Wysłany: 2007-02-24, 18:24 Cóż to jest, macie też coś takiego ???
Witam... Interesuje mnie coś co mam oboj filtra powietrza- zaznaczona na zdjęciach. Mój kumpel ma GOLF'a III GT z roku 1994 i nie ma czegoś takiego, mój kuzyn ma Vento 1.8 model silnika ADZ z roku 1997 i też tego nie ma, oglądałem inne Vento ale z silnikiem AAM i też tego nia miało... hm.. zastanawia mnie to...
Sądze że jest to podciśnienie od sterownia ssaniem , gdyż po zapaleniu z zaworka wydobywa się dźwięk "ssss" i gdy się zagrzeje milknie owy dźwięk a do dolnego zaworku dochodzą przewody....co o tym sądzicie...
Podłączyłem dziś moją furę do kompa ( VAG )i znalazł mi trzy błędy przedstawione na zdjęciu , nie wiem o co mu chodzi, gdyż z tego co wiem, silnik ABS nie posiada czujnika HALL'a - czujnik obrotu wału korbowego... co do pozostałych błędów kłania się nam błąd -czujnik temperatury powietrza zasysanego oraz włącznik świateł hamowania lub znalazłem też że jest to sonda lambda...
Czekam na wasze posty ... pozdro...
_________________ ...a w sercu zawsze VENTO...
Ostatnio zmieniony przez janes 2007-02-25, 14:04, w całości zmieniany 2 razy
otóz te urzadzenie to EURO2!! w niemczech jest to bardzo czesto montowane w samochodach poniewaz zmniejsza emisje spalin(nie wiem w jaki sposób) przez co szkopy płacą mniejszy podatek czy ubezpieczenie!! widziałem to kiedys w sklepie i kosztowało to ponad 800 euro.
... hm słuszna uwaga, nie wpadłem na to, a w Briefie mam wpisane norme emisji spalin Euro 2, ciekawe jak to działa no nie, pewnie oszukuje coś kosztem czegoś.. albo jakieś dopalanie spalin, lub coś w stylu EGR'a... co o tym sądzicie... pozdro
Witam
00515 - to czujnik halla ale tym się nie przejmuj bo robiłeś diagnostyke przy włączonym tylko zapłonie , silnik miałeś przy tej diagnozie wyłączony
00522 - to błąd czujnika temperatury
00525 - to błąd sondy lambda
ale co do 00522 i 00525 to robiłeś diagnoze programem nie licencionowanym więc pewno to błędy sporadyczne lub poprostu miałeś przy włączonym zapłonie wyciągnięte kostke od czujnik i sondy więc prawdopodobnie komp załapał te błędy . Pozdrawiam Tomek
...hm.. piszecie błąd czujnika Halla, ale przecież silnik ABS nie ma takowego czujnika, albo się myle??? Zapłon był włączony ale czujniki nie były wypięte...
...co do czujnika Halla to tak jak pisałeś, znajduje się w rozdzielaczu zapłonu.. jak to człowiek się uczy całe życie.. ;] - thx
Pozwolę sobie napisać jeszcze kilka słów na temat podłączenia Ventki do kompa, uczyniłem to poprzez kable z tylko z Linia K , +12V i GDN wszystko na złączu OBDII, piny usytuowane według prawidłowego schematu, Vag wersja 3.11 łączyła mi się tylko z ABS, AIR- BAG i silnikiem po czym na procedurze testu silnika zrywała połączenie i wszytko się wysypywało, lepszy będzie kabel z linia K i L prawda? Sprawdzają c auto na uczelnianym KTS’ie mogę sprawdzić wszytko, temperaturę silnika, obroty, odczyty z czujników , z sondy lambda, nawet można korygować licznik czy też sprawdzić szyber dach, centralny zamek czy inne rzeczy…Pozdro czekam na riposty
Tak potrzebny Ci fejs z linią K i L , co do KTS to owszem sprawdzisz parametry bierzące ale licznika tym nie skorygujesz u siebie w Vento , ani nie sprawdzisz testerem centralnego zamka i szyberdachu takich opcji testowania nie mają Vento . Co do odczytu czujników i sondy to jak ten KTS ma oscyloskop to to zrobisz . Pozdrawiam Tomek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum