Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-09-20, 13:41 Zawiecha...
A co mi tam, pochwalę się. Wczoraj wymieniłem wszystkie pierdółki w zawieszeniu, tuleje, gumy amorów, łożyska amorów, drążki końcówki drążków, łożyska w kołach tylnich. Kurcze, teraz to autko się prowadzi, już zapomniałem, że moja Ventka może tak dobrze sie trzymać drogi, szczególnie na zakrętach...
Jeszcze czkają mnie tulejki w tylniej belce no i wreszcie progi + błotniki... Ale to w przyszły miesiącu b w tym się już wypstrykałem z kasy masakrycznie...
No i niestety czeka mnie maglownica... Skubana zaczęła mnieć luzy a pare lat temu była regenerowana...
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-09-20, 18:32
idgray napisał/a:
ile cie ta przyjemnosc kosztowala
No więc tak, normalnie wydałbym niecałego tysiaka z robocizną, a że wszystko miałem w innych niż normalnie cenach (mam kumpla w dużej hurtowni motoryzacyjnej i zawsze załatwi mi 65% rabatu na części) to wydałem za wszystko 400... Oczywiście mówię o wszystkich częściach firmowych, czyli FEBI BIlstein, nie jakiś Teknorot turecki, nad którym to się zastanawiałem, ale załatwiłem części w takich cenach, że wyszło taniej niż turecka produkcja:-)
W tych 400 zł jest też uszczelka pod deklem oraz kruciec wodny, bo tez padły...
Wysłany: 2006-09-21, 10:38
TO 200 zł to liczysz od sztuki czy za komplet? Bo jak od sztuki to za 200 zł kupisz naprawdę spox amorki, a za 100 od sztuki to kupisz coś taniego, chociaż ja mam z przodu Cofap'y i już od dwóch lat nic się nie dzieje. Są cały czas sprawne, nie ciekną itp. A zmuszony byłem do ich kupna, bo pękł mi jeden a z kaską wtedy było bardzo kiepściutko...
Wysłany: 2006-09-21, 19:18
Nie słyszałem... Może to coś ciekawego... Dzisiaj odebrałem tuleje na tylne zaiweszenie, jak nie zapomnę to zrobię fotkę tego, nie wiedziałem, że to jes tak wielkie...
wjechałem w dziurę na parkingu, mała, wąska, głeboka na pól metra, nieoznaczona i niewidoczna. koło do wyrzucenia. felga doniczego, musiaem kupić nowe eopony przednie. wulkanizator pokazał mi te stare (kupione 4 miesiace temu)- cały bieżnik zjechany od wewnętrznej strony.
facet pomarudził, że to zawieszenie, poszarpał kołami, powiedział, że mam tu luz i, że to sworznie albo gałki. no i mam pytanie do Was: ile mnie będzie kosztowała wymiana tego i jakie części kupować, jakiej firmy?
i czy jak szybko jadę to czy mi koło może odpaść lub coś w tym stylu?
muszę to wymienić bo szkoda nowych opon!
Wysłany: 2006-09-23, 23:32
Bruno, po pierwsze jak najszybciej wymień te pierdółki zawieszenia, bo zniszczysz kolejne opony. A co najważniejsze po wymianie jedź gdzieś gdzie mają dobry sprzęt i ustaw geometrię, bo to własnie spieprzona geometria jest powodem wycierania się opony. U mnie było to samo, a goemtetrii nie ustawisz jeśli jest cokolwiek spiepszonego w zawieszeniu. Ja jeszcze nie mogę jej ustawić bo musze coś zrobić z przekłądnią, która mam luzy, także nadal jeżdżę na wytratej oponie... Szukam przekładni w dobrej cenie, bo w Łodzi to wołają takie kwoty że płakać się chce...
Reasumując, nie czekaj i jak najszybciej wymień to co potrzeba.
CO do forimy polecam FEBI, dobra, niemiecka firma. No i najlepiej niech zrobi to jakiś mechanior któemu ufasz, bo jak mi kiedyś wymienili silentblocki to po pół roku padły, okazało się, że tak niedbale powymieniał gumy, że wypadły na zakręcie... Poprostu ich nie wbił do końca w wahacz... Jak stwierdził, nie dało siębardziej, a następny zrobił to bez problemu, ale koszty już były wysokie, bo trzeba było wymienić całą zawiechę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum