Wysłany: 2006-07-20, 12:00 predkosciomierz, stan licznika
hej!! mam takie male pytanko!!! w swojej ventce mam kola aluminiowe 195/55/R15 orginalnie powinny byc 195/50/R15 co sie za tym kryje predkosciomierz zwalnia czy zwieksza predkosc nio i najwazniejsze stan licznika oszukuje na km bo cos mi sie wydaje ze robie wiecej kilosow a pokazuje mi mniej!!! jak to z tym jest??
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-07-20, 13:25
Dokładnie tak ,Jak masz większe kółka to licznik pokazuje zawsze mniej niż jest w rzeczywistości, lub pokazuje własciwą prędkosć gdyż przeważnie wszystkie liczniki zaniżają prędkość . Dlatego może wydawać ci się ze zrobiłeś więej kilometrów niż jest na liczniku,.: zrób próbę - Jedż gdzieś za miasto tam gdzie masz ustawiane słupki co 100m i poprostu zrób reset licznika dziennych kilometrów , ustaw się razem z slupkiem początkujacym twoją przejazdzke i jedź . załóżmy 20 słupków to 2 km i zobacz czy tyle samo wyjdzie ci po minięciu 20 słupków na liczniku, jesli nie to jedz dalej i wtedy zobaczysz o ile metrów ci licznik przekłamuje , Ja tak sprawdzałem i u mnie wyszło ok różnica 1 do 1,5m na 20 słupków . mam oponki na przodzie 205/45 R16
Silnik: 2e Pomógł: 25 razy Wiek: 45 Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 924 Skąd: Ostróda
Wysłany: 2006-07-20, 14:39
co do tych slupkow nie byl bym pewny
zetnie troche zakret i juz pare metrow mniej
jak ja jade z olsztyna do hamburga i staram sie scinac to ladnych pare
kilometrow zaoszczedze
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2006-07-20, 20:10
jaca napisał/a:
co do tych slupkow nie byl bym pewny
na tak krotkim odcinku duzo nei zetnie-a w koncu akby nie patrzec to stary sprawdzony sposob -wuja mi mowil jak kiedys tak zuki sprawdzali, czy nie przeklamuja liczniki w SKRach hehe
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
DZieki serdeczne za rady ale ja potrzebuje innego rozwiazania ! czy da sie to jakos matematycznie obiliczyc itp.. nie mam zamiaru jechac i slupkow liczyc ! to jakies przegiecie by bylo!!!
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2006-07-22, 01:30
inny sposob mi do glowy nie przychodzi... musisz miec albo slupki, albo trase, co do ktorej w 100 jestes pewny, ze ma tyle a nie inaczej... no albo poprosisz kogos na normalnych kolach, zeby kawalek z Toba sie przejechal
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
ja sobie tak pomyslalem ze jezeli jade sobie na wyzszym profilu opon niz powinny byc to kolo sie wolniej kreci predkosciomiez oklamuje i pokazuje wiecej ok 10 do 15km/h a stan licznika pokazuje mniej czyli w zeczywistosci przejechalem np 100 km a licznik wybil 90 km z tego co zauwazylem to na 30 km oszukuje mi jakies 4 do 5 km !!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum