Wysłany: 2008-04-21, 10:46 tłuczenie w przednich kołach
Witam,
Mam spory problem, podczas jazdy tłucze mi w przednich kołach, jest to takie czeste uderzanie z okolic kół, jak wciskam gaz to jest to mniejsze natomiast jak puszcze pedał gazu to staje się to głośniejsze i troszke szybsze... Co to może być? Samochód już od piatku stoi u mechanika, początkowo mechanik myślał, że może to być przegub pod skrzynią biegów, wymienił, faktycznie wyglądał tragicznie ale walenie nie ustało... ma ktoś jakieś pomysły?
To sie dzieje niezaleznie od rodzaju nawierzchni... myslalem na poczatku (jak jeszcze tak delikatnie bilo) ze jest to sworzen ale to nawet na plaskiej powierzchni sie dzieje... Generalnie sprawdzalismy z mechaniorem jedno kolo od strony pasarzera i tam nic nie slychac, podnieslismy samochod lewarkiem z jednej strony, odpalilismy tak ze jedno kolo sie krecilo i sluchac bylo to walenie...
Silnik: 2E Pomógł: 3 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Kwi 2008 Posty: 78 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2008-04-21, 13:03
podobna rzecz działa się u mnie w mk2 tylko podczas jazdy dochodziło szarpanie samochodem (drobinki metalu wpadły w tryby) i efektem była skrzynia biegów, a dokładnie sworzeń w mechanizmie różnicowym bokiem wyszedł i olej wyciekał, i kawał aluminium leżał na podłużnicy.
sprawdź jeszcze łożysko w kole tak jak chłopaki już pisali bo jeżeli mówisz że to tylko z jednej strony to na skrzynię mi się to nie widzi
no wlasnie dziwne to jest bo jak pisalem wczesniej podnosilismy na lewarku jedna strone wrzucilismy bieg i gaz, z kola nie huczalo (z tego co bylo w powietrzu) a jednak dalej cos tluklo...
dobra to juz wiem o co biega.... owszem to byl przegub pod skrzynia ale przy zakladaniu mechaniorowi sie podgiela jakas blaszka tam i walila jak glupia, teraz wyprostowane i z tego co wiem (bo jeszcze nie odebralem a mechanior sie przejechal) wszystko gra
czyli jednym slowem dzieki Panowie za odpowiedz, temat do zamkniecia
siemanko.mi tlucze w kole od strony kierowcy jak jade po nierownosciach.takie jakby klekotanie.bylem u fachowcow i powymieniali mi jakies gumy i powiedzieli ze to bylo to.a mi jak klekotalo tak lekocze.przeguby i te inne sprawy sa ok.co to moze byc?pozdro.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-06-25, 19:58
vedka 93 napisał/a:
co to moze byc?
Może blaszki na klockach hamulcowych...jak CI klekocze na nierównościach to spróbuj delikatnie przyhamowac...jak w czasie hamowanie zniknie klekotanie to na bank te blaszki.
siemanko.probowalem i nic caly czas tlucze. .jeden fachman mowil, ze nic sie nie dzieje powaznego bo tam wszystko jest w porzadku i tak moge jezdzic. ale mnie to tak wk.... ze nie daje rady.i to klekocze tylko od strony kierowcy.co jest???????????? mam tak odkad go kupilem tj.prawie rok.ale byla zima i nie musialem otwierac okna to tego nie slyszalem teraz znowu lato i zaczelo sie.pomocy.nikt takiego czegos nie mial?
Wysłany: 2008-06-26, 09:12
No to w takim razie autko na lewarek i poruszaj tym kołem....w czasie ruszania poiwnno coś stukać...i np przy skręconym kole w czasie ruszania zobacz czy nic nie ma luzów. Może łożysko jest juz takie rozklekotane i tak sie odzywa.....z reszta mozemy tak gdybać i gdybać i nic nie wygdybamy....a więc-lewarek w dłoń s sprawdzaj koło.
Wysłany: 2008-06-27, 17:11
Nie...tego się nie dokręca tylko wymienia...blaszki zapewne przerdzewiały i najnormalnie w świecie trzeba je wymienić...idą po dwie blaszki na koło-jedna większe, a druga mniejsza....jakoś rok temu te blaszki wymieniłem i jak dobrze pamietam zapłaciłem 7czy8zł za blaszki na przód czyli 4 blaszki....
Aby te blaszki wymienić trzeba zacisk ściągnąć...i to są te blaszki które jakby spinały oba klocki.
Jak mielm z tym przeboje to jak się w nocy jechało na małych nierównościach a wokół było cicho to było straaaaaaszne klekotanie spod kół.
Jak pójdziesz do sklepu to mów, że chcesz kupić blaszki co spinają klocki hamulcowe, gościu powinien wiedzieć o co biega.
Blaszki te nie wszędzie można kupic bo są one w komplecie z klockami hamulcowymi, ale są spotykalne...
Dla rozpoznaniu wrzucam link z allegro z klockami hamulcowymi i tam jak masz fotę tych klocków.... tam na środku między nimi jest taki przeźroczysty pakiecić....to w pakieciku to są te blaszki właśnie....
Wysłany: 2008-06-27, 21:07
vedka 93, tak widze po Twoim profilu że masz alumy....U mnie np alu maja taki prześwit że można dotknąć klocka hamulcowego....jak u Ciebie jest tez to możliwe to zobacz czy nie ma tam wyczuwalnych luzów na klocku.
siemanko.sprawdzilem to i tak jak pisales wymienilem te smieszne blaszki i nie stuka juz.musze sie powoli rozgladac za zaciskami.wyrobione sa juz lekko ale to co najwzniejsze to nie stuka.dziekowa.
Te blaszki, to po fachowemu nazywają się "zestaw naprawczy hamulców przód", bądź "zestaw naprawczy klocków hamulcowych".
I dobrze jest je wymieniać przy każdej wymianie klocków.
siemanko.no bo mialem dosc tego stukania.podjechalem do sklepu kupilem tzw.zestaw naprawczy i wymienilem z kolesiem.godzinka stuknela i spoko.a zaciski nie sa takie drogie 100 nowka jeden a uzywka 75.tak ze nie widze sensu starych kupowac. pzdr.
a zaciski nie sa takie drogie 100 nowka jeden a uzywka 75.tak ze nie widze sensu starych kupowac
Ale wiedz o tym, że czasami lepsza oryginalna używka, aniżeli nowy, ale zamiennik. Bo ten ze sklepu może Ci krócej pochodzić, jak używka... Nie jest to powiedziane, ale w większości przypadków się to sprawdza.
tez prawda.lece jutro na gielde zobaczyc moze cos trafie.ale jak sprawdzic czy sa dobre?chyba trzeba bedzie srube wziasc ze soba ta mocujaca i na miejscu sprawdzic czy nie lata na boki jak moja ex. pzdr.
Wysłany: 2008-06-28, 13:41
vedka 93, bo może zaciski masz ok...tylko np śruby sa już podjechane....albo tam jakiś mały luz jest normalny(tego nie wiem-może ktoś inny się wypowie)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum