Wysłany: 2009-01-28, 17:49 samochod z niemiec- czy mozna jezdzic na tych blachach??
witajcie, jestem tu nowy-nawet nie zdazylem sie przedstawic na forum, ale to bedzie w swoim czasie
teraz mam problem, kupilem samochod z niemiec, mam wykupione ubezpieczenie tymczasowe na 30dni i mam plastikowe blachy a slyszalem ze nie mozna na nich jezdzic i mozna dostac duzy mandat.. wiee ktos cos w tej sprawie?? prosze o konkretne odpowiedzi
Silnik: AAZ Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 410 Skąd: Włocławek/Pruszków
Wysłany: 2009-01-28, 20:57
musisz mieć oc i polskie badanie techniczne, numery rejestracyjne identyczne jak w briefie. czy tablica jest z blachy, czy z tworzywa to już nie ważne. ma być wyraźna i czytelna. to tyle
A dokument stwierdzający dopuszczenie pojazd do ruchu? Niemiecki jest nieważny bo auto zostało wyrejestrowane za granicą a zaświadczenie z przeglądu nie stwierdza dopuszczenia pojazdu do ruchu.Poza tym tablice rejestracyjne jeżeli są czasowe to ok ale jeżeli jakaś pleksa lub inne cudo które sprzedaje tuas w komisie to można sobie darować.Fakt jest faktem że mał kto się czepia o to.
yahoo napisał/a:
musisz mieć oc i polskie badanie techniczne, numery rejestracyjne identyczne jak w briefie. czy tablica jest z blachy, czy z tworzywa to już nie ważne. ma być wyraźna i czytelna. to tyle
Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§ 10. 1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:
5) tablice rejestracyjne mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli oznakowane są znakiem producenta zgodnie z przepisami o rejestracji i oznaczaniu pojazdów.
Naturalnie jest to wycięty element rozporządzenia.
miałem ostatnio taka sytuację że jechałem Ventylkiem z pracy i mnie właśnie chapnęli na blachy niemieckie tak więc za jazdę na briefach i niemieckich blachach grozi mandat od 500 zl do 2000 zl jeżeli samochód został wyrejestrowany z danego kraju co jest wbite w brief (nasi policjanci już nie są tacy głupi) to samochód nie może jeździć po żadnych drogach ponieważ nie istnieje w żadnej ewidencji tak więc nie jeździjcie na zagranicznych blachach po innym kraju oczywiście chodzi tutaj o blachy twarde na próbnych można do danej daty na rejestracji tym razem mi się też udało bo pan policjant powiedział mi wszystko wytłumaczył i powiedział no to teraz jedz do domu swoim stuningowanym Ventem i odstaw go i niech stoi dopóki nie dostaniesz PL blach tak więc uważajcie można trafić na takiego jak ja albo na służbiste który nie puści
Jezeli sam sprowadzasz auto tak jak ja to zrobiłem, ze samochodem kupujesz tacki tzw. dojazdowe wazne na pare dni. W zależności jakie chcesz. Wtedy samochód ubezpieczony jest na czas pzrejazdu w te własnie dni. Policja nei powinna sie czepiac, chyba ze jakies megesy bedziesz miałw briefie bądz w dokumentach na tablice dojazdowe! pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum