_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
ej Panowie i Panie kierowcy tu odpowiedź jest oczywista!! pierszeństwo ma kobieta - obojetnie w jakim kolorze samochodu dopiero później kolega bez jajek
swoja droga Ciekawe skrzyżowanie (choć troszke bez sensu) i na gorąco to nie wiem jak bym pojechał...
_________________ VENTOCAFE daje rade...
Ostatnio zmieniony przez zlotykamil 2010-01-22, 11:27, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.9 tdi Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 125 Skąd: żagań
Wysłany: 2010-01-22, 13:27
dobra koledzy macie racje, beżowy ma pierszeństwo
przeryłem forum pasata i tam też do takiego wniosku doszli
normalnie na takim skrzyżowaniu można by mnie brać na "dzwona"
jajo możecie ciachć lewe bo ponoć mniejsze
a które jajo da sobie uciąć grzegorz07555, lewe czy prawe
Trzeba sporzadzic stosowna ankiete
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Dla mnie to skrzyżowanie nie ma sensu. Patrząc z góry można polemizować kto ma pierwszeństwo, ale postawcie się w sytuacji kierowcy niebieskiego auta. Masz zielone światło w dodatku obok znak wskazujący że jedziesz drogą z pierwszeństwem, przecież nie widzisz jakie światło ma kierowca z naprzeciwka, więc jedziesz pewnie z kolei ten w beżowym, zgoda ma zielone ale wjeżdża z drogi która nie jest z pierwszeństwem. Moim zdaniem w tym przypadku powinien pojechać pierwszy niebieski. Ja nie spotkałem jeszcze takiego skrzyżowania.
Silnik: 2,5 V6 x25xe Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 258 Skąd: Lublin i okolice
Wysłany: 2010-01-23, 11:07
a ja nawet nie wierze ze takie skrzyzowanie moze istnieć na 100% niebieski jedzie pierwszy założe sie ze poprostu ktoś robiąc to krzyzowke pomylił sie i zółtemu dał zielone światło on ma napewno czerwone. zresztą teraz robie prawko to sie zapytam.
_________________ Tutaj chodzi o pasje tutaj chodzi o siłę tutaj chodzi o moc...:)
piotrek_inf, ale jeśli jest sygnalizator świetlny, to na niego najpierw patrzysz, więc jeśli te dwa auta wjeżdżają na skrzyżowanie to niebieski musi przepuścić jadącego na wprost. Zwykłe znaki drogowe nie mają tu co do gadania jeśli działają, w tej sytuacji dostosowujemy się do znaków świetlnych!!!!!!!!!!!!!
To że sygnalizacja świetlna ma pierwszeństwo przed znakami to wiem, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić takiego skrzyżowania, tu musi być jakaś pomyłka kogoś kto tworzył te pytnia
Silnik: 2,5 V6 x25xe Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 258 Skąd: Lublin i okolice
Wysłany: 2010-01-23, 11:36
piechu43 napisał/a:
Zwykłe znaki drogowe nie mają tu co do gadania jeśli działają, w tej sytuacji dostosowujemy się do znaków świetlnych!!!!!!!!!!!!!
no nie bardzo nic do gadania bo jesli to by była sygnalizacja kierunkowa (ta ze strałakami) to sie zgodze ze znaki nie mają nic do gadania wtedy a jesli tam są zwykłe światła to jadąc niebieskim autem mamy pierszeństwo na drodze głownej. czyli tej co skreca w lewo.
_________________ Tutaj chodzi o pasje tutaj chodzi o siłę tutaj chodzi o moc...:)
no nie bardzo nic do gadania bo jesli to by była sygnalizacja kierunkowa (ta ze strałakami) to sie zgodze ze znaki nie mają nic do gadania wtedy a jesli tam są zwykłe światła to jadąc niebieskim autem mamy pierszeństwo na drodze głownej. czyli tej co skreca w lewo.
Bzdura. Sygnalizator swietlny ze strzalka informuje nas tylko o kierunku jazdy ktory jest dopuszczalny na danym pasie i jest bezkolizyjny.
Znaki drogowe nie maja nic do tego.
Swiatla dzialaja sotsujemy sie do swiatel i ogolnych zasad. Jest policjant to chocby bylo zielone to nie mozemy jechac jesli stoi do nas przodem badz tylem.
Silnik: z pralki Pomógł: 9 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 421 Skąd: katowice / brzeszcze
Wysłany: 2010-01-23, 14:50
Ej no ludzie, ale wy głowicie się kto ma pierwszeństwo a kto nie.
Wystarczy popatrzeć i odrazu widać że Jasny jedzie pierwszy, a dlaczego
Bo niebieski na awaryjnych jest. z góry tego nie widać, ale powaga. Zresztą odrazu widać, że to ford, a one z zasady nie jezdza Więc po co ta polemika Jasny górą bo to pewno passat cc. Mam nadzieje,że problem rozwiązany.
_________________ Tuning zabawą, moc podstawą. Budowa SWAP'ów VW i FIAT
Wysłany: 2010-01-23, 17:56
Taka sytuacja nie powinna zaistnieć w rzeczywistości. Odpowiedź na pytanie daje art. 5 ust. 3 Ustawy Prawo o ruchu drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r.
Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu. Wobec tego jako pierwszy przez skrzyżowanie powinien przejechać samochód żółty, ponieważ nie zmienia kierunku jazdy.
Zgodnie z prawem nie ma innej możliwości.
Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.
napisałem dokładnie to samo zaraz w 4 poście tego tematu ... ale koledzy nie wierzyli ,przez to nawet jeden kolega jajo stracił a wy dale swoje
cały zamęt przez to ze wytłuszczone i sztucznie powiększone są znaki , a sam sygnalizator jest nieproporcjonalny (jakby celowo za mały ) ciężko w pierwszej chwili go dostrzec i stad bierze się cala polemika .
brave napisał/a:
Wobec tego jako pierwszy przez skrzyżowanie powinien przejechać samochód żółty, ponieważ nie zmienia kierunku jazdy.
Zgodnie z prawem nie ma innej możliwości.
dokładnie i nie podlega dyskusji...ale ja juz swoje powiedziałem
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
To jeszcze ja dodam swoje 5 groszy ....
moim zdaniem niebieski ma pierszenstwo bo nie zmienia kierunku jazdy bo jedzie głowna i nie ma prawa nic mu wyjechac z bocznej uliczki, a te swiatła nie powinny byc zielone w 2 przypadkach
_________________ MNÓSTWO WYJAZDÓW, TYLE SAMO POWROTÓW
moim zdaniem niebieski ma pierszenstwo bo nie zmienia kierunku jazdy bo jedzie głowna i nie ma prawa nic mu wyjechac z bocznej uliczki, a te swiatła nie powinny byc zielone w 2 przypadkach
Takie skrzyzowanie JEST, i swiatla swieca tak jak JEST.
Droga krajowa krzyzuje sie z jakas zadupiata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum