Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2009-05-05, 21:02
nic nie zmienia
na standardzie czyli 185/60/14 mogę wszędzie jechać
ale węziej jest po prostu do jak dla mnie
no ale wracając do tematu wyboru felg to te pierwsze 15 jakoś mi wzorem totalnie nie pasują
te drugie już znacznie lepiej ale 14 do Vento to jednak chyba ciut za mało jak na letni setup...
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-05-06, 18:16
Witek84r napisał/a:
205/40/R17
To już będzie kawał koła
Witek84r napisał/a:
Czy nie będą obcierać
Kwestia szerokości felgi i jej ET...ale żeby opona typu 205 była naciągnięta to felga musi być od minimum 9 cali szerokości....a więc dość szeroko a przy 17 calach to już nie przelewki....oczywiście dasz radę dobrać dobre 17-stki które dałyby radę bezproblemowo śmigać, ale to już musisz mieć sporę szczęście i troszeczkę gotówki.
A teraz moje zdanie (zwykłego zjadacza chleba,który na co dzień śmiga po Polskich drogach)
17 cali to za dużo...samochód będzie wyglądał trochę pokracznie....oczywiście da radę to zrobić ładnie jeśli dasz felgę o szerokości 7-8 cali i oponę typu 185/40R17 lub 185/35 R17(ale w tedy gleba to musi być)-i będzie konkretny naciąg ale opona będzie strasznie cieniutka,....grubsze są w rowerach-a wiadomo po jakich drogach latamy
Osobiście nie stawiam na wielkie koła...zawsze to zdrowiej dla układu napędowego i przekładni...masz też pewność że nic nie będzie trzeć itp...a poza tym gumy do mniejszych kół są tańsze, no i lubię mieć kawałek opony pod felgą, jakoś w tedy bezpieczniej się czuję-więc decyzja należy do Ciebie
To są dokładnie oznaczenia i całe felgi które chciałem założyć do Venciaka
muszę kopić jakieś felgi z oponami na lato wiec tak szukam i szukam i najzabawniejsze jest to ze 17 cal są tańsze niż 16 cal
Pytam czy się to zmieści bo nie mam pewności niby mierzyłem tak na sucho i wejdą, ale czy przy skręcie nie będą obcierać o nadkola i czy z tyłu tez nie będą obcierać, bo świadom jestem tego ze będzie dość sztywno ale ostatnio samochodem bardzo rzadko jeżdżę. jeszcze raz prosze o opinie po dostarczeniu danych.
Wysłany: 2009-05-06, 19:25
Witek84r napisał/a:
ET 37
- 7Jx17H2
przy takiej feldze i oponie
Witek84r napisał/a:
2 x 205/40/17 PIRELLI
2 x 215/40/17 YOKOHAMA
maciągu nie będzie.
Felgi kozackie-jak dla mnie pierwsza liga
Witek84r napisał/a:
A to jakie uszkodzenia idą po założeniu takich felg
Może Ci opona o błotnik przycierać.
Mam felgi o identycznych parametrach z tym że 15 cali i opona 195/50R15...i zobacz dokąd to koło sięga:\
a jak dasz szerszą oponę to jeszcze bardziej będzie wystawać no i jeszcze trzeba dodać 2 cale średnicy.
Tygrysisko, przygladam sie Twojemu Vęciakowi i widze ze masz po bokach jeszcze duze luzy a masz koloa 15 cali z opona 50, wiec moze by zaryzykowac te 17 na 40 bo naprawde fajne sa i w okazyjnej cenie a przegladam i nic ciekawego procz tych nie ma
Tak chodzi mi właśnie o ten odstęp między oponą i błotnikiem.
Ciągle też mnie zastanawia czy jak skręcę kołami to opona nie bezie gdzieś o przednie nad kole tarła
Tygrysisko,
tak seryjne mam zawieszenie ale tył nie leży na dole na samym początku jak kupiłem wenciaka jakieś 10 lat temu tak właśnie było ze tył wisiał u ziemi no ale zmieniliśmy same sprężyny, wsadzili jakieś od paska i nie opada już nieraz jak się go porządnie załaduje to kolo dochodzi do nadkola ale się nie chowają myślę ze jak bym dal jeszcze te gumy w te sprężyny to by to zapobiegło temu żeby z tylu nie obcierały.
Jednak chyba zakupie te fele a jak nie będą pasować to zawsze można je pchnąć, z takimi felami nie powinno być problemu
Dzieki wszystkim za opinie nie spodziewałem się aż takiej dyskusji
Wysłany: 2009-05-24, 20:43
piotr nowok napisał/a:
mam jeszcze 1 ptanie czy jak wloze 16 7 i 9 cala to bede musial przeklepac rant?
zależy jakiej twardości masz zawias....na tył dasz 195/40albo 205/40 lub zbliżone (z tym że nie wiem czy w tedy opona nie będzie zsuwać się z felgi)....będzie mega naciąg....i jedyne co będzie pod błotnikiem to kawałem gołej felgi.
Ale na przód musisz dać coś węższego niż na tyle, żeby był podobny naciąg (165/40 albo 175/40 lub zbliżone ), a takie rozmiary to chyba nie są tanie
Ale jak dla mnie takie rozmiary to czysta abstrakcja.... z naciągiem to raczej nie dałbym rady śmigać-po prostu juz bym kilka razy felgi uszkodził
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-05-24, 20:48, w całości zmieniany 1 raz
bo zastanawiam sie nad 16 bo 15 troszku za male jak furke spyszcze to progami klepie juz mam ubite i sie wkuzylem chce troszke wyzej mniec progi i 16 po glowie chodza a chcialbym z rancikiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum