Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowe Vento, parę pytań.
Autor Wiadomość
Juraya_San 
Autostopowicz

Silnik: 1,9 D 64KM
Wysłany: 2011-09-26, 22:26   Nowe Vento, parę pytań.

Witam wszystkich. Niedawno zostałem właścicielem vento, a jako że jest to mój w zasadzie pierwszy samochód (miałem jeszcze uno, ale z 2 miesięcy jakie go miałem, jeździł dwa tygodnie a resztę spędził w warsztacie, zanim poszedł na złom), mam parę pytań ogólnych i parę dotyczących samego auta. Najpierw ogólne:
-Samochód muszę przerejestrować, ale OC ma ważne do grudnia. Czy jeśli go przerejestruje, muszę wykupić je na nowo, czy mogę na nim jeździć do końca i potem kupić nowe?
-Mam dość zużyte opony, muszę kupić nowe (ze względu na zbliżającą się porę roku - zimowe) ale nie wiem jakie. Można prosić o jakąś poradę?
-Fotel kierowcy ma złamane oparcie, szukam nowego. Czy do Vento pasują też fotele od golfa III?
-Mam problem z prawym lusterkiem, jest zamocowane pod za dużym kątem, nic w nim nie widzę, nawet w skrajnym ustawieniu. Dopiero po częściowym złożeniu lusterka i zablokowaniu go kawałkiem drewna da się je ustawić. Czy pomoże na to wymiana lusterka na nowe?
-Z samochodem dostałem dwa komplety kluczyków, z tym że dwa z nich to kluczyki B i tylko jeden kluczyk A, w dodatku dość zużyty, raz już kiedyś plastik się przerwał, a teraz drugi raz lada dzień przerwie się znowu. Czy mogę ten kluczyk dorobić w dowolnym serwisie, czy muszę w ASO, jeśli tak to ile mnie taka przyjemność może kosztować.

Poza tym samochód ma dość słabe ładowanie, około 12.5, przy włączonych na maxa światłach i nadmuchu około 13,5. Czasem ładowanie powoli rośnie, do 14, czasem nie.
Co może powodować coś takiego?

Przepalił mi się przełącznik nadmuchu, mechanik mi go naprawił, ale ostrzegł że niedługo może się znowu spalić. Podobno nowy kosztuje 200-300 zł, czy są jakieś tańsze zamienniki do niego?

To chyba już wszystko. Dziękuje za wszelką pomoc

Informacje o samochodzie
Vento CL z 1994 roku
silnik 1,9 D 64 KM

hrubek18 
Już prawie mieszkam w Ventce

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2011-09-26, 22:47   

Witamy na forum :hejka:

Juraya_San napisał/a:
-Samochód muszę przerejestrować, ale OC ma ważne do grudnia. Czy jeśli go przerejestruje, muszę wykupić je na nowo, czy mogę na nim jeździć do końca i potem kupić nowe?

jak przerejestrujesz na siebie to idziesz tam gdzie jest OC wykupione i powinni przepisać na Ciebie na końca grudnia,ja tak robiłem i przepisanie jest darmowe ale to chyba zależy gdzie jest ubezpieczony ;)

Cytat:
-Mam dość zużyte opony, muszę kupić nowe (ze względu na zbliżającą się porę roku - zimowe) ale nie wiem jakie. Można prosić o jakąś poradę?

Ja np. mam zimowe bieżnikowane tzw. nalewajki i sobie je chwale trzymają się dobrze i maja duży bieżnik ale każdy chwali to co ma :)

Juraya_San napisał/a:
-Fotel kierowcy ma złamane oparcie, szukam nowego. Czy do Vento pasują też fotele od golfa III?

będzie pasować ale z 5d,i dużo innych rzeczy np. błotniki, drzwi ... :)

Juraya_San napisał/a:
Czy mogę ten kluczyk dorobić w dowolnym serwisie, czy muszę w ASO, jeśli tak to ile mnie taka przyjemność może kosztować.

możesz dorobić w dowolnym punkcie gdzie dorabiają klucze do domu np. ale jak ma immo to trzeba będzie go albo przełożyć albo całkiem wywalić bo czasami potrafi "świrować" ale nie masz co się bać ;)
jeżeli włączysz światła to mrugają delikatnie?bo jeżeli tak to regulator napięcia albo szczotki się kończą ale możesz spróbować przeczyścić klemy na aku czasami pomaga :)

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2011-09-26, 23:34   

hrubek18 napisał/a:
Juraya_San napisał/a:

jak przerejestrujesz na siebie to idziesz tam gdzie jest OC wykupione i powinni przepisać na Ciebie na końca grudnia,ja tak robiłem i przepisanie jest darmowe ale to chyba zależy gdzie jest ubezpieczony ;)

OC ma wazne miesiac od kupna i to jest czas na rekalkulacje skladki obecnej umowy albo rezygnacja i wykupienie gdzie indziej.
Cytat:
Poza tym samochód ma dość słabe ładowanie, około 12.5, przy włączonych na maxa światłach i nadmuchu około 13,5. Czasem ładowanie powoli rośnie, do 14, czasem nie.
Co może powodować coś takiego?

padajacy alternator, zasniedzial przewody od alternatora do akumulatora

hrubek18 
Już prawie mieszkam w Ventce

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2011-09-27, 07:33   

to musiało się zmienić bo jak kupowałem ventyla to chodziłem tylko przepisać OC na siebie a vento kupiłem we wrześniu a ubezpieczenie było ważne do listopada i nawet przy kontroli nie było problemu :)

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2011-09-27, 08:39   

hrubek18, jak sie sprzedaje samochod to byly wlasciciel idzie do ubezpieczyciela zrezygnowac z umowy (bo przeciez nie ma juz samochodu to za co bedzie placil). To jak zrezygnuje to jak mozliwe ze ubezpieczenie jest dalej wazne? ;)

Rafik 
Vento to ja!

Silnik: 3.0 D 136KM
Wysłany: 2011-09-27, 10:03   

Ja po kupnie auta polazłem do ubezpieczalni PZU w moim przypadku i tak i tak miało tam ubezpieczenie byc z racji tego ze poprzedni własciciel miał wykupioną polise w PZU i zapłaconą pierwszą rate to w PZU gosciu zrobił aneks do umowy w którym ta rata składki która została juz opłacona przechodziła na mnie a ja dopłacałem drugą połowe na miejscu zeby ubezpieczenie było na cały rok .Robiłem to w sierpniu a pierwsza rata była ważna do grudnia z tym ze trzeba było opłacic druga składkę od razu i po problemie ;)

Odpowiedz do tematu