Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zawieszenie
Autor Wiadomość
argo 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2008-07-27, 00:40   Zawieszenie

Zamontowalem gaz w moim vento i siadl mi strasznie tyl auta. znalazlem na allegro sprezyny ktore niby sa utwardzone i podwyzszone co ma wyrownac poziom calego auto ale zastanawiam sie nad tym czy czasem nie kupic sportowych sprezyn, Czy sa sprezyny sportowe ktore mozna zalozyc na seryjny amortyzator czy trzeba kupic kaplet? Musze wspomniec ze nie zalezy mi na konkretnej glebie tylko zeby auto w miare rowno stalo.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-07-27, 08:08   

ten problem był już niejednokrotnie na forum opisywany i sam go przechodziłem. Widzę argo, .że Ty jak samo jak ja nie przepadasz za opadniętym tyłem w vento...Więc tak, najlepiej jest kupić wzmacniane sprężyny, teraz nie są aż tak drogie, ale gdy ja się z tym problemem borykałem to kosztowały ok 300zł a dla osoby która się uczyła to nie były aż tak małe pieniądze.

Tu masz screen mojego postu w którym wszystko opisałem:

A tu masz mój temat ...więc go sobie poczytaj i prześledź:
http://forum.vwvento.org/...p?t=854&start=0

A mój tył po podniesieniu tak wygląda....na żółto zaznaczona jest wysokość tulei podwyższającej:

argo napisał/a:
Czy sa sprezyny sportowe ktore mozna zalozyc na seryjny amortyzator czy trzeba kupic kaplet?

Są, ale takie które obniżają...no powiedzmy do 30mm...jak dasz bardziej obniżające to amortyzator będzie ciągle wciśnięty i szybko się zużyje...tylko zauważ że piszesz o problemie z tyłu, więc jeśli chcesz glebę no to już na 4 koła....bo tak jakbyś miał przód w serii a tył na glebie to nie będzie to symetrycznie wyglądało.

Ja możesz to wrzuć fotę auta z boku jak stoi na równej nawierzchni to jakoś to ocenimy i poradzimy co i jak... ;)
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2008-07-27, 08:31, w całości zmieniany 1 raz  

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-07-27, 11:34   

argo - kolejny kolega co mu się nie chce szukać... Następnym razem użyj opcji SZUKAJ.

argo 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2008-07-27, 13:24   

Tu jest zdjecie mojego ventyla. Tak wyglada z pusta butla gazu bo wczoraj urwalem wlew bo strasznie glupio mi podwiesili pod zderzakiem, pech chcial ze urwalem ponad 400km od domu. Jak zaleje butle do pelna i wejda 2 osoby do tylu to nie ma zadnego przeswitu miedzy opona a nadkolem wiec nie musze ani mowic jak to wyglada

Doradzcie mi co mam zrobic bo znalazlem na allegro sprezyny podwyzszajace do tylu

http://moto.allegro.pl/it...wzmocnione.html

Tu na niemieckim ebay sa sprezyny sportowe ale jak wczesniej kolega pisal nie bardzo mozna je zalozyc na seryjne amory

http://cgi.ebay.de/Federn...1QQcmdZViewItem

Chyba ze poprostu kupic cos takiego??

http://cgi.ebay.de/Sportf...1QQcmdZViewItem

Prosze o jakas dobra rade

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2,0 GL
Wysłany: 2008-07-27, 14:13   

moze wtrace slowko .
jesli chcesz "konkretna glebe " to sie dogadaj z Lesnym1982 - on ma na sprzedaz dwa komplety gwinta.... (mial.... moze jeszcze cos mu zostalo ....)
w plynny sposob wyregolojesz sobie wysokosc tylu wzgledem przodu.....
natomiast jesli chcesz mievc zwyczajniezawieszenie to rewelwcyjnym i przetestowanym rozwiazaniem jest zakupienie sprezyny od vw golf wariant i przyciecie jej o pol lub caly zwoj.
kolega z forum Marcin z torunia na taxie lata ventem i takie rozwiazanie ma zastosowane.

Ostatnio zmieniony przez przemolas4 2008-07-27, 14:14, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-07-27, 14:56   

Z fot widzę że tragedii nie ma, ale wyobrażam sobie jak będzie gdy ktoś wsiądzie...

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2008-07-27, 15:59   

no H&R juz poszedl ale zostal mi gwint z golfa 3 kombi czyli variant i przzod pasi do vento a z tylnego bys se tylko sprezyne wlozyl i dopasil do rowna przodem :faja:

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-07-27, 16:02   

najlepiej na tył kupić dedykowane sprężyny wzmacniane, takie ja mam i paru innych klubowiczów. Te co ja załatwiałem ni są tanie ale ktos juz pisał na forum, że ma dojście o jakiś tanich wzmanianyh. Wtedy masz pewność że ne bedzie Ci szorować ventko po asfalcie...

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2008-07-27, 17:55   

no ja wlasnie brac mialem wzmacniane , ale kolega mnie przekonal na wariantowskie sprezynki i takowe sobie zapodam .
bardzo wygodnie sie u niego lata , bardzo limuzynowsko i to mnie przekonalo .
po wyplacie kupuje dyndalki , wiec bede mogl opisac dokladniej ile korekty dlugosci zrobic by bylo gites.....

argo 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2008-07-27, 18:01   

a co powiecie o tym kaplecie za 130 euro amory i sprezyny ktory dalem w linku wyzej?

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2008-07-27, 20:44   

argo, - nie wiem co to za komplet zapodałeś nie kumam po niemiecku, ale może warto zainwestować w te sprężynki o których wspominał spyro, , do tego dorzucić nowe amortyzatory gazowe i powinno być git

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2008-07-27, 23:01   

ten zestaw za 129 euraczy jest lipny .
na poczatku go mialem i by chodzilo jak nalezy z tylu musialem dac po trzy gumy na strone by nie tarlo kolo o nadkole .
lipka .
a ogolnie gleba mi sie przejadla wiec tearz kompletuje zestaw z normalnymi sprezynkami , oraz gazowymi amorami . jak bedzie za twardawo , to wymienie amory na olejowo gazowe .
gleba fajnie wyglada , ale reszta to h.......
a w planach pppssssssssstttttttt.
pozdro kovvi.

argo 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2008-07-27, 23:23   

moze ktos z was ma do sprzedania zawieszenie sportowe? na gwint mnie jeszcze nie stac wiec moze ktos ma zwykly zestawik?

argo 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2008-07-27, 23:32   

mozesz napisac na jakich felach tak Ci ocieralo o nadkole chodzi mi o szerokosc i wysokosc. Czy ten zestaw jest za miekki albo w czyms innym jeszcze jest wada ze mowisz ze to lipa?

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2008-07-28, 01:01   

znaczy tak .
wtedy mialem 15 cali fele 7.0 cala szerokie .
nie pamietam jakie et , ale to raczej nie istotne.
kwestia byla taka jak zawze w niemarkowych dyndalkach .
moze w golfie przez chwile by bylo dobrze ....
sprezyny tylne byly jak z gumy.
przod i tyl - wszystko siedzialo na odbojnikach .
dopoki te odboje byly bylo dobrze - czylli 3 dni .
potem obcierki i dobijanie amorow do zera .
bezsens .
powiem tobie tak .
jak kupowac , to bym sie na twoim miejscu zdecydowal na gwinta.
reszta kitow to zezba.
a lesny i pisze , ze ma - jak sie dobrze dogadasz , to i cena nie bedzie odstraszajaca ....
zreszta mowimy o zawieszeniu - elementach na ktorych nie powinno sie zbytnio oszczedzac .
tylko z doswiadczenia szwyscy nisko podlogowcy wiemy czym to na dluzsza mete grozi ....
ja mam z przodu -85 bodajze i z tylu -75..... jak mi siedzi jedna filigramowa bladynka z tylu to na dziorkach trze rowniez ........paranoja hehehehehe.

Odpowiedz do tematu