Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
cyfrowy licznik km
Autor Wiadomość
Grucha85 
Zapalony Ventkarz
7754368

Silnik: 1.8
Wysłany: 2008-12-28, 12:23   

niech robierze licznik wsadzi tam czerwone diody do tych cyfrowych licznikow i zobaczymy czy beda na czerwono swiecic i sie okaze kto mial razcje chyba ze macie inny licznik lub nie wiem rocznikowo sie roznia

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-12-28, 12:27   

Czerwonych nie wsadzę...bawiłem się w niebieskie...i praktycznie nic przez tą folijkę nie było widać....z reszta na każdej poradzie itp sa te folijki.

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2008-12-28, 12:28   

Grucha85, - a przed instalacja tych nowych tarcz INDIGLO na jaki kolor miałeś podświetlany licznik od góry ?a na jaki wyświetlacze cyfrowe?
u mnie wszystko na zielono jest.

Grucha85 
Zapalony Ventkarz
7754368

Silnik: 1.8
Wysłany: 2008-12-28, 14:39   

heh mialem wszystko na zielono

CichyEska 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,8 ABS 90 K
Wysłany: 2008-12-28, 18:53   

A cos takiego wam sie podoba?Z tym ze u mnie cyfrowe sa cale czarne tylko segmenty swieca na pomaranczowo ale na zdjeciu nie widac bo deska nie byla podpieta w aucie.
Ostatnio zmieniony przez CichyEska 2008-12-28, 19:03, w całości zmieniany 2 razy  

CichyEska 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-12-28, 18:59   

Kurde jak dodac zdjecie?

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-12-28, 19:10   

CichyEska napisał/a:
Kurde jak dodac zdjecie?

Prześlij mi na maila pjagiello@vwvento.pl pjagiello@vwvento.eu
lub mój prywatny pjagiello@wp.pl

w tedy ja wrzucę

CichyEska 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-12-28, 19:15   

Poszlo.Dziekuje :-) :tygrysek:
Ostatnio zmieniony przez CichyEska 2008-12-28, 19:15, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-12-28, 19:23   

CichyEska napisał/a:
Poszlo.Dziekuje

Proszę bardzo...od tego tu jestem

powiem szczerze CichyEska, że wyszło super
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2008-12-28, 19:24, w całości zmieniany 1 raz  

CichyEska 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-12-28, 20:46   

Na zdjeciu jest lipa bo aparat nie robi dokladnie tak jak jest.Na zywo swiatlo jest rozlozone po calych zegarach rownomiernie,a te wyswietlacze czarne ze swiecacymi tylko cyframi wygladaja swietnie.Mozge pomoc jak by ktos chcial takie zrobic :-)

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-12-28, 21:04   

CichyEska napisał/a:
Mozge pomoc jak by ktos chcial takie zrobic :-)

Tzn...jak to robiłeś ??

CichyEska 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-12-28, 21:28   

Calkowicie wyjalem oyginalne podswietlenie,zostawilem tylko te metalowe szyny doprowadzajace napiecie do zarowek.Nastepnie poszerzylem szczeline przez ktora dostaje sie swiatlo zarowek uprzednio wyjmujac ten kawalek zielonej folii ktora tam siedzi.Potem nalezy kupic 30 diod 3 mm niebieskich lub w dowolnym kolorze najlepiej juz na 12 v lub do kazdej diody dokupic rezystor 0.125 Watt i okolo 1 kohm.W sklepie doradza jaki ma byc.Nastepnie czubek kazdej diody zmatowic.Pozniej do kazdej diody lutujemy rezystorek i kazda diode lutujemy do szyn zwracajac uwage na + i - bo inaczej nie zaswieci.Najlepiej po wyjeciu zegarow sprawdzic na wtyczce ktora jest wpieta do szyn gdzie jest + a gdzie -.Diody lutujemy do szyn w odleglosci okolo 1 cm jedna od drugiej ,po przylutowaniu zaginajac ja odpowiednio do szczeliny.Jak juz przylutujemy wszystkie diody nalezy podlaczyc 12 v z jakiegos zasilacza i doginac diody tak zeby rownomiernie rozprowadzic swiatlo.Wzor tarcz moge wyslac na maila.Wystarczy jes obrobic wg wlasnego uznania i wydrukowac na papierze do zdjec najlepiej blyszczacym.Na stare tarcze naklejamy pasy bialej tasmy dwustronnie klejacej tak aby pokryc cale zegary.Jak je rozebrac jest opis na forum.Nastepnie naklejamy nowe tarcze od gory po to zeby pozniej jak dojdziemy do slupkow podtrzymujacych wskazowki mozna bylo skalpelem lub czyms bardzo ostrym wyciac otworek w tarczy wpuscic slupek i dokleic reszte.Zawsze mozna bedzie zdjac nowe tarcze kiedy bedziemy chcieli.Co do cyfrowych wyswietlaczy modyfikacja polega na tym ze nalezy z nich odkleic polaryzator czyli taka zewnetrzna folie podobna troche do kliszy foto.Nastepnie trzeba zmyc z niej klej spirytusem czystym 96 voltow :-) i odwrocic ja ta zmyta powierzchnia na zewnatrz tak zeby wyswietlacz zrobil sie czarny.Nic nie przyklejamy tylko montujemy tak zalozona folie wraz z wyswietlaczem na miejsce.Po zlozeniu docsk sam utrzyma ja we wlasciwym polozeniu.Podswietlenie wyswietlaczy to juz kwestia gustu kazdego.Oryginalna zarowka powoduje swiecenie na pomaranczowo.Oczywiscie z wyswietlaczy rowniez wyjmujemy paski zielonej folii ktore sa tam oyginalnie.Do podswietlania wyswietlaczy nie polecam diod led bo ich swiatlo jest za slabe i pomimo roznych sposobow i kombinacji nie udlao sie rozproszyc go rownomiernie lepej zastosowac kolorowa zaroweczke np z radia samochodowego lub od lampek na choinke :-) I to w sumie tyle jak czegos nie napisalem prosze pytac :-)

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2008-12-28, 23:31   

Jak bede robil negatyw to zastanowie sie przy okazji czy nie wyciac otworow w tej plastikowej obudowie i zamontowac dodatkowych 2-3 zarowek diodowych z gory. Choc dla mnie efekt swiecenia jest zadowalajacy po tuningu przy uzyciu folii aluminiowej na tym plastiku, na ktorym mocowane sa zarowki to moze zrobi sie jeszcze jasniej :) Byloby mniej diod, ale za to 5mm. no i obyloby sie bez lutowania.

tomek87 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.9 GTD AAZ
Wysłany: 2008-12-29, 00:10   

ja bym proponowal diody super flux i wszystko by ładnie swiecilo i napewno z mniejsza iloscią diod ;)

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-12-29, 00:47   

a ja wogle nie robiłbym diód tylko albo indiglo (jak kto lubi) albo zimne katody, efekt super, bez punktowego światła itp.

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2009-03-05, 23:51   

Dzieki sprytnym niemcom powoli rozgladam sie za nowym licznikiem, chcialem mk3 z mfa ale cena jest taka sama jak za mk4 z mfa, wiec wybor... prawie ze mk4 ale dlubac trzeba ze wskaznikiem paliwa (plywak), i pomimo adaptacji predkosciomierza chyba sa male przeklamania (ale to zalezne od impulsatora). Dlaczego zmieniam? Wymyslili sobie, ze z tylu obudowy dadza torxy na T6. Wykrecic mozna je spokojnie, ale podczas wkrecania torxa on ordynarnie sie ukreca. Takim o to sposobem zrobilem negatyw licznika przebiegu a zegarka nie moglem juz zrobic bo zaczalem wkrecac srubke i nie moge jej dokrecic do konca aby wyswietlacz cieklokrystaliczny cos pokazal, ani nie moge odkrecic zeby jescze raz wyjac licznik. Zeby ta jedna srubka. 70% srubek ktore wkrecilem nie moge juz odkrecic.
Niemcom gratuluje pomyslu ladowania torxow T6, szkoda ze nie dali jeszcze mniejszych. Zupelnie bez pomyslunku. Taka srubka nie zniesie momentu wiekszego dokrecania.

tomek87 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-03-05, 23:59   

moja propozycja jest taka, podgrzać śrubki lutownicą i delikatnie wykręcać wtedy się na nowo natrasuje gwint :D

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2009-03-06, 00:11   

Moze w wolnej chwili pokombinuje. Dolutowac do sruby jakiegos zagietego gwozdzia i tak odkrecac. Pytanie tylko czy cyna bedzie chciala sie chwycic niemieckiej srubki ;)
Juz nie wspomne o peknietej szybce, tez nie da sie jej w kulturalny sposob wyciagnac bo jedna czesc urywa sie w gornej czesci, w dolnej to samo, ale po bokach wszystko ladnie wychodzi. Szkoda slow na ten licznik. Rozbieranie koreanskiego licznika z daewoo to byla przyjemnosc.

tomek87 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-03-06, 00:41   

ale nie dolutować tylko podgrzać, a kręcić jakimiś szczypcami jak juz torx nic nie łapie ;)

Reth 
Ventofan

Silnik: Brak :P
Wysłany: 2009-03-06, 00:42   

Wiesz... Specjalnie jest to zrobione zeby nie krecic... Tylko jest inny problem :D tam sie kreci komputerem :D hahaha (ten post to taki zarcik, ktory ma dodac Ci otuchy :D )
Ostatnio zmieniony przez Reth 2009-03-06, 00:42, w całości zmieniany 1 raz  

Gavel 
detektyw forumowy

Silnik: TDI 1Z+
Wysłany: 2009-03-06, 07:59   

bradley ja nie wiem jak Ty rozkręcałeś ten licznik.
Ja swój rozkręcałem już przynajmniej z 6-7 razy, wyświetlacze wyjmowałem 3 razy i wszystkie śrubki cały czas się wkręcają i wykręcają bez żadnego problemu.

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2009-03-06, 10:16   

Gavel, ja mam jakis licznik TRW. Znalazlem strone niemiecka jak rozkrecac liczniki od 20km/h i od 0km/h ale moj od 0km/h nie byl identyczny z tym pokazanym na stronie. Np. jak jest szybka to na kazdym z rogow byl wyciety czarny plastik (pewnie aby podwazyc szybke i ja wyjac). Ja u siebie tego nie mialem.
Musze przyznac, ze nawet angielskie srubki z licznika digitala oplowskiego nie byly tak iritujace jak te niemieckie torxy:P. Angielskie srubki przypominaly zwykly srubokret ale nim nie byly bo wyciecia byly za plytko osadzone. Trzeba bylo robic to cienkim nozem ;)
tomek87, niektore torxy sa juz wkrecone do konca, nie chwyce ich szczypcami bo porysuje plytke : /

Odpowiedz do tematu