Wysłany: 2006-08-05, 23:44 głośna praca
mam problem....przy prędkości od 70km...w środku mojej ventki słychać głośną pracę (wycie) i nie jest to tłumnik ani obroty silnika.wycie słychać nawet jak jadę z góry na "luza,,co to może być?-czyzby od opony?
Pozdrawiam... [/scroll]
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2006-08-06, 04:04
moim skromnym zdaiem to łożyska. Sam to przechodziłem. Jeśli wyje przy zgaszonym silniku na luzie to napewno łożyska no chyba że cuś niepokojącego dzieję sie ze skrzynia biegów. U mnie łożyska najbardziej wyły przy 70-80km/hpowyżej 100było ok. Wymieniłem i jest ok. Na tył kosztują ok 50-kilku zł a na przód ok 140zł
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-08-06, 22:45
jasne że nie razem - musiałby to być niesamowity zbieg okoliczności
Teoretycznie z jednej strony dźwięk w tym wypadku powinien być bardziej nasilony ale ja tak kiedyś miałem w AX'ie że dźwięk zużytego łożyska było słychać dokładnie pośrodku - nawet na początku się przestraszyłem że to silnik pada...
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-08-07, 00:26
Łożysko wydaje takie charakterystyczne buczenie, im szybciej jedziesz tym bardziej słychać. Wracałem na rozpieprzonym łożysku kiedyś znad morza. Rozsypało się gdy następnego dnia wjeżdżałem na kanał u mechanika, także fart na maxa. Po tym powiedziałem, że nigdy tanich łożysk, tylko SKF - to lepsze z tych nie najdroższych. Za przednie łożysko płaciłem w tamtym roku niecała stówę, tylnie są tańsze. Aha i proponuję wymieniać tylko tam gdzie mają prasę, bo wymiana bez niej to 90% pewnośc szybkiej wymiany na kolejne...
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Mar 2006 Posty: 72 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2006-08-07, 14:39
8) ja też podzielam zdanie że to mogą być walnięte łożyska. Jak najszybciej to sprawdzić hmm najprościej postaw auto na klockach z uniesionym przodem odpal wrzuć 4 i niech chodzi posłuchaj z której strony dochodzi hałas i już. A potem nic tylko wymienić na nowe i po kłopocie. Pozdrawiam
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-08-08, 00:46
Tygrysisko napisał/a:
u mnie właśnie oststnio padły oba łożyszka z przodu jednocześnie
Jak to mówią: wyjątek potwierdza regułę... Ale raczej się to nie zdarza, mnie przynajmnije nigdy a tylnie juz wymieniałem parokrotnie... Z przodu narazie tylko jedno
witam mam nadzieję że jeszcze ktoś znajdzie ten temat bo mam podobny problem w swoim aucie...wraz ze wzrostem prędkości słychać coraz głośniejsze wycie(zaczęło się tak gdzieś w zimę i staje się coraz silniejsze) a najlepsze jest to że przy skręcie w lewo cisza jest żadnego wycia nie słychać w drugą stronę wręcz przeciwnie jeszcze gorzej...wydedukowałem(teraz wiem że źle) że skoro skręcam w lewo to nacisk jest wtedy większy na lewe koło i odwrotnie więc pomyślałem że to może być prawe przednie łożysko nawet tak z tej strony wydawało mi się że bardziej słychać więc kupiłem zmieniłem jazda próbna i jakie było moje zdziwienie że jest tak samo
no i nie wiem teraz czy brać się za drugą stronę czy to może coś innego być?
z góry dzięki za odp
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-06-28, 07:07
devill napisał/a:
no i nie wiem teraz czy brać się za drugą stronę czy to może coś innego być?
Przed wymianą łożysk lepiej jest je sprawdzić....podlewaruj auto z jednej strony i rozpędź się tak do 80km/h a potem zgaś silnik i niech się koło samo zatrzyma...bez obaw....auto nioe ruszy...będzie napędzane tylko jedno koło-to podlewarowane. Oczywiście ruszaj powoli żeby mieć pewność.
Przed wymianą łożysk lepiej jest je sprawdzić....podlewaruj auto z jednej strony i rozpędź się tak do 80km/h a potem zgaś silnik i niech się koło samo zatrzyma...bez obaw....auto nie ruszy...będzie napędzane tylko jedno koło-to podlewarowane. Oczywiście ruszaj powoli żeby mieć pewność.
ten sposób znam i próbowałem na drugiej stronie jak wymiana prawego nic nie dała ale nie do takiej prędkości więc spróbuję jeszcze raz
Tygrysisko napisał/a:
A to huczenie jest także na luzie
tak to też sprawdziłem buczy tak samo jeszcze sprawdzę czy na zgaszonym ale myślę że będzie to samo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum