Dobra robota 16 rzędowa z fmic.pl? Dałeś podstawę z termostatem? Bo mała ona nie jest i pewnie ciężko lekko jeżdżąc będzie ją dogrzać. Co to za FMIC?
Tak 16 fmic kupiona na allegro. Podstawka też z termostatem mocal. Wszystko kupowane na allegro bo wygodniej , przewody dorabiane w rolniczym. Co zaobserwowałem:
-goniąc prędkosciami 140 + temperatura oscyluje na 95c. Jadąc przez zabudowany wolniej widac że temp wzrasta po czym spada jadąc szybciej. Gdy dotykam chłodnicy jest zimna jedynie jeden przewód jest ciepły.
Mam wrażenie że te (chinskie)wskazniki tak lipnie pokazują bo czujnik temperatury oleju jest wkręcony w podstawie filtra a tam puki olej dotrze to zdąży się podgrzać . Ale widać że chłodnica działa bo temp oleju spada a wczesniej było tak że cały czas wędrowała w gorę
To coś chyba masz nie tak Chłodnica oleju zimna? Ja miałem wcześniej to maleństwo ori z mk1 gti i przy pałowaniu ile wlezie temp oleju w 2.0 8v seria nie przekroczyła nigdy 90*. Aaa i miałem otwarty termostat non stop i już minutę po odpaleniu robiła się ciepła.
[quote="tom cio"]To coś chyba masz nie tak Chłodnica oleju zimna? Ja miałem wcześniej to maleństwo ori z mk1 gti i przy pałowaniu ile wlezie temp oleju w 2.0 8v seria nie przekroczyła nigdy 90*. Aaa i miałem otwarty termostat non stop i już minutę po odpaleniu robiła się ciepła.[/quoted
Dlatego że miałeś otwarty termostat. W tej podstawce jest tak że przy 80c otwiera się częściowo a przy 90c pełne otwarcie. Dlatego nasuwa mi się my$l ze te wskazniki oszukują i olej sie az tak nie grzeje. Ale musze z tym dłużej pojezdzić
Ta przejściówka nie będzie wąskim gardłem? W ile potem celujesz? Kiedyś musimy się sprawdzić
Celuje w jakieś 230-240 km bo na tyle są wydajne wtryski i jeśli tyle osiągne kończe z dalszymi modami. Co do przejściówki to sie okaże choc i tak te kolanko ma większą średnice niz otwór w kolektorze.
Pany mam dylemat z tym spływem oliwy ale... niech ktoś powie swoje za i przeciw, bo ja mam takiego pomysła :
Zrobie spływ oleju do miski najwyżej jak się da oczywiście, przy samej krawędzi .Możliwe ,że będzie na równi z lustrem oleju albo troszeczke niżej ale przecież jak silnik odpalony to pompa oleju ciagnie olej i te lustro oleju się obniża dzięki czemu będzie swobodny spływ oleju z turbiny a jak się silnik zgasi to i tak olej z turbo szybciej spłynie niż reszta. A jak silnik postoi i poziom się wyrówna to i tak przez spływ do turba oleju nie naleci xD. Przypomniało mi się ,że spływ oleju jest poniżej lustra w 1.8T i przecież nic tam się nie dzieje. Dawać swoje za i przeciw!
Miska z 1.6TD panie I masz oryginalnie wyjście na spływ. Ja mam tak w ABF turbo i gra gitara, z resztą jak mogłaby nie grać, skoro golfy i passaty z 1.6td zrobiły tak chyba wszystkie kilometry
Miska z 1.6TD panie I masz oryginalnie wyjście na spływ. Ja mam tak w ABF turbo i gra gitara, z resztą jak mogłaby nie grać, skoro golfy i passaty z 1.6td zrobiły tak chyba wszystkie kilometry
A skąd ja teraz miske z 1.6TD wezme. I tak musze swoja zdjąć bo uszczelka przepuszcza.
Czyli co, zrobie dziurke w swojej misce najwyżej jak się da, potem dospawam rureczke fi 8 albo 10 i przewodem gumowy połącze spływ z turbo do miski i będzie git?
Już nie xD . Musiałem przerobić te kolanko co dorabiałem bo jak wsadziłem turbo na tamtym kolanku to tubo oparło się o pół oś i na szpilki nawet nie pasowało
A mało to na złomach stoi Dokładnie, zrób około 1cm od krawędzi miski i będzie ok. I ja bym tam dał fi12mm, ewentualnie 10, ori spływ też jest tego wymiaru.
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2016-03-16, 22:50
Olej nie spływa tylko jest tłoczony pod ciśnieniem przecież więc da radę, nawet po obniżeniu ciśnienia w turbinie. Gdybyś pokombinował nie zmieścisz kawałka ori rurki z AFNa od bloku żeby dalej dorobić customowy spływ. Domyślam się że będzie wyżej niż wyjście z turbiny ale wg mnie to nie będzie szkodziło, przecież turbina nie zachłyśnie się tym olejem, masz 2-4 bar ciśnienia to pchnie go wyżej.
No właśnie też tak pomyślałem że na spływie jest jakieś cisnienie i przepcha to. Ogólnie sprawa wygląda tak ,że jak przykręce spływ do tubo to będzie on w poziomie do org otworu w bloku i to mnie najbardziej niepokoiło i dlatego chcem do miski. Więc zrobię tak że utnę sam kruciec od spływu przykręce do turbo i wężem gumowym fi10 połącze do miski i będzie git. :p
Silnik: Pasek 1,9TDI Pomógł: 19 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3791 Skąd: Stare Iganie
Wysłany: 2016-03-16, 23:23
ale jak będzie na tej samej wysokości co napisał wojtas83 to po co się bawić w przerabianie miski i stwarzanie sobie dodatkowego problemu to tylko dodatkowa robota dla mnie bez sensu ale to twój projekt twój cyrk i małpy i zrobisz jak chcesz
Vento od dziś robi pierwsze kilometry z Turbinką GT2556V, oczywiście pojawiły się problemy wieku dziecięcego a mianowicie faluje doładowanie ,z dołu za dużo górą za mało i trzeba płynnie operowac gazem. Myślę,że nowa mapa załatwi sprawę .
No i stało się SILNIK do wymiany .
Wczoraj pojechałem do gościa na wgranie mapy ,jazda próbna (mapa źle wyszła )wracamy powoli tak 80km/h i nagle słysze ,że zaczyna coś pukać w silniku! myśleliśmy ,że to popychacz się zaciął bo olej niedogrzany 70C ale wróciliśmy zgasiłem czekamy itp. ale nic nie pomaga . Po kilkunastu minutach doszliśmy że to panewka na wolnych cisza po przegazówce jak schodzi z obrotów ewidętnie puka panewka. Smiech na sali wszystko było ok i raptownie puk puk puk hahah nawet silnik nie osiagnął mocy na tej turbinie i się przestraszył .
Ma może ktoś dobry słupek na sprzedaż?
PawełM, Taniej wyjdzie całe auto kupić (golf 3, vento lub passaty), sam szukam silnika do passata i wybieram się po całe auto
Plus jest taki, że przy zakupie całego auta, odpalisz i sprawdzisz jak chodzi.
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
Dzis wymienie jeszcze popychacze na zaworach bo juz raz mi się zacięły i efekt podobny był. Na zimno klepie jakby własnie popychacz ale zobacze co bedzie po ich wymianie jesli nie popychacze to panewka jednak. Drugi silnik bede już miał jakby co to tragedi nie ma heh.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum