Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
przekładka silnika z 1,6 na 1,8
Autor Wiadomość
rapapapa 
Autostopowicz

Silnik: 1,6/1,8
Wysłany: 2008-06-16, 15:10   przekładka silnika z 1,6 na 1,8

moje zapytanie dotyczy przełożenia silnika 1,8 w miejsce 1,6. jak to ogólnie wygląda ?? czy potrzebne są jakieś przeróbki czy wejdzie w to samo miejsce?? jak sytuacja ze skrzynią biegów czy pasuje z 1,6 do 1,8 i podobna sytuacja z instalacją elektryczną czy jest potrzebna przeróbka ?? ??? jedyne co zauważyłem to, że rura wydechowa tzn. kolanko w 1,6 wychodzi do przodu a w 1,8 chyba do tyłu. czy będzie z tym problem??? posiadam sam silnik 1,8 który chcę przełożyć bez skrzyni biegów i komputer. jakie będą tego koszty. czy warto sie w to pakować?????? POMOCY!!! z góry dziękuje za wskazówki.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-06-16, 16:00   

Zależy od motoru, jaki 1.6, czy jednostka 75 konna, czy 101 konna i czy 1.8 75 koni, czy 90 koni. To jest ważne pod tym względem, że inny jest wydech. To znaczy najbardziej się różni sama rura kolekrotrowa.
Tak wygląda wydech w 1.6: http://www.catalogue.bosa...type=1.6&fuel=B
a tak w 1.8: http://www.catalogue.bosa...type=1.8&fuel=B
Co do skrzyni biegów, to wg mnie się niczym chyba nie różni poza samym oznaczeniem (ale chyba coś w tym musi być, skoro inne oznaczenie jest dla 1.6, a inne dla 1.8). Tylko takie małe ale... Opłaca się wstawiać silnik 1.8 75KM w miejsce 1.6 75KM? Chyba,. ze masz na oku 1.8 90KM - ale to nie wiele, więc znaczącego przyrostu mocy bym się nei spodziewał...

Teraz patrzę że półosie tez się różnią... - co ciekawe, z 1.6 pasuje od zwykłego 1.9D
Więc może dlatego ta różnica w oznaczeniach skrzyni...

rapapapa 
Autostopowicz

Silnik: 1,6/1,8
Wysłany: 2008-06-16, 16:32   przekładka silnika z 1,6 na 1,8

oba maja po 75 chodzi mi o przełożenie z powodu uszkodzenia 1,6 w wypadku i dlatego ta zmiana. a jak sprawa elektryki ?? ? komputer mam. instalacja będzie podobna?? rura kolekrotrowa to chyba nie duży koszt (gdzieś na złomie sie znajdzie, nowa 140zł znalazłem właśnie)
Ostatnio zmieniony przez rapapapa 2008-06-16, 16:42, w całości zmieniany 1 raz  

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-06-16, 16:46   

Rozrusznik na 80% taki sam, ale katalogi też wyszczególniają osobno dla takiego i takiego. Alternator - podobnie. Świece i kable W/N - ma znaczenie, niewielkie, ale jednak ma. Rozdzielacz zapłonu jest inny, cewka zapłonowa - prawdopodobnie może iśc taka sama, ale pewnoścu na 100% nie ma.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-06-17, 00:01   

Tu masz schematy przekładni...obu tych silników....

Jeśli chcesz schematy poszczególnych komponentów przekładni to daj cynka na forum to bez problemu wrzuce...

Tu masz do 1.6:

A tu 1.8

W czerwonych ramkach masz typ silnika bo było ich kilka...jak nie ten typ wrzuciłem to pisz śmiało to w tedy wrzuce co trzeba... ;)

Odpowiedz do tematu