jak juz wspomnialem posidam VENTO 1.9 TD i mam maly problemik. Po wymontowaniu glowicy zauwazylem lekkie pekniecia miedzy gniazdami zaworowymi dolotowymi a wylotowymi na wszystkich cylindrach podejrzewam ze to nie jest seryjne. ogladalem na allegro glowice na sprzedaz i tam takze cos takiego mialy. jak myslicie czy najlepiej by bylo ja zregenerowac i czy takie pekniecie jest niebezpieczne?
drugie pytanie to: czy takie uszkodzenie moglo powodowac przegrzewanie silnika, i czy jedno nie jest nastepstwem drugiego.
prosze o szybka rade pozdrawiam
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-09-19, 19:08
CO prawda nigdy nie widziałem głowicy w Ventce z dieslem, ale z tego co się orientuję to nie bardzo powinny być jakiekolwiek peknięcia, po to się właśnie je planuje...
wymień gniazda na nowe i po kłopocie , splanuj głowice sprawdź szczelnośc wymień uszczelniacze na zaworach i montuj głowice. pozdrawiam , a popękane gniazda nie mają wpływu na przegrzewanie się silnika , chyba że mocno przegrzałeś silnik to lepiej zastanów się nad wymianą pierścieni .
mniejwiecej orientujesz sie gdzie mozna te gniazda dostac i ile kosztuja czytalem o spawaniu ale nie wiem czy to dobry pomysl co nowe to nowe pozdrawiam
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-09-21, 10:46
W większosci dobrych sklepów motoryzacyjnych kupich wszelkie rzeczy d silnika, w stylu gniazd, zaworów, tłoków itp. Nawet jak nie będa mieli na stanie to na pewno zamówią.
Mała propozycja, na stronie klubowej w dziale KLUB masz RABATY dla Klubowiczów, tam jest firma, która ma naprawdę rewelacyjne ceny na części i na hasło VOLKSWAGEN VENTO KLUB POLSKA dostaniesz jeszcze 10% zniżki
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-10-02, 02:16
Najlepiej Poszukaj odrazu jakąś używaną głowice w dobrym stanie i tyle (bez pękięć) Ja bym tak zrobił . Jest tego cała masa na Polskim rynku aut rozbieranych
dalem glowiczke do regeneracji zaplacilem 180zl gosc mowil ze te pekniecia nie sa szkodliwe ponoc to skutek przegrzania silnika wymienil mi prowadniki i uszczelniacze zaworow byla tam jeszcze obrocona lekko komora wirowa wymienilem simmeringi acha mialem problem z koncowka wtysku bosch nie sprzedaje samej koncowki tylko caly wtryskiwacz dlatego musialem kupic zamiennik wszystko pieknie skrecilem i motor spiewa pozdrawiam wszystkich
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum