Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
MarcinWrc's Vento
Autor Wiadomość
MarcinWrc 
Kierowca eLki

Silnik: 1.8 Benz+LPG
Wysłany: 2014-03-17, 22:18   

Właśnie już wczeeeśniej coś czytałem o tym na forum, a teraz na allegro stoi jeden taki za (jeśli dobrze pamiętam) 130zł ;x Ogólnie to już zdecydowałem się na malowanie :)

Na początku psioczyłem strasznie na to auto i się zastanawiałem jak mogłem tyle za to dać. Ale przeglądam tematy innych użytkowników i czytam co tu piszecie i stwierdzam, że 1900zł, to nie była jakaś astronomiczna kwota w tym przypadku :) Może mogłem trafić lepiej z wersją wyposażeniową, ale pewne rzeczy można samemu dodać :)

Przypomniało mi się również, że ostatnio odświeżyłem wygląd tych nalepek i tabliczki (znamionowej?) znajdujących się pod maską na tym plastiku, na którym leży podpora samej maski. Niby nic wielkiego, ale efekt cieszy oko po otwarciu :) Ogólnie zamierzam zaprowadzić mały porządek w komorze silnika, umyć maskę od spodu, bo jest cała czarna i ogólnie przywrócić blask wielu elementom. Póki co niestety robię takie rzeczy, które nie wymagają dużego nakładu finansowego. Ale to już niedługo :)

MarcinWrc 
Kierowca eLki

Wysłany: 2014-03-24, 21:58   

Z przyczyn techniczno-umiejętnościowych wiele razy szlifowałem i malowałem atrapę, zaś logo poszło za pierwszym razem. W międzyczasie odkleiłem z klapy bagażnika emblemat "Vento_CL", pomalowałem i czeka na przyklejenie. Wie ktoś może jak odkleić logo z klapy bez odklejania tej czarnej podkładki pod nim? Próbuję i jakoś nie daję rady, ale chyba wkrętakiem nic tu nie zdziałam :(
A w międzyczasie efekty prac konserwatorskich :)

Troszkę się już przybrudziło, a nie miałem czasu robić zdjęć po porannym ekspresowym zamontowaniu atrapy, ale czekam na nastanie pory suchej, żeby go umyć w końcu :)
Ostatnio zmieniony przez MarcinWrc 2014-03-24, 22:02, w całości zmieniany 2 razy  

vwjanekvento 
Donator

Silnik: 1.8 GLX
Wysłany: 2014-03-24, 22:14   

Od razu lepiej ;)
Grupa Lubuska
http://forum.vwvento.org/viewforum.php?f=60

pawel66600 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 AAM
Wysłany: 2014-03-24, 22:18   

MarcinWrc napisał/a:
Wie ktoś może jak odkleić logo z klapy bez odklejania tej czarnej podkładki pod nim?

Bez wyjęcia całości nie wyjmiesz samego znaczka VW bo on jest zgrzany w dwóch miejscach z tyłu z gumą. Pomaluj całość, znaczek z tą gumą u mnie już kilka lat się trzyma i wygląda jak dopiero pomalowany :)

kowal323 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.9 TDI 1Z
Wysłany: 2014-03-24, 22:32   

pawel66600 napisał/a:
on jest zgrzany w dwóch miejscach z tyłu z gumą

I te miejsca ułamałem przy próbie wyciągnięcia tego znaczka. Znaczek "wyjęty" a guma została w środku :D Po malowaniu Klej Super Glue zrobił swoje :P

A Tobie MarcinWrc malowanko grilla bardzo ładnie wyszło :)
Ostatnio zmieniony przez kowal323 2014-03-24, 22:33, w całości zmieniany 1 raz  

MarcinWrc 
Kierowca eLki

Wysłany: 2014-03-25, 20:26   

Cieszę się, że się podoba :D

Dzisiaj rano przysiadłem się do tego tylnego znaczka i oto co wykombinowałem:

Po prostu podważyłem wkrętakiem i nawkładałem papieru ściernego, a resztę uzupełniłem taśmą malarską. To rozwiązanie spełniło swoje zadanie:

A tutaj wraz z napisem, który ciągle czeka na przyklejenie we właściwym miejscu:

Dodatkowo okazało się, że tata jest w posiadaniu substancji o nazwie Colour Polish firmy Motip. Co prawda do lakieru srebrnego, ale postanowiłem to wykorzystać na dwóch wyblakłych elementach czyli lewym błotniku i jednym z lusterek - w myśl zasady "jak nie pomoże, to nie zaszkodzi". Z początku bawiłem się wilgotną ściereczką jak w instrukcji, ale jak zobaczyłem że pomaga, to poszedłem na całość. Wziąłem maszynę polerską, gąbkę, wodę, 1000obr/min i jazda. Efekty:

dla porównania:

Aż żałuję, że muszę wymienić te lusterka.
Zabieg na lusterku zacząłem od wodnego papieru 1000 i okazało się, że na oryginalny lakier została położona dodatkowa warstwa lakieru tego samego co logo VW z przodu (tak samo błotnik). W jakim celu? Za cholerę nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektu. Jak zrobi się cieplej pomyślę nad polerką całości, żeby usunąć większe rysy :)
Ostatnio zmieniony przez MarcinWrc 2014-03-25, 20:33, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu