Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka cyfrówka
Autor Wiadomość
cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2008-05-03, 11:57   Jaka cyfrówka

Chłopaki mam pytanie do was. W lipcu wybieram się z paczką znajomych w góry. Mam cyfrówkę kodaka (ale już wiekową) ma 2 Mpix. Chcę sobie kupić nowy aparacik w cenie do 400 pln. Pomóżcie mi coś wybrać. Zdaję się na wasze doświadczenie. Ja się zastanawiałem nad takim czymś : http://www.ceneo.pl/1229519 albo takie coś http://www.ceneo.pl/703178 . Mam nagrywarkę w kompie BenQ, sprawuje się super już od 4 lat, tylko ciekawe jak z aparatami. Ale podsuńcie jeszcze jakieś pomysły. Pleeeaaasssseeee. :prosi: :prosi: :prosi: :prosi: :prosi:
Ostatnio zmieniony przez cinek82 2008-05-03, 12:36, w całości zmieniany 3 razy  

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-05-03, 12:41   

Drugi link nie działa.

a ja bym poszukał jakiegoś Panasonica, mają OPTYCZNĄ stabilizację obrazu, dzięki czemu mogą Ci sie ręce trząść a i tak zdjęcie wyjdzie ostre co jest bardzo ważne właśnie przy róznych wycieczkach itp. Inne firmy ładują niby stabilizacje, ale nie optyczną tylko programową a to jedna wielka lipa, jak zoom cyfrowy.

Za 359 zł kupujesz fajny aparat z serii lumix, z optyczną stabilizacja obrazu i matryca 6 MPX. http://www.allegro.pl/ite...mp_zoom_x3.html

Tu masz za 438 jeszcze wyższy model: http://www.allegro.pl/ite...p_sd_nowy_.html

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-05-03, 12:44   

Drugi link już poprawiłem. A jak wychodzą zdjęcia z 6 Mpix?

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-05-03, 12:52   

cinek82 napisał/a:
A jak wychodzą zdjęcia z 6 Mpix?

Tzn? Chodzi Ci o wielkość? Powiem Ci tak, to jest bezsensowny pęd do zwięksania matryc w aparatach. Z 10 Mln PIX. możesz wydrukować billboard, więc nie wiem czy ktokolwiek z nas to wykorzystuje w rzeczywistości. Poprzednią cyfrówkę, miałem 5 mln PX i z niej drukowałem plakaty A2 (100 cm x 70 cm).
W tej chwili mam Panasonica FZ50 i dlatego tak Cię namawiam do tej firmy, Żadna inna konkurencyjna firma nie wymyśliła tak zaje... stabilizacji obrazu. Wcześniej miałem Sony i tam stabilizacja była do du...

Ze starych czasów to kiedyś wywoływałem zdjęcia w formacie A4 robione cyfrówką 2 mln px. Także 6 mln to można powiedzieć kosmos, w życiu tego nie wykorzystasz.

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-05-03, 13:52   

Szefie takie a takie coś : http://www.ceneo.pl/433201 .Czekam jeszcze na inne opinie Ventkarzy. :faja:

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-05-03, 13:53   

Ja polecam taki: http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=2522
Obsługuje najszybsze karty SD 4 GB, zdjęcia bardzo pięknie wychodzą, dźwięki z głosem nagrywa i mnóstwo jakis bajerów, których nie używam, a w większości sam nawet nie wiem co do czego jest. Główne to to aparat mojego taty jest, ja tam tylko czasami cykam, ale na prawdę warta uwagi cyfróweczka. I nawet Tatuśko niedrogo dał za niego. Kupiłem jemu Kartę SD Xtream III coś takiego - bardzo szybciutka karta, a na 4 GB to można cykać i cykać i cykać :) POLECAM

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-05-03, 13:58   

Seba masz takie coś : http://www.ceneo.pl/423127 ?

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-05-03, 13:59   

ja bym wybrał jednak Panasonica. Nie ma szans żeby Ci jakieś zdjęcie nie wyszło, zawsze ostre fotki...

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-05-03, 14:03   

Mam 570 IS dokładnie

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-05-03, 14:11   

Ale te Lumixy nie mają zapisu dźwięku w filmikach. Czasami przydałby się filmik nakręcić ale bez dźwięku to nie to, a nie będę specjalnie kamery kupował. :faja:

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-05-03, 14:11   

Cytat:
Nie ma szans żeby Ci jakieś zdjęcie nie wyszło, zawsze ostre fotki...

Mi się tak jeszcze nie zdarzyło.. No, chyba że machasz ręką w górę i w dół zamaszyście, to może, ale podczas normalnej eksploatacji w normalnych warunkach to też nie ma szans...

Do jednej rzeczy, co się moge przyczepić to do lampy błyskowej. Nie ma co ukrywać, że chyba w większości tych cyfrówek to tak jest, że przykładowo robiąc zdjęcie w kościele zdjęcia lepiej wychodza bez lampy, aniżeli z lampą. Lampa sprawdza sie na krótkich odległościach i w newielkich pomieszczeniach. A na wolnym powietrzu to lepiej w ogóle lampę wyłączyć. Przykładowo: te wszystkie fotki swojego auta co dodałem w swoim temacie o moim ventylku to wszystkie robione bez lampy. Gdybym robił z lampą to wyszły by 2 razy ciemniejsze i nieostre. Ale to domena wszystkich tańszych cyfrówek.

AAAle... Tatuś ma Zenita, na kliszę. I zdjęcia robione tym aparatem wychodzą PERFEKCYJNIE !! Nie ma szans, żeby robić zdjęcie w kościele czy tak, jak napisałem wyżej, żeby jakieś wyszło ciemniejsze czy neiostre ze względu na włączoną lampę. Ale ta lampa to bez porównania, nie takie malutkie gówienko, tylko porządna. Ale zdjęcia miodzio. Nie raz nawet fotograf się pytał taty, jak dawał kiedyś zdjęcia do wywołania jakim aparatem robił zdjęcia, że tak pięknie zrobione są. Zenit bija na głowe nawet te drogie cyfrówki, bezapelacyjnie !!
Lecz niestety minęły już czasy kluszy i wywołań filmów... a szkoda :(

[ Dodano: 2008-05-03, 14:21 ]
Zobacz, taki identyko mam, i masz jego paametry:
http://allegro.pl/item352...wyprz_a570.html

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2008-05-03, 14:46   

cinek82, - ja ma o model niższy canon A 560 ,niedrogi ale naprawdę dobry aparat ,wprawdzie nie mam go za długo ale jestem zadowolony ,zdjęcia wychodzą b dob! nie ma z nim problemu ,ja jestem laikiem co do foto ale naprawdę trzeba sie wysilić żeby fote zepsuć, foty mojej furki robiłem nim wiec mozesz rzucić okiem ,a opinie ludzi sa różne ,tyle ile ludzi tyle biedzie opinii ja jestem zadowolony za ta kasę co wydałem super aparat a mieści sie w podanym przez Ciebie przedziale cenowym. Warto sie nad nim zastanowic :D :D :D

Respect 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 & 2.
Wysłany: 2008-05-03, 15:57   

mi na lumixie wychodzą filmiki razem z dźwiękiem jak z kamery

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-05-03, 17:04   

Respect napisał/a:
mi na lumixie wychodzą filmiki razem z dźwiękiem jak z kamery

Ale na jakim Lumixie? Te oferty co oglądałem to jest w opisie że nie ma nagrywania dźwięku. A co do Zenitha, to też miałem okazję nim porobić zdjęcia. Mój siostrzeniec dostał takiego na przyjęcie (kilka lat temu gdy cyfrówek jeszcze nie było), no i faktycznie zdjęcia bajeczka. Na obiektywie zenit ma takie coś jak dzisiejsze cyfrówki - tematy, a w sama lampę do niego wchodziły 4 baterie paluszki, jak fotę zrobili to przez pół godziny nic nie widziałeś.
Czyli na razie mam opinię o Canonie i Panasonicu, może ktoś ma jeszcze coś?

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-05-03, 17:23   

cinek82 napisał/a:
Ale na jakim Lumixie?
na każdym z tych nowych. Na moim również bez problemu z dźwiękiem wychodzą.

cinek82 napisał/a:
może ktoś ma jeszcze coś?

a o jakim chciałbys coś wiedzieć? W cenie 400 zł każdy z aparatów będzie prezentował podobne funkcje, nie można od takiego aparaciku wymagać cudów. Żaden nie będzie miał super lampy błyskowej, no bo jest malusia, więc nie da się wydusić z niej ogromnego błysku. Jakbym miał kupić taki tani aparacik zwróciłbym uwagę tylko i wyłącznie na stabilizacją obrazu, bo reszta w każdym będzie podobna.

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2008-05-03, 19:34   

spyro napisał/a:
W cenie 400 zł każdy z aparatów będzie prezentował podobne funkcje, nie można od takiego aparaciku wymagać cudów.

dobrze powiedziane, nic dodać nic ująć
cinek82, - musisz sie zastanowić co Ci tak naprawdę potrzebne w aparacie ,co mozesz sobie odpuścić a co naprawdę jest Ci niezbędne, cudów zdjęć nie narobisz na takim aparacie ale zapewniam Cię ze Canon za ta cenę robi przyzwoite zdjęcia ma zoom x4, Nikon w tych pieniądzach odpada bo naprawdę są biedne w tym przedziale cenowym nie równają sie z Canonem.
na temat innych sie marek sie nie wypowiem bo niestety nie znam i nawet nie brałem pod uwagę ich przy zakupie swojego.

mikusw 
Niedzielny kierowca
Michał

Silnik: 2E
Wysłany: 2008-05-03, 20:49   

mam fuji s5700 optyka 10, matryca 7,1 mpix, tryb anty wstrząsowy - wystarcza, karty SD czyli najtańsze, na akumulatorki r6 czyli zwykłe paluszki ale koszt 600zł

Bucus 
Zapalony Ventkarz
czerowne najszybsze

Silnik: 1.9 TDI (1Z)
Wysłany: 2008-05-03, 20:52   

To może ja coś napisze.
Ostatnio szukałem właśnie jakiegoś takiego taniego kompakta.
Czytałem rożne fora, pytałem znawców i mój wybór padł na Samsung L830 (jest jeszcze L730, który można szybciej kupić a różnią się tym że l830 ma 8MPx, a L730 ma 7MPx), jeżeli chodzi o wykonanie zdjęć to jestem pod ogromnym wrażeniem, nie spodziewałem sie że kompakt może zrobić takie zdjęcia, jestem z niego bardzo zadowolony i mogę polecić.
Porównuje go z aparatem siostry Canon DIGITAL IXUS 860 IS i nie widzę różnicy w zdjęciach

Spoty grupy CMTeam.pl, każdy piątek, godz 21.30 parking podziemny Forum - Zapraszamy
Ostatnio zmieniony przez Bucus 2008-05-03, 20:54, w całości zmieniany 1 raz  

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-05-03, 22:04   

Dobra panowie, dzięki za porady. Coś wybiorę z proponowanych przez was modeli. Jak już coś kupię to się odezwę. I nie krzyczcie na mnie że za te pieniądze chcę cudów, bo wcale tak nie jest. Chciałem tylko porady użytkowników różnych marek aparatów. Jak ktoś jeszcze coś wie o jakimś fajnym modelu to niech pisze. ;)

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-05-04, 12:34   

cinek82 napisał/a:
I nie krzyczcie na mnie że za te pieniądze chcę cudów, bo wcale tak nie jest.

no co ty, ja nie w tym sensie to napisałem, chodziło mi o to , że co byś nie kupił to będzie podobne, tyle że moim zdaniem warto zwrócić uwagę właśnie na stabilizacje obrazu - OPTYCZNĄ a nie programową, a właśnie 99% cyfrówek w tej cenie ma programową i wtedy jest bryndza...

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-05-04, 15:21   

No i padł wybór. I panowie żebyście mnie dupolizem nie nazwali, ale wybrałem sobie takie coś http://www.ceneo.pl/433201 . A to z tego powodu, że byłem wczoraj na kawce u kumpla i ma identyczny. Pobawiłem się tym aparacikiem porobiliśmy trochę fotek, i faktycznie ma stabilizację zajeb... i zdjęcia naprawdę ładnie powychodziły. Nagraliśmy też jeden filmik i był z dźwiękiem (nie wiem co ci użytkownicy na Ceneo wypisują że nie ma dźwięku). Faktycznie jak za ten przedział cenowy to chyba najlepszy wybór. Jeszcze do tego sobie dokupię jakiś futeralik, aku, kartę pamięci i będzie si. Dzięki za pomoc. :brawa: :brawa: :hejka: :hejka:
I jeszcze jedno. Taka karta pamięci wejdzie: http://www.hoopla.pl/King...Y,prod,312.html
Ostatnio zmieniony przez cinek82 2008-05-04, 16:35, w całości zmieniany 1 raz  

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-05-04, 17:01   

no i bardzo dobry wybór, że Panasonica weźmiesz.

co do karty pamięci to nie kupuj micro sd z przejściówką, tylko kup normalną kartę SD, najlepiej tą z szybkich, różnica jest odczuwalna. Ja kupuję SanDiska, bo sa najlepsze, ale niestety drogie,. Z tych tanich może być Kingston, ale nie proponuję żadnych PQI, Platinum itp wynalazki. ja zaoszczędziłem i kupiłem 4gigowe Platinum do nawigacji i jest straszne wolne... W cyfrówce mam najszybszego Sandiska, też 4 gigowe i śmiga jak tralala.

2gigówka sandisk Extreme III czyli ta szubciutka kosztuje 59 zł:
http://www.allegro.pl/ite...me_iii_f_v.html

I nie oszczędzaj na karcie, niby różnica spora, ale lepiej dać 59 zł i mieć super szybka kartę, a to odbija się np na tym, ze na takiej szybkiej karcie zdjęcia możesz robić jedno za drugim, bo karta szybko zapisuje, a na tej taniej masz parę sekund czekania miedzy każda fotę itp itd. Teraz w necie te karty są taniutkie, jak za 4 gigówkę z tej serii w listopadzie w Vobisie dałem 350 złociszy, więc teraz to cena wręcz darmo :D

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-05-04, 17:08   

No też się cieszę z wyboru, bo fajny aparacik jak za tą cenę jest. A jeszcze jedno, jakie aku najlepiej kupić? Żeby jak najdłużej trzymało.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-05-04, 17:15   

cinek82 napisał/a:
jakie aku najlepiej kupić?

aku jak aku, ładowarka najważniejsza, jak kupisz tajką za 10 zł to będzie CI ładować 12 godzin, te super szybkie co ładuje w 30 minut sa strasznie drogie, ale za 50 zł wyrwiesz jak poszukasz na allegro ładowarkę co je naładuje w 2 godziny.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-05-04, 19:32   

A do tego Panasonica to tylko karta 2 GB wchodzi? Mało troszkę, to do mojego Canona 4 GB. A za stówkę zamówiłem tą najszybsza kartę SD Sandiska Xtream III, coś takiego, jak Spyro podałeś w linku z allegro. A ten Panasonic ma chociaż polskie menu? -Canon ma

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-05-04, 23:01   

sebastian napisał/a:
A za stówkę zamówiłem tą najszybsza kartę SD Sandiska Xtream III, coś takiego, jak Spyro podałeś w linku z allegro

szlag człowieka trafia, że w listopadzie za to samo zapłaciłem 350 złotych...

sebastian napisał/a:
Mało troszkę, to do mojego Canona 4 GB

w życiu tego 4 giga na raz nie zapełnisz takim aparatem. Licząc max 2.5 mega na fotkę przy matrycy 6 MLN PX wychodzi 1600 zdjęć, mój rekord to 1500 fotek na raz podczas jednej, długiej imprezy plenerowej, takto nie ma szans zrobić takiej ilości fotek nawet na długim wyjeździe wakacyjnym. Co innego w wyższych modelach, ja np robie niekiedy fotki w formacie RAW, wtedy wychodzi 20-30 mega na zdjęcie, ale przy JPG to i 1 giga karta starczy. A trzeba pamiętać jedną ważną rzecz o której nikt nie myśli kupując kartę pamięci. Karte powinno się wykorzystywać w 100% czyli zapełniać ja na full i dopiero wtedy czyścić. Zazwyczaj każdy zrobi parę fotek i zgrywając na dysk twardy od razu je kasuje z aparatu. Okazuje się że to niszczy karty, bo nie używane klastry, te na końcu karty niszczeją co powoduje że nagle karta przestaje być użyteczna, pada jak klasyczny twardy dysk. Także trzeba zawsze przed kupnem karty dokładnie wyliczyć sobie czy na pewno największa jest nam potrzebna.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-05-04, 23:13   

Owszem, że ciężko zapełnić tak wielka kartę zdjęciami, ale czasem też sie nagrywa filmiki, a że Canon nagrywa w formacie .avi, to jednak sporo miejsca pojedunczy film zajmuje, a cena niewiele się różni od tej 2 gigowej, więc dlatego kupiłem 4 gb. Może i nei wykorzystam tego, ale dobrze, że jest, a nóż kiedyś się przyda.

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-05-04, 23:41   

sebastian napisał/a:
A do tego Panasonica to tylko karta 2 GB wchodzi?....A ten Panasonic ma chociaż polskie menu? -Canon ma

1. Polskie menu jest we wszystkich podpunktach oprogramowania tego aparaciku
2. 2GB jak dla mnie wystarczy. W starym Kodaku mam kartę 256MB i ogólnie nigdy jej nie zapełniałem całkowicie. Ja robię jak już zdjęcia w miarę konkretne a nie takie pstrykanie bo pstrykanie. A jak się zapełni (w co wątpię) to się przebierze mniej konkretne zdjęcia i się je usunie lub skoczy się w Zakopcu do jakiegoś sklepu i się kupi jeszcze jedną kartę. :D

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-05-10, 18:18   

Tego jeszcze nie było, masakra, jakie to tanie teraz... http://allegro.pl/item359...gb_aku_lad.html

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-05-10, 22:33   

Ja już sobie zamówiłem tego Panasonica. BenQ - tyle co tej firmie wiem to że nagrywarki do kompów robią dobre (bo mam), ale jak z aparatami to nie wiem. A co do taniości, to faktycznie elektronika tanieje niesamowicie. Ale to lepiej dla nas klientów.... :faja:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-05-10, 22:48   

benq to najniższa półka - nie polecam...

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-07-03, 16:06   

Dzisiaj kupowaliśmy sprzęcik dla szwagierki, jako że ma ciągutki fotograficzne (jak na razie zero pojęcia, hehe) ale wybrała sobie takie coś http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7024&p=0 . Nie wiem jak na razie ja sie nim bawię ale jak dla mnie to też czarna magia żeby go ładnie zestroić :( ale zobaczymy w górach jak szwagierka poradzi sobie z nowym zakupem. :faja:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-07-04, 00:07   

cinek82, widzę, że jednak nie FZ50... Nikonik zajefajny aparacik, ale to chyba nie za dobry wybór dla osoby nie mającej pojęcia o fotografii. To jest lustrzanka cyfrowa, tu już trzeba mieć pojęcie o fotografowaniu... Pozazdrościć, fajny sprzęcik na początek.
Niech szwagierka zainwestuje jeszcze w obiektyw z opcją antywstrząsu bo na początek będzie jej bardzo ciężko zrobić fotki "nie poruszone".

idgray 
Pan i władca oktanów
vwVento-Fans.com

Silnik: z przodu
Wysłany: 2008-07-04, 09:06   

spyro napisał/a:
na początek będzie jej bardzo ciężko zrobić fotki "nie poruszone"

to chyba zależy od warunków w jakich zdjęcie jest robione :>
jak obiektyw ma dobre światło to sobie poradzi kiedyś nie było takich wynalazków a zdjęcia też dobre były :D

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-07-04, 09:17   

No jasne, że zależy od warunków, Ale przyznaj sam, że do lustrzanki to jednak trzeba mieć już jakieś pojęcie o fotografowaniu, bo przesiadając się ze zwykłego kompaktu początki będą bardzo trudne...

Odpowiedz do tematu