Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-06-14, 23:47 Akcja przeciwko wysokim cenom paliw w Polsce
Znalezine w necie przez kolegę Tygrysisko, uważam, ze to dobry pomysł...
Cała ta akcja wywodzi sie z inicjatywy klubu Mitsubishi.
Poniżej list przygotowany przez jednego z internautów, przeczytajcie uważnie i najlepiej postarajcie się tak zrobić.
Myślę, że rozesłanie go do Waszych znajomych pozwoli rozpowszechnić akcję na szerszą skalę...
Szanowny Kierowco !
W związku z rekordowo wysokimi cenami paliw na polskim rynku, Volkswagen Vento Klub Polska pragnie zaprosić pozostałe kluby motoryzacyjne, firmy transportowe, korporacje taksówkarskie ale także Was, niezrzeszonych i prywatnych kierowców do bojkotu monopolistów na naszym krajowym rynku w dziedzinie produkcji paliw, ale i również do protestu przeciwko chorym akcyzom narzucanym nam przez Rząd Polski.
Od dnia 15 czerwca do 31 sierpnia 2007, a więc przez okres 2 i pół miesięca BOJKOTUJEMY wszystkie stacje paliw pod szyldem ORLEN i LOTOS. Są to dwie największe rafinerie w naszym kraju, które w znacznym stopniu dyktują ceny paliw w Polsce.
Pomimo, iż te koncerny dostarczają paliwa również do innych firm, to NIE tankowanie bezpośrednio na Orlenie czy Lotosie znacznie zmniejszy ich dochody przynoszone z macierzystych placówek.
Uważamy, iż taki protest powinien znacząco uderzyć w zyski tych dwóch kampanii paliwowych , co zmusi ich do obniżki cen.
Mamy też nadzieję, iż protest zostanie zauważony przez Rząd Polski, który to narzucił nieracjonalnie wysoką akcyzę na paliwo.
Obecna stawka akcyzy na benzynę wynosi 1565 pln netto za 1000 litrów.
Zgodnie z wynegocjowanym z Unią Europejską okresem przejściowym, do 1 stycznia 2009 Polska ma prawo stosować obniżoną stawkę akcyzy, czyli minimalnie 287 euro (ok. 1090 pln netto).
Po okresie przejściowym stawka będzie wynosiła 359 euro (ok. 1364zł wg kursu 3,80 pln/euro).
Czyli obniżenie akcyzy do minimalnej, jaką pozwala nam zastosować UE, oznacza obniżkę ceny hurtowej paliwa o ok. 58 groszy netto na litrze !
! KIEROWCO !
NIE BĄDŹ OBOJĘTNY I PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS
NIE TANKUJ NA ORLENIE I LOTOSIE
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-06-15, 00:57
Podobnie jak ja, wierny od lat Schellowi (ale zabrzmiało ), ale jeśli choć połowa z forumowiczów sie przyłączy to już bezie sukces. Także od dziś omijamy stacje ORLENu i LOTOSa.
Wysłany: 2007-06-15, 14:50
Wszyscy tak piszecie o tej akcyzie itd. kciałem zapytać jakie są aktualnie ceny paliw w Polsce ? Ja mieszkam w Belgi i wczoraj tankowałem na stacji MAKRO,tanio tam jest bo nie ma obsługi, nikt nie siedzi na kasie tylko trzeba płacić kartą, więc za litra ON zapłaciłem 0,95 euro, dzisiejszy średni kurs euro w NBP to 3,8120, wychodzi na to że litr kosztuje 3,62zł. A jak to jest w PL Oczywiscie tu na stacjach shella lub innych markowych jest drozej ale ja tankuje na makro i jeszcze z paliwem od nich nie miałem problemów i zawsze jak podjade to są kolejki a jest tam ponad 10 dystrybutorów...
Ja się niestety nie przylącze bo w mojej miescinie są dwie stacje
z czego jedna to sama woda nie paliwo a 2 to własnie Orlen .
Tak jak Spyro twierdzę że najlepszy jest Shell ale shella leję tylko jak
w Toruniu jestem
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 10 Maj 2007 Posty: 242 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2007-07-16, 06:31
W moim mieście były innego rodzaju stacje jak orlen tyle że teraz powykupywał ziemie i przejął stacje. Jak bym miał nie tankowac na orlenie to bym wogóle nie mógł jezdzić bo te co są to wooooda "prawie sama" .
Wysłany: 2008-07-01, 23:34
też sie przyłączam do akcji tzn u mnie w mieście mam 2 orleny i jednego lotosa co ma wode w zbiorniku więc już od dawna tam nie tankuje . już dziś tankowałem na starej ''komunistycznej'' stacji z napisem na szyldzie CPN gdzie na wywieszce widnieje jeszcze stara dawno niespotykana Pb-94 państwowa stacja paliw PKS .i tam zaczyna coraz więcej osób jeżdzić .pozdrawiam organizatorów akcji oby tak dalej..
Silnik: z przodu Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 04 Sie 2006 Posty: 1419 Skąd: Goleniów
Wysłany: 2008-07-02, 12:31
spyro napisał/a:
No i brawa dla kolegi że nie zakładał nowego tematu jak większość robi tylko postarał się i poszukał
dziwne tu zwyczaje panują na wszystkich forach poza tym za takie odgrzebywanie dostaje sie po karku a nawet moderatorzy nagradzają upomnieniem ale tu brawa dla kolegi
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-07-02, 12:43
No ja ostatnio trafiłem na strajk tirów jak na trasie leciałem....oba pasy blokowali i wszyscy jechakli po 20km/h...wszyscy ich przez CB bluzgali...i co zyskali??...nic...dla mnie jest bezsensu takie strajkowanie....zamiast uprzykrzać życie tym, którzy maja wpływ na ceny paliw np blokowanie sejmu lub stacji benzynowych to ludzie wpadają na takie debilne pomysły i sami siebie blokują... ja juz to uderzajmy wszyscy do Warszawy na wiejską lub blokujmy CPN-y a nie odwalajmy takiej maniany jak ostatnio kierowcy tirów....
e tam, na wylotówkach z Wawy zawsze tak blokują drogę tirami, przynajmniej w piątki. Ale w tym roku też paliwo jest tak drogie jak w 2007.
Zresztą ja nie tankuje na orlenie a lotosa to mam tylko przy pracy więc nie korzystam. Najczęściej stacje jakie wybieram to bezobsługowa NESTE albo obsługowa JETa. Tam jest w miarę tanio i solidnie.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-02-15, 10:43
Ale słyszałem że paliwo już nie ma podskoczyć do ok 5pln/l tylko nie ma nawet przekroczyć 4 pln/l, także możliwe że nie będzie tak źle. Jak podskoczy to zbojkotujemy
Taaa, wlasnie widze. Miesiac temu 3,20, teraz po 3,70
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
W hurcie sprzed miesiaca, nowa dostawa przyjedzie juz po cenie wiekszej - nie ma sie czym podniecac
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum