa, drugi karta sieciowa, trzeci karta sieciowa bezprzewodowa na Internet radiowy, czwatra na dodatkowy kontroler USB, nio i już miejsca brak, a potrzebowałbym conajmniej jeszcze jeden wolny, na PCMCIA, bo mam kartę telewizyjną na Pcimcię, a chcę do siebie podłączyć, i do tego właćnie PCI potrzebne.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-02, 20:05
sebastian, tez nigdy w życiu nie widziałem dodatkowych wejśc PCI, może pozbąć sie zwykłej sieciówki, przecież możesz wszystko załatwić jedną dobrą kartą sieciową bezprzewodową (ja tak mam w domu zrobione od niedawna, tzn na jednej karcie sieciowej bezprzew. działa mi necik i sieć w domu)
Jeśli tego nie chcesz ruszać to pozbąc sie kontrolera USB i w jego zamian kup HUB usb, dzięki czemu zostanie Ci wolny port PCI a przybędzie dodatkowych wejśc usb. One są tanie w tej chwili, na allegro po dosłownie parę zł, a firmowe, wieloportowe po paręnaście-parędziesiąt zł.
Z tego względu kupiłem kontroler USB na PCI, gdyż popaliły mi się wszystkie porty USB w komputerze przez kabel od drukarki, który kupiłem, a który to był niedobry, bo robił spięcie - źle fabrycznie były kabelki dolutowane. Sieciówkę muszę mieć i taką i taką, jedna do Internetu, a druga jako połączenie z drugim. Chyba, że po prostu za jakiś czas, jak już tak pilnie będę potrzebować, to wywalę zwykłą sieciówkę, ale póki co muszą być dwie. Też jeszcze się z takim dodatkowym wejściem na PCI nie spotkałem. Mam jedno wolne gniazdo CNR, ale nie wiem, do czego ono w ogóle jest, i z resztą takie małe jakieś ono - ponoć do sieci, ale co i jak, to nie wiem dokładnie.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-02, 21:22
zno własnie można pod płytę podłączyć usb, ale skoro popaliłes je to zapewne własnie na płycie głównej masz spalone wtyki, ale sprawdź to jeszcze.
o do sieciówki to mówiCi właśnie, że ja tak mam, ma jedenj karcie sieciowej bezprzewodowej mam nie dośc że necik to sieć w domu, taże da się, choć trzeba włożyć pare groszy w kupno dobrej karty.
W Twojej sytuacji proponuję Ci sprzedać ta karte tv co masz i kupić jakąs na usb, nie masz innego wyjścia....
Jest jeszcze jeden myk - mam klawiaturę na USB - działa, owszem, ale tylko pod Windowsem, z poziomu BIOSu już nie. Na oryginalnych portach USB w płycie normalnie wykrywało i można było wejść do biosu, a teraz kicha, przez kontroler nie wykrywa. Pozostaje co, zaopatrzyć się w PS2...
Heh, wyszperałem w szwargałach swoich jakąś klawiaturę na PS2, staroc to, że ho ho, pamięta czasu Windowsa 95 chyba, ale fakt faktem, że działa - jak coś, to będę ją trzymał na czarną godzinę, odkurzyłem i jest, tylko taka wyblakła, blee, ale śmiga
Wysłany: 2008-01-04, 00:10
sebastian napisał/a:
mam klawiaturę na USB - działa, owszem, ale tylko pod Windowsem, z poziomu BIOSu już nie
to nie ma nic do rzeczy, a pewien jestem bo ostatnio gdy dostałem od Madzi zajefajną klawiaturkę na imieninki własnie na usb, miałem ten sam problem, pod biosem nie działało. kombinowałem i ustawiłem w biosie to wszystko (klawiaturą PS2 ) i w tej chwili klawiaturka jest podłączona pod identyko kontroler usb jak ty masz i w biosie tez działa. Musisz to poprostu wszystko poustawiać.
Przejściowa ps2-usb nic nie da jak w biosie nie jest to ustawione (tez to próbowałem).
Także poszperaj w biosie.
W sumie tak sobie myślę, że może kup używaną płytę główną, sprawną, i będzie po problemie... Nie wiem jaka masz teraz, tzn czy jakąś super nową najszybsza czy sprzed roku czy dwóch. W każdym razie wydasz parędziesiąt zł i problem z głowy. Kumpel z roboty kupił właśnie nówkę chińszczyznę Asrocka za 110 zł, płyta obsługuje najszybszy ram i nowe procki i co najlepsze od dwóch miesięcy ją ma i nadal działa
Heh, rewelacji to ja nie mam u siebie: Płyta ECS P4VXASD z prockiem Intel Pentium IV 1.4 na socketa 423. Dziwactwo takie, ale działa - fakt, że po przejściach jest, ale wszystko prawie działa (piszę prawie, po prawie robi wielką różnicę ) Nie jest jeszcze aż tak tragicznie. styknęły by mi pamięci RAM DDRy na 266 MHz, też staroć Znalazłem jakieś opcje w biosie pod usb, ale nie ustawiałem nic na razie, śmigam ta klawiaturką swoją, a jak trzeba będzie, to podłącze pod PS2 i będzie git - codziennie nie wchodzę w biosa
Wysłany: 2008-01-05, 19:16
sebastian, to naprawdę teraz najtaniej Ci wyjdzie kupić druga płytę główną, jakąs używkę wyrwiesz na Allegro za grosze, ważne, żeby była pod Twój socket.
Ja bym się nie zastanawiał, za 40 zł to nawet porządnego huba usb nie kupisz a tak zmienisz wszystko na działający zestaw a jeszcze procka pchniesz za pare zł i na piwko będzie
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 10 Maj 2007 Posty: 242 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2008-01-10, 09:55
Czegoś takiego jak dodatkowe wejście PCi nie kupisz nie ma czegoś takiego. Zmiana płyty głównej najlepsze rozwiązanie: pod twój soket i pamięć(taktowanie) no i pewnie masz na AGP.
dodatkowych gniazd PCI nie było i nie ma... ale mam dla Ciebie rozwiazanie, skoro piszesz ze masz 2 karty sieciowe, jedna to WI-Fi a druga normalna to zostaw ta normalna, kup sobie router Wi-Fi i wyrzuc ta karte od WI-Fi albo odwrotnie, jednym slowem pozbedziesz sie jednej sieciowki i po problemie
Mógłby ktoś podać mi jakąś stronkę, gdzie mógłbym sam sobie stworzyć jakąś dowolną konfigurację sprzętową komputera z cenami itp.? Owszem, jest ich trochę, ale podczas wyboru płyty głównej wyskakują mi setki nazw i symboli płyt, a same symbole nic mi nie mówią - i każdą z osobna musiałbym np. wpisywac w googlach i patrzeć, a to mi całe wieku by zajęło. Przyznam się, że kiedyś, pare lat temu, za młodości swego czasu, jak się siedziało w tych tematach to wszystko wiedziałem, a teraz zaczynam powoli być ciemny i nawet nie wiem, który procek jest dobry. Kiedyś były Pentiumy, Celerony, Athlony i wiadomo było, że niby Pentium był najlepszy, a teraz jakieś Core duo, pentium d, m, 360 itp. i bądź tu mądry człowieku... Przymierzam się do kupna nowego sprzętu, bez nagrywarki i dysku, czyli płyta gł. procek, ramy i grafika io budowa. Zamiast dysku i nagrywarki stawiam na ramy i procek, tak ze 2 GB. W żadne gry nie gram, nie potrzebna mi super wydajna grafa - tylko do pracy, neta, programów.
Wysłany: 2008-04-27, 20:47
W tej chwili kupiłbym prcek Intela, tanio będzie dwurdzeniowy, czyli Core 2 DUO, jak masz trochę kaski możesz zainwestować w kwadro czyli 4 rdzenie.
Płyta główna - najważniejsza - ja szanuje tylko dwie firmy: ASUS i GIGABYTE, reszta dla mnie nie istnieje.
RAM: conajmniej Kingstony, żadne samsungi, goiod ramy itp wynalazki, potem będa się gryźc jak za 2 lata będziesz chciał coś dołożyć.
Dysk twardy: ważne żeby miał duży casch, im więcej MB tym lepiej. Z firm ja uznaje TYLKO Western Digital (CAVIAR) oraz Seagate. W tej chwili u siebie max 2 dyski 500 gigowe , jeden właśnie Caviara i drugi Barracuda Seagate. Oba spisują sie wyśmienicie ( a dostają u mnie niezły wycisk). Przykre doświadczenia miałem z Maxtorem i IBM. Te dyski nie były najwyższych lotów.
Grafika: Żadne zintegrowane na płycie i żadna chinina. Grafika koniecznie z chipsetem pasującym do płyty głównej, żeby sie nie gryzły, ja preferuje zawsze jakieś serii GeForce. Im większe masz potrzeby tym więcej an nią wydasz.
MUZYKA: nie wiem jakie masz potrzeby, ale w tej chwili nowe modele płyt głównym dysponują naprawde spox jakości wbudowanymi kartami muzycznymi, ja kompa mam podłączonego do amplitunera i śmiga ładnie. Jak masz spore potrzeby muzyczne wtedy jakaś karta Creative'a, ale nie są tanie.
ZASILACZ: bardzo ważna a olewana przez ludzi rzecz. Gdy zasilacz jest kiepski można zjarać kompa. Ja w tej chwili kupiłem sobie Corsaira, nie do zaj... zasilacz, ale trzeba wydać te 400-500 zł. Zasilacze standardowo dawane w obudowach można od razu wywalić do śmieci (nie licząc oczywiście tych z wyższej półki) czyli omijamy ModeCom'y itp chińskie wynalazki.
OPTYKA: ja omijam napędy w stylu combo i co naważniejsze: kup dobrej firmy. \Różnica w cenie między LG< LiteOn itp wynalazków a np najlepszych na swiecei napędów ASUS i Pioneer to 20-30 zł. Ja niedawno kupiłem właśnie ASUSA i jest rewelacyjny. Wcześniej jak większość miałem LITEON i to była porażka. Non stop jakieś płyty popsute itp problemy.
Trochę się rozpisałem, mam nadzieję, że jakoś Ci pomogłem.
W necie jest sporo ofert, nie kupuj w żadnym MediaMarkt itp sklepach sieciowych, tam jest zawsze drogo (kupując laptopa cena między MediaMarkt a sklepem internetowym, gdzie kupiłem była 900 zł na tym modelu - sieciówki są bardzo drogie wp orównaniu ze sklepami internetowymi).
Najlepiej kupić części osobno i samemu złożyć. Można sporo zaoszczędzić.
woow No ja będę kupował nie gotowca, tylko składaka. Dlatego potrzebne mi będzie: płyta główna, procesor, ramy, karta graficzna no i obudowa z zasilaczem. Dysk i nagrywarę przekładam ze starego, jak i również dźwiękówkę. Dysk mam Segate'a - 320 GB i 80 GB, z tym, że na ATA jeszcze (ale będę chciał kupić płytę, która obsługuje już zarówno ATA, jak i SATA). Nagrywarkę mam ASUSA, DVW oczywiście, a dźwiękówkę Creativa Dźwięk najważniejszy dla mnie jest (a do pary i głośniczki 5.1, również Creativa). A ryszty sam nie wiem... pezejde się po sklepach, żeby zrobili mi taka kalkulację co i jak, bo z netu chyba brac nie będę
Wysłany: 2008-04-27, 22:25
sebastian napisał/a:
bo z netu chyba brac nie będę
czemu?
To najlepsze wyjście bo najtańsze. Na allegro w tej chwili sprzedają za 2500 całe zestawy, na najnowszym 4 rdzeniowym procku, najlepszej grafice i najszybszym ramie. Gdybym nie robił teraz autka to właśnie taki bym kupił. Ale że doinwestowałem swojego kompa parę miechów temu to teraz musi podziałać jeszcze troszkę czasu.
heh podstawa to plyta glowna, albo ASUS albo ASROCK - wiele osob o tym nie wie ale ASROCK to po prostu tanszy ASUS a niekiety spisuje sie o wiele lepiej. Jak juz wybierzesz plyte glowna to do plyty dobierasz procka i tak jesli intel to core 2 duo, jesli amd to z serii X2 z jak najwieksza iloscia pamieci cache drugiego poziomu (L2). RAM najlepiej brac w tzw DUALU czyli jak kupisz porzadna plyte glowna z obsluga DUAL CHANNEL to zobaczysz ze sloty na pamiec sa tak ulozone ze masz np przy 4 slotach pierwszy i trzeci innego koloru (nie bialego) to miejsca na pamiec w dualu czyli 2 kosci o lacznej pojemnosci ilus tam MB/GB ktore pakujesz wlasnie w te sloty przez co otrzmujesz duzo wieksza wydajnosc. Z grafiki to zawsze bylem tylko za chipsetami NVidia, czyli po prosty GeForce i tu raczej nie ma filozofii skoro nie bedziesz na tym gral w niewiadomo co Pamiec oczywiscie najlepiej jak najwieksza jak na mozliwosci cenowe. Naped to najlepiej ASUS, bo w tej chwili robia najbardziej niezawodne i tak jak spyro napisal nie zadne COMBO tylko po prostu nagrywara DVD.
Co do HDD to skoro masz na ATA w sumie 2 dyski o lacznej pojemnosci 400 GB to moze lepiej by bylo je popchnac na gieldzie jakiejsc i kupic dobry dysk 500 GB na zlaczu SATA, predkosci zapisu i odczytu sa lepsze chyba ze nie zwracasz na to uwagi...tak jak spyro Ci napisal o dyskach wazna jest ilosc pamieci podrecznej czyli cache. Im wiecej tym lepiej.
I do tego jeszcze mocny zasilacz oczywiscie i na tym bym nie oszczedzal kaski...
SPYRO nie zgodze sie z toba w jednej kwestii... co do miejsca zakupu sprzetu a mianowicie owszem w media markt i tego typu molochach sie takich rzeczy nie kupuje ale sklepy typowo komputerowe jak KOMPUTRONIK czy ZNAK oferuja niekiedy bardzo dogodne ceny skladakow wiec wcale nie jest tak ze z netu najtaniej.
A co do tego ze najlepiej to samemu zlozyc to owszem tylko trzeba miec o tym pojecie jako takie
_________________ Vento GL TDI '95
Ostatnio zmieniony przez craven4 2008-04-28, 11:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-04-28, 11:12
craven4 napisał/a:
wiele osob o tym nie wie ale ASROCK to po prostu tanszy ASUS
Daewoo to tańszy Chevrolet tylko między nim a prawdziwym amerykańskim chevi to przepaść technologiczna i jakościowa. Nie patrz w ten sposób, tańsze marki robi sie po to żeby przyciągnąć biedniejszego klienta ale zapewniam CIę, że jakość jest zupełna inna. Także ja jednak nie brał bym asrocka, to najniższa półka cenowa i jakościowa.
Z dyskiem popieram cravena, opchnij te co masz i kup SATA to zupełnie inna jazda, na SATA jest o wiele szybciej. Poza tym najlepsze płyty główne dawno nie obsługują poczciwego ATA.
wiele osob o tym nie wie ale ASROCK to po prostu tanszy ASUS
Daewoo to tańszy Chevrolet tylko między nim a prawdziwym amerykańskim chevi to przepaść technologiczna i jakościowa. Nie patrz w ten sposób, tańsze marki robi sie po to żeby przyciągnąć biedniejszego klienta ale zapewniam CIę, że jakość jest zupełna inna. Także ja jednak nie brał bym asrocka, to najniższa półka cenowa i jakościowa.
I tu sie mylisz kolego, siedze w tej branzy troche i owszem przyklad ktory podales jest ok ale to sie nie przeklada na sprzet kompuerowy, plyty asrocka zadziwiaja w wielu testach plyt glownych oferujac nizsze ceny. Tak samo jest z prockami np. masz intela za 400 zł np core 2 duo i masz podobnego AMD athlon X2 za 300 zl o trosze nizszej czestotliwosci taktowania ale za to z wiekszymi mozliwosciami overclockingu co w tym momencie jest o wiele lepszym rozwiazaniem bo nie od dzis wiadomo ze procki AMD sa niby w teorii i dokumentacji wolniejsze ale za to kilka razy wydajniejsze od INTELA. Tak wiec nie ma co sie sugerowac cena sprzetu i twierdzic ze to niska polka cenowa tylko warto poszperac po testach i porownaniach sprzetu komputerowego
_________________ Vento GL TDI '95
Ostatnio zmieniony przez craven4 2008-04-28, 11:23, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-04-28, 11:38
Co do AMD to wiadomo od dawna, nie dość, że tańsze to w testach wygrywają. Chociaż do laptopa nie kupiłbym AMDka, zastanawiałem się długo, kupę testów wyczytałem i do lapka tylko Intel, mniejsze zużycie energii, a co za tym idzie dłużej bateria trzyma, mniej się grzeje.
Nie wiem jak się zachowuję te nowe 4 rdzeniówki, bo nie miałem okazji popracować, ale 2 rdzeniowe wolałbym Intela jednak.
Co do płyt głównych to i tak bym nie kupił AsRocka, stoję zawsze przy ASUSie, odkąd pamiętam i nigdy sie nie zawiodłem.
hehe mam w laptopie AMD Turion X2 i nie moge slowa zlego powiedziec grzeje sie mniej niz u kumpla co ma Core 2 duo ale to tez zalezy od chlodzenia jakie jest... akurat mam lapka ASUSA ;p
Wysłany: 2008-04-28, 21:21
no czyli róznie to bywa Ja w kompie stacjonarnym też mam AMD i takiego chciałem laka ale wszyscy mi odradzali... I wziołem w końcu Intela i jest git...
Craven a tak z ciekawości jaką masz temp rdzeni?
ułaaa, to mój Pentium 4 1.4 poci się przy normalnej pracy, temperatura oscyluje w granicach 55 stopnii przy prędkości wiatraczka 3200rpm, a w max stresie prędkość ta dochodzi do 4000rpm nawet, a temp. procka do ok 70 stopnii
[ Dodano: 2008-04-28, 23:31 ]
i rozbierałem go nawet, smarowałem specjalną pastę przewodzącą ciepło i dalej to samo, ale jak się pytałem paru szpeców, to ten typ tak ma po prostu, no
Wysłany: 2008-04-29, 10:16
sebastian napisał/a:
temp. procka do ok 70 stopnii
to za wysoko. Kup porządny wentylator. Ja kupióęm Zallmana, co prawda drogi, bo prawie 200 zł poszło na niego ale skubaniec nie dość że cichszy od tych standardowych to chłodzi pięknie. Mój AMDek w tej chwili ma max 45 stopni jak mu dam popalić. Takto 35-40 stopni.
Sebastian, 70 stopni to zabójstwo dla procka.
craven4 napisał/a:
temperatura obydwu rdzeni oscyluje w okolicach 40 stopni plus minus 1 stopien wiec nie ma tragedii, przy predkosci wiatraka 1900 rpm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum