Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-02-16, 13:10
Z tego co ostatnio słyszałem problem opadniętego tyłu w zupełności rożwiązują sprężyny od passata kombi. Szkoda że o tym wcześniej nie wiedziałem, nie musiałbym się tak męczyc z tym podnoszeniem.
Pomógł: 11 razy Wiek: 43 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 1539 Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2008-02-16, 14:49
popieram kolegow co mowi o sprezynach od passata. ja tez takie mam na tyle. taki zimowy set up. wyglada to makabrycznie, bo od opony do ranty jest jakies 10cm spokojnie. no ale co kto lubi.
spyra auto tez wysoko stoi i jest twarde. mozna sie wieszac na bagazniku - ale to jest wiecej zachodu, meczyc spyra, wysylka, itp.
ok.dowiedz sie ile to kosztuje i daj cyne.aha jeszcze jedno jezeli ta firma jest gdzies w hamburgu to ja to moge odebrac osobiscie.mozna powiedziec ze tutaj mieszkam.pozdro i dzioekowa.
[ Dodano: 2008-02-16, 17:47 ]
to do spyro.motam sie jeszcze .
[ Dodano: 2008-02-16, 17:48 ]
a jak sie niby wciska "pomogl"?
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-02-17, 21:54
Nie, te co ja załatwiałem wtedy kosztowały 360 PLN za komplet na tył. To są sprężynki wzmacniane, robione na zamówienie. Nie dostaniesz takich w Allegro czy sklepie.
Witam !!
W pierwszym poście pozdrawiam wszystkich. Zgłaszam się do Was z pytaniem o użycie sprężyn od passata do tylnej zawiechy. Czy używaliście sprężyn od passata kombi czy sedana?
Wysłany: 2009-02-09, 09:24
zależy co chcesz osiągnąć....przy tych sprężynach tył będzie chyba ostro zadarty....
szkoda że w tej aukcji nie ma podanej długości sprężyny i ilości zwojów.
Czy takie będą za wysokie? I co chcę osiągnąć... Zwiększyć wytrzymałość tyłu przy jednoczesnym podnisieniu go do góry. Często jest tak, że jadę 5 osobami lub z pełnym ładunkiem na przyczepce, no i fajnie by było, jakby tył nie ciągnął mi po asfalcie....
Wysłany: 2009-02-09, 11:48
Szymon napisał/a:
wysokosc: 365mm
moje obecne mają tyle samo...a są to zwykłe seryjne od vento tylko te mocniejsze...no ale ja mam jeszcze 4 cm dystansu pod kielichem amortyzatora...teoretycznie powinno być ok...ale nie wiem jak bedzie z twardością....Przemek-ma sprężyny od golfa 3 kombi i ok to wygląda....
Szymon napisał/a:
I co chcę osiągnąć... Zwiększyć wytrzymałość tyłu przy jednoczesnym podnisieniu go do góry. Często jest tak, że jadę 5 osobami lub z pełnym ładunkiem na przyczepce, no i fajnie by było, jakby tył nie ciągnął mi po asfalcie....
ajajaj...znam ten ból...tzn znałem.....
Przy wyższym tyle od razu inaczej roznosi się masa na aucie...czyli przysiada po całości....także przód...a nie jak miałem wcześniej, że tylko tył.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-02-09, 11:50, w całości zmieniany 2 razy
Szymon [Usunięty]
Wysłany: 2009-02-09, 16:55
Tygrysisko napisał/a:
moje obecne mają tyle samo...a są to zwykłe seryjne od vento tylko te mocniejsze...no ale ja mam jeszcze 4 cm dystansu pod kielichem amortyzatora...
czyli u Ciebie jest te 365 mm razem z tym dorobionym dystansem?
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2009-02-09, 17:01, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2009-02-09, 17:19
Szymon napisał/a:
czyli u Ciebie jest te 365 mm razem z tym dorobionym dystansem?
nie....moja sprężyna jak była wyjęta to miała 36,5cm i same zółte oznaczenia....poprzednia miała 34cm i zółto-zielone oznaczenia.....a dystansu to już w to nie wliczam....
możesz mieć krótsze sprężyny ale będą twardsze i spełnią swoją rolę...
a to są te zwykłe od vento-te miękkie (jednym słowem lipa)
Ja kupiłem na Allegro wzmocnione i trochę wydłużone i nie narzekam. Stoi trochę wyżej ale i tak nie tak wysoko jak przód, a może podobnie. Zresztą przód jest wysoko co może spowodowały amortyzatory gazowe. Auto jeździ sporo i do tego często zabiera komplet osób(ok.60 km. autostrady ma jeszcze dużo nierówności) co zmusiło mnie do tego rozwiązania.
mam taki problem ; wyciagam amorki tylne i chce zmienic spreżyne. ale mam na amortyzatoze ( na gwincie jakaś rurke i zanic niemoge jej ruszyć.ona jest nakrecana?? pomocy
Mam mały problem, wymieniłem sobie tylne amortyzatory na gazowe. Po miesiącu jazdy zaczął mi sapać prawy amortyzator. tzn, przy uginaniu to jest taki dźwięk, jakby wypuszczał powietrze i zasysał od nowa. Lewy pracuje cichutko. Zastanawiam się, czy ten amorek już by poleciał po miesiącu, czy taki objaw jest naturalny w przypadku amortyzatorów gazowych? Wcześniej miałem olejowe.
Wysłany: 2009-04-04, 18:35
Dobra firma-nie do zdarcia...nie powinny paść...no chyba że mają jakąś wadę fabryczną.
CICHY [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-09, 16:13
witam serdecznie
wiele już było napisane, że sprężyny o passata załatwiają sprawę miękkiego tyłu w Vento nurtuje mnie sprawa sprężyn od Audi B4 sedan czy takowe można było by założyć do Vento i czy będą sztywniejsze niż standardowe. Może ktoś przerabiał już ten problem na tych sprężynach. Nie wiem czy szerokość tych sprężyn jest podobna czy taka sama jak przy Vento lub Passacie B3 lub B4
Wysłany: 2009-06-09, 20:46
CICHY napisał/a:
te z kolei maję 387 mm wysokości
czyli 20mm więcej od moich obecnych....
Kurcze...najgorsze w kupowaniu takich sprężyn jest to że ciężko strasznie przewidzieć jak samochód będzie na nich stał. Można ostro przeholować lub nie uzyskać żądanego efektu.
CICHY napisał/a:
chyba zaryzykuję Audi b4
Trzymam kciuki....pochwal się jak autko będzie wyglądało. (mile widziane foto)
W przyszłym miesiącu planuje zakup tylnych amorków i w związku z tym chciałbym tył troszkę podnieść do góry, przeczytałem wszystkie wątki związane z tym, ale to tylko suche fakty nie poparte zdjęciami efektów końcowych. Piszecie, że podchodzą z Passata B3/B4 kombi i Golfa III kombi, przydała by się fotka tych sprężyn wymiary(liczba zwojów, wysokość), i jak auto wygląda po złożeniu. Bo szczerze mówiąc przeglądałem allegro i po tym już zgłupiałem. Zobaczcie sami:
NOWE tylne SPRĘŻYNY
do
VOLKSWAGENA
Zastosowanie w pojazdach:
- Golf III 09.1991-09.1997r 1.4; 1.6; 1.8; 1.9 D; 1.9 TD; 2.0 GTI 8V; 2.0 GTI 16V
(tylko modele o typie nadwozia kombi)
Do zakupu dołączam kartę gwarancyjną na okres 12-stu miesięcy (przy zakupie 2 sztuk)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum