Witam zakupiłem własnie Vento i mowili mi ze immobiliser jest w kluczyku.
Kuzyn kidys dorabiał kluczyki i mowi ze w tym kluczyku nie mam immobilisera. A wyczytałem ze to był standard i wsazystkie miały. Jak jest u was z tym
W kluczyku mam taki jak by guziczek i w srodku jest bateryjka a to on ma chyba taką lampke jak by jakas dioda wystaj obok. Zreszta bez baterii w kluczyku taz odpala.
Nie było to regułą, czy były czy nie było immobilisera. Ja np. mam, był fabrycznie, taki na dotyk z taką kuleczką, gdzie w konsolę muszę przytknąć i wtedy moge odpalić. Są też, że mają w kluczyku immobiliser. A są też i takie, że go w ogóle ni emają. Zależywszystko od wersji wyposażenia, bo jak już pisałem, były montowane fabrycznie w niektórych wersjach i też ich nie było. A tez mam tą lampkę jak piszesz, ale tam na pewno immo nie ma, zapewniam Cię. to jest tylko spręzynka, dioda i bateryjka, służy tylko do oświetlania sobie dziurki od klucza. A jeśli w kluczyku móiwsz, że nie ma, i ni emusisz nigdzie przytykac, zeby odpalić, to znaczy, ze immobilisera nie masz.
To jest układ scalony. wszystko jest zalane, nie ma żadnych elementuw litowanych, typu diody, rezystory, kondensatory itp. Czyli jak się wykąpałeś z kluczykami i po kąpieli immo dalej działa, czyli nic się nie stanie. Jedynie chyba, jakby po nim walec przejechał, to mogło by się coś uszkodzić, w tym układzie scalonym, ale poza tym nic więcej nie powinno. Aczkolwiek nie polecam praktykowania i moczenia kluczyków w wodzie
To jest tak, jak masz po zakładach pracy specjalne czytniki, gdzie odbijasz swoją kartę przed i po wyjściu z pracy. W środku masz czip, cała karta jest zalana i nie straszna jej woda ani nic. Nawet i pole magnetyczne nie powinno jej zaszkodzić. To samo jest z immobiliserem. W kluczyku jest nadajnik, a w stacyjce odbiornik. I w połączeniu jedno z drugim możesz dopiero dopalić auto. Ja mam na tzw. dotyk, taką kuleczkę. Też tam mam układ scalony, malusieńki, zalany - aczkolwiek wystaje tylko sprężynka z niego i kuleczka, gdzie w momencie dotyku sprężynka się delikatnie dogina i styka z układem. Na razie praktykować nie będę tego z wodą.
Na krótka metę na pewno nic się nie stanie tylko pamiętac należy, żeby w razie W już dobrze wysuszyć i nie przytykać/nie wkłądac mokrych, wilgotnych do stacyjki, bo zwara może pójść.
Silnik: 1.8 66kw/90k Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lip 2008 Posty: 23 Skąd: wola
Wysłany: 2008-07-24, 13:37
Mam Vento GL z imobilajzerem kluczyk jest cała zalany plastikiem po włożeniu kluczyka do stacyjki po około3 sekundach załącza się radyjko i inne pierdoły
_________________ Myślenie nie boli-pomyśl zanim dasz zarobić mechanikowi.
po włożeniu kluczyka do stacyjki po około3 sekundach załącza się radyjko
Normalne - u mnie też tak jest. Wyciągam kluczyk ze stacyjki i radio się wyłącza. Oryginalnie tak przy fabrycznym radiu miałem i chciałem, zeby było taksamo z nowym, więc wystarczyło kabelki odpowiednio połączyć i gra. A co masz na myśłi "inne pierdoły"? u mnie tylko po samym włożeniu kluczyga zaczyna tylko radio grać. no, chyba, ze ten kluczyk przekręcisz na zapłon, to może...
Silnik: 1.8 66kw/90k Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lip 2008 Posty: 23 Skąd: wola
Wysłany: 2008-07-24, 22:08
Dodatkowe wyjście zasilania na wzmachol w kuferku+cb radio ale to robił jakiś pan żdzichu u siebie w garażu osobiście wolę wszystko mieć w orginale.
Nie lubie wiochy w aucie
_________________ Myślenie nie boli-pomyśl zanim dasz zarobić mechanikowi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum