witam koledzy planuje w tym roku zmienic silnik w moim ventylu 2.0... i czytam i zastanawiam sie ktory bedzie lepszy na 16 zaworach czy na 8 zaworach... prosze o pomoc zwlaszcza tych ktorzy posiadaja takowe silniki... czecemm wiedziec ktory bedzie lepszy w exploatacji... tj. spalanie, awaryjnosc, olejozernosc i parametry... dodam ze nie chce sie scigac tylko do normalnej jazdy ale zeby czasem mogl depnac mu jak trzeba... bo 1.8 jest maly troche dla mnie...
Jak potrzebujesz do normalnej jazdy to lepszy będzie 8v. Tańsze części i w ogóle. A jak chcesz mieć dużo więcej mocy niż 1.8 to polecam 16v naprawdę dobry silnik. Sam bym wolał mieć w swoim 2.0 16v niż 2.8. Spalanie dużo mniejsze. Przy normalnej jeździe spali koło 7l na setkę. Wybierz sam bo dorwać 2.0 16v to nie lada gratka... a części do niego również trudno dostać.
Silnik: 2.0 115KM Pomógł: 3 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 195 Skąd: Legionowo
Wysłany: 2009-03-30, 22:29
Ja mam 2.0 8V i nie narzekam. Do jazdy po mieście jest wystarczający. Przy swapie silnika musisz zmienić też wiązkę elektryczną i komputer której nie będzie łatwo znaleźć chyba że będziesz miał jakiegoś rozbitka z którego wszystko weźmiesz. Co do silnika proponował bym od razu wymianę uszczelniaczy zaworowych, pierścieni i panewek jeśli nie chcesz pchać się w większe koszta. A jeśli chcesz to polecam 16V i generalny remont ze szlifami itp., bo jest fajniejszy ale chyba poniżej 10l w mieście nie zejdziesz. Mój pali ok 8l przy normalniej jeździe a ok 10l przy ciskaniu więc tragedii nie ma. Silnik 16V zawsze będzie więcej palił od 8V. Jeśli nie znajdziesz gratów od volkswagena to szukaj w seatach miały te same silniki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum