Wysłany: 2008-12-27, 01:03 Problem z kostką? od zapłonu i oswietlenia tablicy?
witam. w golfie 3 mojej laski jest tego typu problem no właśnie- z plastikowym pudełkiem o rozmiarach mniejwiecej 10x10 z 2 wejściami które jest za nawiewem z lewej strony konsoli. Otóż problem polega na tym, że gdy chce się włączyc zapłon- powinny się zapalać kontrolki w liczniku i po dalszym przekręceniu powinien odpalać. ale tutaj czasami w ogóle nie świecą się ani kontrolki i w ogóle nie da się odpalić auta. auto niejednokrotnie gaśnie podczas jazdy i nie można go odpalic ponieważ nic nie działa. są też sytuacje, że wszystko jest ok. gasze auto , chce odpalić ponownie a tu lipa. nie da się. odkryłem, że to chyba jest wina takiego jakiegoś (nie wiem czego) plastikowego pudełka w którym są uzwojenia, diody zenera itd. co to jest i jak się to fachowo nazywa? w vento też czasami mam podobne obiawy tj, że po przekręceniu kluczyka nie pala sie kontrolki i auta się tez nie da odpalić. dopiero po ponownym przekręceniu zapłonu- załącza. można to coś, gdzieś kupić? i co to w ogóle jest?
Ostatnio zmieniony przez 100P 2008-12-27, 01:05, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2009-02-06, 23:51 czasami odmawia posluszenstwa
witam kolego ja mam identyczne objawy w moim venciaku tez czasami przekrecam kluczyk i niema pradu:) czasami nie gasnie kontrolka swiec i wtedy tez nie odpali , rwniez gasnie mi podczas jazdy dzieje sie tak od ok 2 miesiecy a moze ty juz rozwiazales ten problem? pozdrawiam
chłopaki to pudełko o którym mówicie to nic innego jak immobilajzer wiec jest ona połaczona z silnikiem i jak powszechnie wiadomo auta są czasem wyposażone w tego typu urządzenia które dbają by auta nie odjechały przez niepowołana osobę do czego zmierzam?-
otóż w orginalnych kluczykach znajduje sie mała czarna kostka która jest czymś w rodzaju nadajnikiem i ona po nadaniu odpowiedniego sygnału tej czarnej kostce 10x10 uruchamia konsole i zapłon jeśli w jakiś sposób tego sygnału niema silnik nie odpali podobno idzie to obejś ale na tym to raczej elektrycy wiedza
ja niestety jestem tylko mechanikiem
Ostatnio zmieniony przez sajmonmuwi 2009-03-23, 22:47, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum