Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
PODSUFITKA - klejenie
Autor Wiadomość
RysiekSiedlce 
Kierowca eLki

Silnik: 2.0 GT
Wysłany: 2009-07-23, 18:01   PODSUFITKA - klejenie

Otwieram temat podsufitki bo jakoś nie moge na niego trafić, jak macie namiar to poproszę link !! !

A no w przypływie wolnego czasu i chęci postanowiłem że wyczyszczę w swoim Venciaku podsufitkę. STARA, WISZĄCA ( bo poodklejana to na szpilkach), BRUDNA (po wodzie z szyberdachu) wyglądała paskudnie.
Zdjąwszy wszystkie plastikowe osłony z zatrzasków i odkreciwszy rączki (co było proste) wyjełem ją na zewnątrz. Niestety gdy zaczełem czyścic okazało sie że wiekszość podsufitki jest odklejona a pod wpływem wody i czyszczenia także resztę szlak trafił.

Materiał zdjełem cały i wyprałęm, tworzywo sztuczne podsufitki wyczyściłem z rudych posostałości kleju. Jednak szybko sie okazało ze starego materiału już nie przykleje bo cięty jest co do milimetra a w praniu jeszcze się skurczył.

POWSTAJE PYTANIE:

CZYM KLEIĆ MATERIAŁ DO TWORZYWA SZTUCZNEGO (które chlonie płyny i z jakiego zrobiona jest podsyufitka)??

JAKI MATERIAŁ JEST NAJLEPSZY ??

JAK ROBI TO FIRMA ??

Ps.

1.Może wychlastać podsufitke lakierem i potem na jakiś klej ale tak by po wyschnieciu nie widać bylo na materiale.

2. Może kupić klej do tapet z podkladem - jak trzyma grubą tapetę na gipsowej ścianie i po wyschnieciu sie wchłania niewidocznie to byłby OKEJ

3. Może na jakieś taśmy dwustronne podkleić - ale to kiszka troche

JAK KTOŚ TO ROBIŁ TO PROSZE O POMOC

piotrek_inf 
Ventomaniak

Silnik: 1.9TD
Wysłany: 2009-07-23, 18:09   

A nie lepiej :

http://allegro.pl/item680...ka.html#gallery

40 zł nie majątek, zaoszczędzisz sobie pracy i nerwów, a jak czyścić to nie wodą tylko jakimś środkiem co pianę wytwarza i tą pianą, ja już 2x czyściłem i jeszcze ten materiał nie odłazi

RysiekSiedlce 
Kierowca eLki

Wysłany: 2009-07-23, 19:26   

Dobra kolego załuzmy że kupię to podsufitkę ale jak sie jej przyjzeć to tez jest upieprzona. Powiesz mi dokładną nazwę środka który elegancko doczyści ten syf żeby nie powtórzyła sie akcja odklejenia materiału, dasz mi na to słowo?? :)

A tak mimo wszystko czekam na pomysły przyklejenia i wasze doświadczenia z tym związane.

piotrek_inf 
Ventomaniak

Wysłany: 2009-07-23, 19:37   

Ja czyściłem tym:

a tu efekt:

przed:

i po:

Czyściutko idealnie, może na zdjęciu nie wygląda idealnie, ale ręczę że jest idelanie

Rafik 
Vento to ja!

Silnik: 3.0 D 136KM
Wysłany: 2009-07-23, 19:39   

No Piotrek jak masz taki magiczny środek to nawaj nazwe bo moje jest usyfiona ze hoho i musze cos z nią zrobic :D

RysiekSiedlce, mam pytanie bo chce wymienic antene i do tego musze zdjąć podsufitke a nie chce powyłamywac zatrzasków i zrobic sobie jeszcze wiekszego syfu mógłbyś w skrócie powiedziec na co szczególnie uważac sory za małe OT ale wole spytac sie doswiadczonego kolegi bo jak zdejmowałeś to pewno wiesz co i jak ;)
Ostatnio zmieniony przez Rafik 2009-07-23, 19:41, w całości zmieniany 1 raz  

Rafik 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-07-23, 19:46   

Ok dzieki piotrek_inf, napisałem troche pozniej posta od Ciebie :P

piotrek_inf 
Ventomaniak

Wysłany: 2009-07-23, 19:46   

Ja zdejmowałem 2x i za drugim razem wyrobiłem się w 15 min może krócej, jak pisał kolega odkręcasz wszystkie rączki i te od słońca nie wiem jak się zwą, ze słupków plastiki to ja łapałem je za środek i delikatnie ciągnąłem, jest lato są miękkie, będziesz widział jak schodzą potem po dwie śrubki będą pod tymi plastikami i tyle. listewki przednie i tylne są na takich uchwytach co się je wciska w karoserię nie sposób ich zepsuć, i jeszcze listewka w poprzek tyłu to samo na wciskanych zaczepach. jak masz szyber to musisz jeszcze tą maskującą uszczelkę gumową zdjąć i to by było na tyle. aha co do wyjmowania podsufitki z auta to ja składałem fotel na maxa i tylnymi drzwiami ładnie wychodzi

Rafik 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-07-23, 19:49   

Dzieki za instrukcje bo sobote chyba bede działał bo musze wkoncu antene wymienic bo sie upierniczyła :nerwus: Jeszcze raz wielkie dzieki :kwiatek:

RysiekSiedlce 
Kierowca eLki

Wysłany: 2009-07-25, 10:12   

Dokładnie jak powiedział kolega zdejmowanie podsufitki to bułka z nasłem:

-ODKRECASZ WSZYSTKIE RĄCZKI NAD DRZWIAMI, PRZESŁONY SŁONECZNE,WYJMUJESZ ŚWIATELKA(są na zatrzaskach)

-ZDEJMUJESZ PLASTIKI ZACZYNAJĄC OD ŚRODKOWEGO SŁUPKA(złap delikatnie za środek pociągnij pużniej za góre tego elementu i wyciągnij wysuwając do góry) ,
NASTĘPNIE ODKRĘĆ ZNAJDUJĄCE SIE TAM DWIE ŚRUBKI OD OSŁON NAD DRZWIAMI I CIĄGNIJ JE W DÓŁ( nie da się zepsuć)

-GUMĘ OD SZYBERA NORMALNIE WYGINASZ I BEZPROBLEMU ZDEJMUJESZ PODSUFITKĘ

- ŻEBY NIE POZAŁAMYWAĆ PODSUFITKI JA ZŁOŻYŁEM SIEDZENIA Z PRZODU I Z TYŁU I WYCIĄGNEŁEM BEZ PROBLEMU PRZEZ BAGAŻNIK

Ps. ten środek robi tylko pianę? Ja przesłone od szybera umyłem wodą z płynem myjącym i też sie pieknie wyczyściła bez odklejenia ale podsufitke szlak trafił. Myleś tez tym podsufitkę ?? ?

Rafik 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-07-25, 21:43   

Dziekowac koledzy za rade ;)

RysiekSiedlce 
Kierowca eLki

Wysłany: 2009-07-26, 11:11   

Dowiedziałem sie dzisiaj że podsufitki klejone są nawet orginalnie BUDAPRENEM, to tłumaczy rude pozostałości po kleju. ale czy on nie przebije o to jest pytanie ;)

Jak w przypływie namiętności zrobię podsufitkę to dam znać.

piotrek_inf 
Ventomaniak

Wysłany: 2009-07-26, 11:33   

Jak będzie się go dozować z umiarem to może nie przebije, może jakoś go rozgrzać żeby był rzadszy i jakimś pędzelkiem nakładać?

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2009-07-26, 11:43   

Mój brat jest szewcem i wielokrotnie patrzyłem jak się klei butaprenem prawidłowo. Smarujesz klejem, zostawiasz żeby trochę wyschnął i potem go rozgrzewasz i przyklejasz to co chcesz przykleić. U brata w pracy używali opalarek do grzania kleju ale nie wiem jak to wyjdzie z podsufitką :mysli:

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2009-07-26, 20:47   

raz kleiłem butaprenem, w maluchu. Więcej nie będę bo trzymało wspaniale do pierwszego upału.

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2009-07-26, 23:32   

Po tym upale też nieźle trzymało.... :aniolek: :diabełek: :peace: :drib

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Silnik: ajm
Wysłany: 2009-07-31, 21:36   

moj venciak byl wczoraj w myjni - zafundowalem mu pranie gruntowne. Wyprali wszystko - ale podsufitki nie chcieli dotykac karcherem - odpadlaby jesli zamoknie. Gdzieniegdzie juz na obrzezach odchodzi po kilka milimetrow (jest materialowa). Koszt nowej to 170 zl calosc (propozycja - welur, usluga u doswiadczonego tapicera). Jak na razie probowalem recznie za pomoca plynu w atomizerze do tapicerek K2 (taki kiedys kupilem) i w sumie jest poprawa - ale moim zdaniem najlepiej robic etapami - zeby nie przemoczyc. Sprobuje z wezyrem. Podsufitka ma podklejona tak jakby ruda gąbkę.

Odpowiedz do tematu