witam.
mam ventkę 1.8 z silnikiem typu ABS + LPG.
wymieniłem wszystkie czujniki(termostat, na chłodnicy przy motorze).
wymieniłem pompę wodną.
odpowietrzyłem
wody w wydechu brak
bombli w zbiorniczku brak
świece ok i chodzi równo
ale niestety nie włączając wiatraka zaczyna się gotować
po jakichś 5 minutach wrzenia włącza wiatrak lub nie
czujnik na chłodnicy sprawny 100% - sprawdzałem w innym autku
prąd na czujnik jest
czy to może być mimo wszystko uszczelka pod głowicą?
amoże coś jeszcze innego?
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 199 Skąd: Orneta
Wysłany: 2006-07-13, 18:43
sprawdz przewud do zbiorniczka wyruwnawczego taki cienki najlepiej zdejmnij i dmuchnij odpal i zobacz co sie bendzi edzialo a uszczejka jak niema oznak bicia kompresji do wody ani do oleju to chyba ok a smietanyy w oleju niemasz
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-07-13, 21:18
To Ci powiem niezły klim mi zadałeś. Wszystkie czujniki nowe a ię gotuje. Powiedz mi jakiej firmy te czujniki kupiłeś? To może być przyczyną. Napisze to po raz już chyba setny jak kupiłem czujniczek temperatury niemieckiej firmy HansPriest czy jakoś tak. To była masakra... Najlepiej jakbyś dorwał kogoś z podobnym silnikiem i założył jego czujniki, któe u niego działają... To musi być coś z tym czujnikiem przy wiatraku, bo to on przecież załącza wiatrak.
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2006-07-14, 03:17
browar1 napisał/a:
sprawdz przewud do zbiorniczka wyruwnawczego taki cienki
dokladnie-moze byc zatkany (kumpel tak mial przy Vektrze i mu sie non stop gotowala, a przyczyna byl kawalek odlamanego termostatu, ktory zapchal ten przewod.
[ Dodano: 2006-07-14, 03:18 ]
spyro napisał/a:
To musi być coś z tym czujnikiem przy wiatraku, bo to on przecież załącza wiatrak.
ale skoro przy innym aucie patrzyl i wszystko wporzadku. tak mi jeszcze do glowy przyszlo-sprawdz stan tulejek wiatraka (czasami sie zacieraja, bo lozysk tam niestety nie ma...)
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 199 Skąd: Orneta
Wysłany: 2006-07-14, 13:30
a moze stosowales jakies srodki do klejenia chlodnic dzis unas na warstacie byl koles i terz mi sie gotowal wyszlo ze mial zaklejone w uszczelce 2 otwory od wody
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-07-14, 20:03
Przyczyną jest brak krażenia w układzie (wody) cieczy o ile jest .
Wężyk jak wężyk sprawdzić ale ja bym sprawdził dodatkowo sam zbiornik wyrównawczy , wykręcić go i zobaczyć czy jest drożny .
Trzeba też wziąć pod uwagę, iż nowe części też mogą być wadliwe. Ja bym zrobił mały test poprzez całkowite wyjęcie termostatu i zobaczenie czy wtedy się gotuje. Właśnie kiedyś kupiłem nowy wadliwy termostat.
Silnik: 1Z Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 27 Mar 2006 Posty: 53 Skąd: piekary śl
Wysłany: 2006-07-16, 00:47
miałem kiedyś identyczny problem w golfie jedynce. też się gotował i nie chciał włączyć wentylatora pomimo sprawnych czujników i termostatu. przyczyną buło zapowietrzenie układu i radzę ci się na tym skupić.
Wysłany: 2006-07-16, 11:42
dodam od siebie ze jesli czujniki i termostat oki to sprawdz korek w zbiorniczku czy jest dobry i czy uszczelka jest na miejscu (oring ). vw ma to do siebie ze wytwaza cisnienie w układzie cieczy podczas pracy i nieszczelny korek w zbiorniczku wyruwnawczym daje efekt gotowania sie . pozdrawiam wszystkich kemin 8)
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-07-16, 12:59
Z tymzbiorniczkiem tez miałem... Głowiły się wielkie głowy co to może być a w końcu kumpel doradził mi kupić nowy korek do zbiorniczka., Kupiłem za całe 20 zł i problem zniknął...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum