Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Łącznik słupka z drzwiami
Autor Wiadomość
pstuczynski 
Niedzielny kierowca
BLuM

Silnik: 1.8 GL
  Wysłany: 2008-06-07, 13:40   Łącznik słupka z drzwiami

Witam!
Przy zakupie Ventka nie działały tylne głośniki, zbytnio się tym nie przejąłem. Teraz przy wymianie radia mam problemik. Wczoraj siedziałem do 12 w nocy wywalając wszystkie plastiki aby sprawdzić przewód głośnikowy, okazało się że sygnał dociera do tego gniazdka na słupku przy drzwiach (do tego miejsca jest ok). Problem jest po stronie drzwi, brak jest przejścia z wtyczki na gumowym przegubie do głośnika. Zdjąłem tapicerkę z drzwi i kable wyglądają ok, podejrzewam, że jest coś z tą wtyczką. Nie wiem jak wyciągnąć tą wtyczkę z tej gumy (a może jakoś z tą gumą), chciałem sprawdzić czy wszystkie kabelki są ok, może coś się obluzowało i trzeba przylutować. Mogę po prostu wlutować w ten odcinek nowy kabelek, ale chciałbym zrobić tą wtyczkę. Podpowie mi ktoś jak ją wymontować? Zamieszczam fotki dla zobrazowania o co mi chodzi.

Ostatnio zmieniony przez pstuczynski 2008-06-07, 14:02, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-06-07, 14:01   

Jak nie da rady nic z tą wtyczka zrobic to zawsze można podłączyć kabel w słupku bezpośrednio z kablem w drzwiach idącym do głośnika... ;)

pstuczynski 
Niedzielny kierowca
BLuM

Wysłany: 2008-06-07, 14:03   

Nio wiem.. ale chciałbym tą wtyczkę zrobić :)

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-06-07, 14:32   

pstuczynski, masz szyby elektryczne w tylnych drzwiach? Bo coś straszne dużo masz tych styków... Spróbuj może przeczyścić styki i psiknąć np. WD40 może któryś jest zaśniedziały

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-06-07, 14:57   

Hmm....trzeba by jakimś schemacikiem sypnąć...jak coś znajdę to wrzucę...

tomek87 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.9 GTD AAZ
Wysłany: 2008-06-07, 16:53   

ta guma jest tylko nałożona na tą wtyczkę wiec musisz ją delikatnie czymś podważyć i zejdzie, a jeśli chodzi o to co się mogło stać to obstawiam że sie kabel przełamał ;)

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2008-06-07, 17:24   

sebastian napisał/a:
pstuczynski, masz szyby elektryczne w tylnych drzwiach? Bo coś straszne dużo masz tych styków...

ja mam tyle samo tych wsuwek a nie mam nic elektryki z tylu :P i kabel lepiej luzem puscic osobno moze w kostce te wsuwki sie wybily i niestykaja ze soba razem a ta kostke sie chyba wykreca jak dobrze pamietamtak jak gwint idzie

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-06-07, 17:37   

Ja też elektryki nic nie mam, miejsce na głśnik mam, ale jego samego nie mam, ale mam za to 3 styki, tylko nie wiem od czego...

[ Dodano: 2008-06-07, 17:49 ]
A tą gumę to wystarczy przekręcić tak samo, jak tę kostkę ze stykami.

pstuczynski 
Niedzielny kierowca
BLuM

Wysłany: 2008-06-07, 19:53   

sebastian napisał/a:
Spróbuj może przeczyścić styki i psiknąć np. WD40 może któryś jest zaśniedziały

Styki są raczej ok
tomek87 napisał/a:
ta guma jest tylko nałożona na tą wtyczkę wiec musisz ją delikatnie czymś podważyć i zejdzie

sebastian napisał/a:
A tą gumę to wystarczy przekręcić tak samo, jak tę kostkę ze stykami.

To podważyć czy przekręcić? Z której strony tego gumowego przegubu, przy samej wtyczce czy przy drzwiach? Nie chodzi mi o gniazdko na belce, bo tam wystarczy tylko przekręcić i od kabiny jak się ściągnie plastiki to jest łatwy do niej dostęp. Nie wiem jak rozmontować wtyczkę (tą z męskimi stykiami ;) ). Gdzieś na allegro widziałem samą wtyczkę bez tej gumy, więc na pewno da się to jakoś zrobić.. a nie chce rozerwać tego przegubu.
tomek87 napisał/a:
a jeśli chodzi o to co się mogło stać to obstawiam że sie kabel przełamał

Też tak myślę, dlatego chcę się dobrać do tej wtyczki.

Elektryki do szyb nie ma, ale kable poprowadzone są. Jutro z ranka będę kombinował :) Muszę to zrobić bo mam tapicerkę pozdejmowaną, a nie będę tak tydzień jeździł. :P

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-06-07, 19:58   

Dzisiaj się akurat troszkę tam bawiłem przy tej kostce, to wychodzi na to, że jednak trzeba podwazyć. Jest tam w jednym miejscu taki, nie wiem jak to nazwać - dynks, i chyba w tym miejscu podważasz śrubokrętem i powinno wyjść. Bo myślałem wcześniej o czym innym.

Fable 
Ventomaniak

Silnik: 1.9 Td 55Kw
Wysłany: 2008-06-07, 21:13   

mialem problem tez z tymi wtyczkami z tylnymi glosnikami. sprawdz czy po drygiej stronie oby wtyczek druciki normalnie dochodza do koncow, bo przelamuja sie druciki wchodzace do wtyczki. ja mialem przelamane niektore. i oczysc je dobrze

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2008-06-07, 21:13   

gniazdo ze słupka wyjmujesz przyginając zatrzaski które sa na nim i masz w ręku elegancko, oczywiście wyjmujesz do środka, musisz zdjąć plastyk ze słupka drzwi. Potem uważaj przy montażu żeby nie kolidowały kabelki ani rurka centrala z pasem bo nie będzie się zwijał dobrze.
Co do samych styków męskich i żeńskich. Idealnie pasujące stalowe są do dostania, przynajmniej koło mnie w sklepie. Warto się w takie zaopatrzyć a nie montować dostępnych powszechnie mosiężnych, sa za słabe. Lącząc wtyczkę z gniazdem uważać, wystarczy że któryś pin nie będzie w osi części żeńskiej i się połamie, cała robota od nowa.

[ Dodano: 2008-06-07, 21:15 ]
te przewody są od centrala

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-06-07, 21:25   

pablomed napisał/a:
te przewody są od centrala

Ale central nie jest elektryczny, tylko pneumatyczny. Więc on biegnie ta rurką po środku.
Fable, bo Ty masz widzę głośniki z tyłu. Ile masz styków na kostce w drzwiach? Masz elektryczne szybki też?

Fable 
Ventomaniak

Silnik: 1.9 Td 55Kw
Wysłany: 2008-06-07, 21:30   

tak mam oryginalne glosniki oras malutkie glosniczki dla wysokich czestotliwosci nad klamka otwierania drzwi. sorka niepamietam ile ale sporo. el. szyb nie mam :(

pstuczynski 
Niedzielny kierowca
BLuM

Wysłany: 2008-06-07, 22:08   

Dzięki za uwagi, ale jak pisałem problem tkwi po stronie styków męskich na drzwiach, sprawdziłem to miernikiem - brak przejścia sygnały od styku męskiego do wtyczki przy głośniku.
sebastian napisał/a:
to wychodzi na to, że jednak trzeba podwazyć. Jest tam w jednym miejscu taki, nie wiem jak to nazwać - dynks, i chyba w tym miejscu podważasz śrubokrętem i powinno wyjść.

Czyli w którym miejscu, bo to jest dla mnie ważne - przy samej wtyczce tak że ją wyciągasz z gumy, czy może wyciągasz wtyczkę z gumą? Mi się wydaje, że wyciąga się wtyczkę z gumy, bo widziałem samą wtyczkę gdzieś na allegro.. tylko nie wiem jak się do niej dobrać.

Ja mam 5 wtyków i jeden większy, pewnie masa. 2 są od głośników, a 3 pozostałe podejrzewam, że są przeznaczone do el. szyb, ale ja niestety muszę kręcić korbką :) .. Centralny idzie osobnym przewodem, bo tak jak kolega "sebastian" wspomniał jest pneumatyczny :)

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-06-07, 22:15   

To na drzwiach chodzi, żeby zdemontować? To ten duży okrągły plastik, o to mi chodzi, żeby podważyć. Jak na tej drugiej fotce trzymasz to w ręku, to dotykasz tym zewnętrzną częścią dłoni.

pstuczynski 
Niedzielny kierowca
BLuM

Wysłany: 2008-06-07, 22:19   

sebastian napisał/a:
To na drzwiach chodzi, żeby zdemontować? To ten duży okrągły plastik, o to mi chodzi, żeby podważyć. Jak na tej drugiej fotce trzymasz to w ręku, to dotykasz tym zewnętrzną częścią dłoni.

Próbowałem go podważyć to blacha się lekko wykrzywiła, więc zrezygnowałem, ale jutro spróbuje to zrobić jeszcze raz.

tomek87 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.9 GTD AAZ
Wysłany: 2008-06-07, 22:28   

musisz wsadzić reke do drzwi i sprawdzic gdzie dokładnie są zatrzaski, a guma z kostki schodzi bez żadnych narzędzi ;) z godzinę temu u leśnego sprawdzałem :D

pstuczynski 
Niedzielny kierowca
BLuM

Wysłany: 2008-06-07, 23:25   

tomek87 napisał/a:
guma z kostki schodzi bez żadnych narzędzi ;) z godzinę temu u leśnego sprawdzałem :D

Nie wnikam w szczegóły :P .. dzięki wszystkim za zainteresowanie.. idę spać, rano pobudka o 8, śniadanko i do Ventka kombinować.. później zdam raport :)

[ Dodano: 2008-06-08, 12:47 ]
Problem rozwiązany :)
No i jak się okazało guma schodzi bez problemu, wystarczyło się tylko uważnie przyjrzeć, tylko że już nie miałem nerwów o 12 w nocy :P .
Tak jak podejrzewałem w tym gumowym przegubie były połamane kable, na odcinku ok. 2-3 cm od wtyczki, mimo ciulowego dostępu jakoś to połączyłem i głośniczki teraz grają. Jak na oryginalne to całkiem ładnie, bo na starym radiu była porażka.
Dzięki bardzo za pomoc wszystkim :)

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2008-06-08, 21:40   

pstuczynski napisał/a:
a 3 pozostałe podejrzewam, że są przeznaczone do el. szyb
to super wszystko, tylko jeszcze raz powtarzam że pozostałe kable sa od zamka centralnego są tam takie styki informujące sterwonik o tym czy zamknięty czy otwarty, jesteś ciekaw obejrzyj jakieś schematy. Ale grunt że działa już wsio.

pstuczynski 
Niedzielny kierowca
BLuM

Wysłany: 2008-06-09, 08:55   

pablomed napisał/a:
pozostałe kable sa od zamka centralnego są tam takie styki informujące sterwonik o tym czy zamknięty czy otwarty

Hmm.. to jaki jest objaw jeśli tego sprawdzenia nie ma, bo z jednej strony miałem ułamane 2 przewody, a jeden był tylko od głośników. Centralny działał bez zarzutów.
pstuczynski napisał/a:
Proponuje wrzucić te pozycje na rapidshar

sebastian napisał/a:
Może nie o tyle na rapidshare

Tu się walnąłem.. tak to jest jak sie odpowiada na kilka postów naraz ;)
Ostatnio zmieniony przez pstuczynski 2008-06-09, 09:04, w całości zmieniany 1 raz  

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-06-09, 08:58   

Może nie o tyle na rapidshare, co zrobić z tego poradę na stronie klubowej.

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-06-09, 09:01   

A dokładniej....czego to miałby być schemat?

Odpowiedz do tematu