Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2008-06-30, 23:21
babyy82 napisał/a:
To ze ma rurki to jeszcze nie TDI
skoro ma rurki, to raczej ma i intercooler, a skoro tak, to dlaczego ma to oznaczac cos innego jak TDi? no i oczywiscie na zdjeciu Tdi, tylko ktos pokrywke zakosil-ale zawsze mozna kupic jeszcze ladniejsza nowsza
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
skoro ma rurki, to raczej ma i intercooler, a skoro tak, to dlaczego ma to oznaczac cos innego jak TDi?
I wlasnie z takim podejsciem mnustwo ludzi jest przekonana ze ma TDI majac zwyklego turbodisla z chlodnica powietrza. Malotego wiekszosc prawie by zabila jak sie im powie ze maja zwyklego disla a nie tdi
A chlodnica powietrza nie czyni z disla TDI'ka a konstrukcja silnika a dokladniej pompy wtryskowej glownie.
Silnik: 1Z Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 27 Mar 2006 Posty: 53 Skąd: piekary śl
Wysłany: 2008-07-03, 08:46
kiedyś o to sprzeczałem się z kumplem - był w ogóle kiedyś silnik 1.9 turbo diesel + intercooler? z tego co wiem to był 1.6 z intercoolerem. 1.9 TDI to Turbodiesel Direct Injection http://pl.wikipedia.org/w...irect_Injection
jakbys mial kiedys jakies fotki na ktorych bedzie mozna te roznice zobaczyc bylbym wdzieczny i pewnie wiekszosc forumowiczow tez dzieki za info!
Foty tak na szybko nie mam a szukac mi sie nie chce ale najlatwiej to chyba poznac po lince gazu. Jesli do pompy dochodzi linka dazu czyli gaz regolowany jest mechanicznie to jest zwykly disel a jak takiej linki nie ma a gaz regolowany jest potencjometrem elektronicznie to to jest TDI przynajmniej w Vento
Cytat:
kiedyś o to sprzeczałem się z kumplem - był w ogóle kiedyś silnik 1.9 turbo diesel + intercooler? z tego co wiem to był 1.6 z intercoolerem. 1.9 TDI to Turbodiesel Direct Injection
Byly tez Vento 1,9 turbo disel ale nie wiem czy mialy chlodnice. Natomiast pojemnoscia w zadnym wypadku nie ma sie co sugerowac bo sa tez tdi 1.4 , 2.5 i wiele innych co prawda nie w Vento ale sa
Cytat:
No a czym AHU się różni?
Nie wie czy dobrze kojaze czy to AHU czy AFN ale w kazdym razie jeden z nich rozni sie od 1Z moca bo ma 110KM turbina ze zmienna geometria (1Z ma zwykla) wtryskami i pewnie jeszcze czyms. Ale to chyba jest AFN a AHu to chyba nie wiem co to
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum