Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Centranlny zamek
Autor Wiadomość
maz78 
Kierowca eLki
Marcin

Wysłany: 2008-05-21, 10:22   Centranlny zamek

Witam,

Mam taki problem, nagle zablokował mi się zamek od strony kierowcy, wkładam kluczyk i mogę przekręcić tylko parę milimetrów w lewo lub prawo ale zamka nie da się otworzyć, coś jakby go przyblokowało. Od strony pasażera centralny działa normalnie i otwiera również zamek w drzwiach kierowcy. Co to moze byc?
Pozdrawiam

paweł 
Kierowca eLki
pawmer

Silnik: 1,6 75KM
Wysłany: 2008-05-21, 10:31   

Może się troszkę zatarł i trzeba w niego psiknąc WD potem go rozruszac a potem psiknąc smaru w spraju do zamków

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-05-21, 13:48   

paweł napisał/a:
trzeba w niego psiknąc WD
byle nie WD w zamek. WD40 to lipa bo jest na bazie wody czyli w zimie gwarantowane zamarzanie.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-05-21, 15:13   

maz78, ja tez gdzieś na jesieni miałem taki problem....

Myślałem, że zamek się zwalił...co się okazało...najnormalniej w świecie zamek się zastał...
Było to jakoś w tedy gdy samochód był bardzo mało używany i stał ciągle w garażu gdzie nie był zamykany i jak już gdzieś jechałem to też nie zamykałem bo nie było takiej potrzeby...

Pewnego razu gdy zamknąłem samochód miałem właśnie takie objawy, ale musiałem kilka minut grzebać w zamku żeby się mechanizm rozruszał...teraz gdy częściej jeżdżę, chodź też nie za często i w miarę regularnie zamykam auto to nie mam takiego problemu.

marbik 
Niedzielny kierowca
VW Vento 1.9 TDI

Silnik: 1Z
Wysłany: 2008-05-21, 18:33   

maz78 najprościej wyjmij klamkę i sprawdź co jest z zamkiem. klamka jest dokręcona jedną śrubką więc demontaż trwa jakieś 20 sek. :] a lepiej sobie to rozbierz i przesmaruj. niedawno też miałem problem bo zamek od strony kierowcy trochę ciężko "chodził" i kiedy chciałem szybko zamknąć auto, złamał mi się taki mały bolec i wkładka wylazła mi razem z kluczykiem. niewiele brakło i pogubiłbym sprężynki i blaszki z wkładki. na szczęście udało mi się to naprawić bez wymiany.[/b]

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2008-05-21, 21:44   

Po wyjęciu klamki dowiesz się czy kluczyk blokuje się w bębenku, czy blokuje się sam zamek w drzwiach wtedy się dowiesz co jest do naprawy. jeśli zblokowany jest bębenek, a był systematycznie używany (nie cały czas pilotem) to obejrzyj sobie tą blaszkę zasłaniającą wejście na kluczyk, bo często świadczy taka awaria o próbie włamania na śróbokręt - pozrywane zapadki w bębenku.

maz78 
Kierowca eLki
Marcin

Wysłany: 2008-05-26, 15:51   

Dzięki wszystkim za informację, psiknołem do środka parę razy WD40 oraz jeszcze inny spray do smarowania zamków i zamek po kilku dniach się odblokował.
Pozdrawiam

AndrzejJ 
Niedzielny kierowca
vento 1,8

Wysłany: 2008-06-23, 22:15   

Zablokowało mi tylne drzwi od strony kierowcy. Po prostu gdy zamknąłem centralny to tylnych drzwi już mi nie otworzył. Nie można nawet ich otworzyć ciągnąc ręką za dźwigienkę. Co tam się mogło zablokować?

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-06-23, 22:30   

Ani od zewnątrz, ani od wewnątrz ich nie można otworzyć?

AndrzejJ 
Niedzielny kierowca
vento 1,8

Wysłany: 2008-06-24, 12:13   

sebastian napisał/a:
Ani od zewnątrz, ani od wewnątrz ich nie można otworzyć?

Zgadza się. Zamek zaciął się całkowicie.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-06-24, 12:15   

A rygielek się podnosi i opada, jak zamykasz zamek? Bo może w samej klameczce jakieś cięgno opadło, nie jest na swoim miejscu i dlatego tak też się stać mogło...

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2008-06-24, 16:31   

zdarza się niestety i sprawa wygląda nieciekawie. Jeśli ręczne wyciągnie rygielka nic nie da (a razczej nie da) to winny jest zamek, zwykle po prostu zapaprany zasuszonym brudem wewnatrz.
Miałem ten problem ale pomogło walnięcie kilka razy pięśćią w zewnątrz w drzwi w okolice klamki ( z umiarem oczywiscie), potem zamek wyjąłem rozebrałem wymyłem nasmarowałem i po problemie.
Będziesz pewnie musiał na zamkniętych drzwiach zdjąć tapicerkę (po wyjęciu kanapy powinno się udać chociaż sam nie próbowałem) i dobrać się jakoś do zamka żeby chociaz jakimś WD40 napsikać -może puści.

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-06-24, 21:41   

Tez to przerabiałem w tamtym roku, tyle, że z drzwiami przednimi pasażera. Najpierw sam próbowałem, rozłożyłem calusieńka tapicerką od środka, rozwalając przy okazji co nieco, bo ciężko np zdjąć tapicerkę drzwi gdy są zamknięte.
W końcu oddałem auto do kliniki zamków, gdzie spece na początku byli pewnie siebie ale i oni zwątpili po paru godzinach, Skończyło się na cięciu, porysowanych drzwiach, rozwalonych paru plastikach od wewnątrz no i oczywiście nowym zamku...

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-06-24, 23:11   

AndrzejJ, spróbuj może kilka razy włożyć kluczyk do zamka (przy wszystkich zamkniętych drzwiach), i próbować zamykać, przekręcając kluczyk co chwila w prawo, jak i również otwierać - ta sama czynnośc, ale w lewo. Tak co dwie, trzy sekundy przekręcaj kluczykiem w prawo, a później spróbuj tak samo w lewo...

Odpowiedz do tematu