przy takich cenach chyba zostanę na razie przy swoim 1Z przynajmniej wiem czym jeżdżę na razie elegancko chodzi i oleju nie bierze prawie (od wymiany do wymiany jakieś pół litra możne trochę mniej)
Silnik: 1.9 tdi 1z Pomógł: 14 razy Wiek: 41 Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 799 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-12-23, 22:10
Rafik napisał/a:
czyli jak bym chciał wymienic silnik to lepiej na 1z niz na Afn-a tak
Rafik, piszę, że nie warto wymieniać 1Z na AFN jeśli ktoś chce mieć o 20ps więcej, u Ciebie jest zwykłe D więc trzeba by pogadać z kimś kto już coś takiego zrobił.
Arcaj napisał/a:
W AFN-ine masz dobre turbo(VNT) więcej wykręcisz z niego
Zadaj sobie pytanie ile chcesz wykręcić, jak już ktoś pisał wcześniej, na forum golfa jest kolo, który z 1Z pocisnął 200ps ale skręcili go na 180ps... ale jak ktoś ma jakieś super potrzeby to bardziej się będzie opłacało wstawienie ARL... uzbierajcie najpierw trochę kasy a potem uruchomcie wyobraźnię, nie na odwrót
czyli jak bym chciał wymienic silnik to lepiej na 1z niz na Afn-a tak
jeśli chcesz się bawić w swapa to oczywista sprawa ze lepiej kupić kompletnego AFN-a niż 1Z lub AHU bo masz odrazu trochę wydajniejsze wtryski i turbo ze zmienną geometrią.Ale koszt kompletnego AFN-a z włożeniem i podpięciem wszystkiego nie jest wcale mały jakby to mogło sie wydawać.Natomiast zamieniać 1Z na AFN-a jest kompletnym bezsensem,bo silnik jako goły słupek to jest to samo,jak już zmieniać to przynajmniej na 130KM AWX,ASZ i jest dobrą bazą na dalsze mody.Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz,tuning mechaniczny nie jest tani jeśli zamierza się modzić to trzeba liczyć się z wydatkami.Jak to mówią pierwsze koniki są najtańsze i najwięcej ich przybędzie,następne uzyskanie dodatkowych choćby 10/15KM to koszta wzrastają.
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2009-12-23, 22:13
u mnie wymiana silnika w najblizszym roku niestety bedzie konieczna wiec juz pomalu mysle o tym poniewaz juz nie dowierzam temu serduchu a nie chce sie rozstawac z moją ventką no niestety zycie
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2009-12-23, 22:17
slaw71, dzięki za objasnienie oto mi chodziło narazie to nie chodzi mi o jakies niesamowite osiągi autko ma jezdzic i moc AFNA póki co mi starczy No a mody w silniku to wiadomo że na to idzie kupa kasy . A modzenienie narazie nie dla mnie
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
Ostatnio zmieniony przez Rafik 2009-12-23, 22:18, w całości zmieniany 1 raz
ja w swoim Venciaku 90km mam sportowy opływomierz razem z podajnikiem naprawde polecam wszystkim wystarczy tylko to wymienic i tak mu się zwiększa moment obrotowy że na 3,4,5 wyrywa z siedzenia jeszcze do tego mam założonego chipa żaden benzyniak do 180km nie ma szans na tych biegach.Sprawdzany na hamowni 145km jest naprawde czym depnąć!!!
nigdy nie kupuj chipa za 200-300zł bo tylko wyrzucisz pieniądze w błoto a nic nie poczujesz żeby ja dałem za wszystko razem z robocizną firmie tuningowej 2500zł
mimioł, musimy zweryfikowac rzeczywistosc w Katowicach
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
P.S. mimioł, szkoda ze nie masz jakiegos loga grupy 8 i 11. Byloby szybciej
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Vento 2.8 vr6 1-2 mnie odstawiło na 3 biegu go doganiałem na 4-5 już go w lusterku nie widziałem:)naprawde moment obrotowy na wysokich biegach jest $*^%*&%(
ja w swoim Venciaku 90km mam sportowy opływomierz razem z podajnikiem naprawde polecam wszystkim wystarczy tylko to wymienic i tak mu się zwiększa moment obrotowy że na 3,4,5 wyrywa z siedzenia jeszcze do tego mam założonego chipa ż
Jesli to wszystkie zmiany czyli... po co wymieniac przeplywomierz skoro to i tak nic nie da bo turbo swoje pompuje a komputer tak czy siak odczytuje maksymalny przeplyw powietrza,
oraz chip na seryjnym turbo i seryjnych wtryskiwaczach to ja w to nie wierze.
Btw. w jakiej firmie robiles? Aligator?
Co tam jest dokladnie porobione
Ile dmucha nominalnie suszarka i ile jest w peaku
Jakie dawki paliwa i jakie wtryskiwacze, pompa
FMIC?
slaw71 napisał/a:
też jestem ciekaw jak to wygląda
Stawiam piwo, ze inercja
mimioł napisał/a:
zwykły benzyniak nigdy nie dorówna TDI np.2.0 115km a 1.9 110km bez porównania
Moze umowie na sparing z Nexia?
dobra niedowiarki wyśle wykres pamiętaj slaw 71 diesel nigdy nie wygra z benz na 1-2
Btw. w jakiej firmie robiles? Aligator? robiłem to w firmie z krakowa ProjectXs naprawde dobra firma polecam.
Poprosze tez o odpowiedz na reszte postawionych pytan
Moze masz AFNa a nie 1Zta?
turbine wszystko mam oryginalne na początku chciałem poprostu zwiększyć na turbo ciśnienie ale to za duże ryzyko nie powiem Ci teraz nazwy tego przepływomierza bo niewiem a nie chce kłamać on poprostu zwiększa dawke ale chip mam REMUS Powerizer kupiłem go okazyjnie 850zł od mechanika z firmy bo za sam taki chip normalnie trzeba dać z 1500-2000zł.
ooo widzę kolega mimioł co go na polskiej jeździe wyśmiałem z vr6
wstaw wykresy, filmiki, zdjęcia to się obada sprawę.
A krzyśjeruzal już wie jak cieżko jest coś wydłubać z 1z
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum