Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-04-30, 21:29
1.8 to nawet fajny silniczek....w miarę ekonomiczny....w miarę dynamiczny...oczywiście możesz go podkręcić...ale trzeba się z tym liczyć (jak w każdym przypadku) że skracasz jego żywotność....a poza tym podkręcanie benzynki nie jest tanie...
W silniku wolnossacym to mozna sobie pogmerac
Przyrost mocy jest niewspolmierny do poniesionych kosztow.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
czyli taki sport to jest drogi? bo zastanawialem zeby furke za hipowac co wy na to a jeszcze mam pytanko
czy wyciecie kata i wywalenie srodkowego cos da
czy hip jest oplacalny czy to sciema bo rozne opinie slyszalem
piotr nowok, jaki moze byc przyrost z wolnossacego silnika po chipie? +5KM i 10Nm tylko ladniej rozlozonego? Mozna kombinowac z jakims walkiem rozrzadu ostrzejszym. To chyba jest najlepsza inwestycja przyrost/cena. Uwolnienie wydechu zawsze cos daje IMO wloz cos wiekszego np. VRke i masz juz na starcie wieksza moc. Bo klekota raczej wkladac nie bedziesz. Jest jeszcze opcja uturbienia 1.8 i tutaj przyrosty beda konkretne, nawet bardzo. Ale to koszt jak za VRke a moze i wiecej
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Chyba ze remontujesz i wkladasz C20XE, kultowa jednostke Opla. Widzialem juz golfy z tym silnikiem
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2009-04-30, 23:30
ja mam załozony stozek i powiem ze nie ma (kopa mocy) ale fajnie chodzi na nizszych obrotach i ma minimalnie lepsza reakcje na gaz.
od razu dodam ze nie zalezy mi na wielkiej mocy ale na ekonomicznej i bezawaryjnej jezdzie
Mowia ze wstrzymywanie bakow jest szkodliwe. Bak leci do glowy i stad powstaja gowniane pomysly :P
Nie ma co kombinowac z tym silnikiem. Sa tylko dwie drogi. Kupno mocniejszej wersji wolnossacej i modyfikacja jej, albo turbo
akurat silniki na monowtrysku nie nadają się zbytnio do turbienia i ogólnie grzebania bo przyrosty są marne w porównaniu z kosztami.W takim przypadku tylko swap bradley,
piszesz,że klekota nie wstawiać,TDI jest OK,tymbardziej chipowanie i dalsza zabawa w robienie mocy i momentu jest łatwiejsza niż turbienie wolnossaka.
A uwierz,że widziałem jak 150KM TDI w mk3 zamiatało zdrowe vr6 na ćwiartce
andrew19_86, tu nie chodzi o to, ze TDI jest be, bo sam mam TDI i nie jest on bynajmniej seryjny Problem jest z przerobka benzyny na diesla, dlatego odradzalem klekota. Choc dla chcacego nic trudnego bo IMO benzyna>diesel latwiej przerobic niz diesel>benzyna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum