Czy ktos u siebie posiada, ma moze jakies schematy pogladowe, rysunki techniczne do wykonania tego ustrojstwa?
Chcialbym troszke skrocic skok lewarka bo obecnie to jest mieszanie w zupie a nie zmiany biegow.
Mialem Kadetta jeszcze z przedliftowym lewarkiem, ktory byl dlugasny ale w zadnym innym samochodzie zmiana biegow nie byla tak soczysta i krociotka mimo dlugiego lewarka
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2009-06-29, 15:42
Ogolnie to kwestia prosta, gwintownik i jazda, póżniej ucinasz i cieszysz się krótszym lewarkiem. Ostatnio się za to zabierałem ale wyszło ze nie mam odpowiedniego gwintownika ;/ Potrzebny jest M12x1.5
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-06-29, 16:01
tomek87 napisał/a:
Ogolnie to kwestia prosta, gwintownik i jazda, póżniej ucinasz i cieszysz się krótszym lewarkiem. Ostatnio się za to zabierałem ale wyszło ze nie mam odpowiedniego gwintownika ;/ Potrzebny jest M12x1.5
Tzn najpierw ucina później gwintuje . I rzeczywiście tu jest sprawa prosta, bo gorzej by było z wstecznym podnoszonym do góry.
Zapewne znasz bajke o krasnoludku, ktory ucinal nogi w taborecie i za kazdym razem ktoras byla za krotka
Mi chodzi o inna bajke Nie chce skracac lewarka zeby byl nizej bo bym chyba grzebal w podlodze tylko o krotszy skok lewarka czyli zamiast z 1 na 2 przykladowych (strzelam) 4cm to 2 cm.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2009-06-29, 17:05
sorka troche nie o tym pomyślałem, poprostu ostatnio kombinowałem ze skróceniem lewarka bo jest troche za długi A jak znajdę sobie gwintownik to zobaczymy czy da się jabłko trochę podnieść do góry
Juz domyslalm sie jak to dziala. Przesuwa sie troche miejsce montazu linki sterujacej i ta glowka linki styka sie szybciej z tym czarnym hakiem
Po organoleptycznej analizie stwierdzilem, ze jednak rozchodzi sie o wydluzenie/skrocenie linki poprzez montaz tego plaskownika. bo ten czarny hak podczas wcisniecia sprzegla sie podnosi.
Mysle, ze temat jest do ogarniecia. Zlece wykonanie kumplowi. Gruby plaskownik z 2 otworami i nagwintowac jeden z nich. Tylko jak tam wejde z suwmiarka zeby pomierzyc
Myslalem nad taka modyfikacja Ale mam watpliwosci co do tego "czarnego haka". Po co on jest?
upitol galeczke i git .
ja mam u siebie upitolona , i w podlodze nie grzebie , ale skoki na bieach byly bardzo krutkie .
proponuje jeszcze plastyki posprawdzac i ewntualnie te powyrabiane powymieniac i bedzie git .
Ten czarny hak to jest niby ten ciezarek.
Moze i ten drazek upitole kto wie
Cytat:
radzę Ci dobrze odpuść,to u nas nie zdaje egzaminu.
Testowales?
Na dieselgeeku jest opis wymiany ale linek. Podejrzewam, ze po prostu wymienia sie linke na... krotsza. To samo co przy zastosowaniu blaszki, ktora wydluza ramie i "skraca" dzialanie linki.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-06-30, 08:09
Jakiś rok temu zgubiłem taką gumę z mechanizmu zmiany biegów...tu przy silniku...dorobiłem po swojemu...grubszą gumę i biegi mają mniejszy skok....gdzieś to opisywałem.
Ten czarny hak/ciezarek jest chyba po to zeby plynniej i gladziej wchodzily biegi.
Jest on odkrecany. Ja obecnie go nie mam bo kiedys po dobrym przyspieszaniu pekla sruba mocujaca go i odpadl:P Roznica w zmianie niewielka a przynajmniej teraz juz mi nie drrzy caly lewarek na jalowym
_________________ VW VENTO 1.9GTD 94r.
Ostatnio zmieniony przez babyy82 2009-07-01, 00:34, w całości zmieniany 1 raz
Ponoc to ciezarek wyrownowazajacy ale skoro biegi z nim wchodza tak jakby nie bylo wiec moja koncepcja jest dalej aktualna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum