Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
podłączenie sygnału dźwiekowego klaksonu
Autor Wiadomość
devill4 
Zapalony Ventkarz
Megazord :D

Silnik: AAM AAZ
Wysłany: 2011-09-30, 18:37   podłączenie sygnału dźwiekowego klaksonu

witam
mam jeden problem i kilka pytań może ktoś będzie wiedział z czym to się jje

nie miałem klaksonu toteż rozebrałem kierownice, samochód ma poduszki co prawda nie świeci się kontrolka itp ale to już inna historia
po odkręceniu poduszki okazało się że jest taśma odłączona czego się i tak spodziewałem pytanie tylko czy coś się stanie jak ją wepnę czy może niech lepiej tak zostanie sobie bo z tego co obejrzałem jest na pewno cała i nienaruszona a no i co więcej mam drugi przedni zdeś a tam podobno jest czujnik gdzieś od poduch i nie wiem jak to teraz sprawy wyglądają

drugie pytanie gdzie wpina się kabel od przycisków sygnału?? obejrzałem z każdej strony kierownicę i nic nie mam pojęcia gdzie wpiąc bo też jest wyjęte...

a tu zdjęcie z moim kłopotem
http://zapodaj.net/images/4b71081f30d5.jpg
nie mam pojęcia co zrobić z tym fantem a sygnał bym chciał mieć bo to dobra rzecz szczególnie w mieście

grzesiek88 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.8 + LPG
Wysłany: 2011-09-30, 22:48   

Kolego ja jak nie miałem klaksonu to też sprawdzałem różne opcje, rozebrałem kierownice tylko że ja nie mam poduszki, u mnie po prostu wciskając przedni panel kierownicy robię styk z blaszkami które są w kole kierownicy zamykam obwód i jest dźwięk, jednak wtedy to też nie działało sprawdzałem bezpieczniki ale to tez nie pomogło a okazało sie że kable które łączą dwa klaksony w miejscu lutu utleniły nie i nie było pełnego obiegu ;p na nowo wszystko rozebrałem pod samym zderzakiem zlutowałem i zaczęło działać :)

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2011-10-01, 09:22   

devill4, po to jest tasma z kierownica, ktora ma poduszke powietrzna zeby sygnal dzwiekowy dzialal.
W tej chwili nie masz ani poduszki, ani klaksonu.
A co do czujnika jest tylko jeden. Sterownik poduszki z czujnikiem przeciazeniowym i ruchoma masa. A znajduje sie pod nagrzewnica, za duzym schowkiem pod radiem przykrecony do podlogi. W zderzakach nic nie ma oprocz trabek klaksonu pod nim ;)

P.S. Zdjecie nie dziala.

devill4 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2011-10-01, 20:46   

wczoraj już nie zdążyłem wejść a to świeże zdjęcie
http://www.hot.jpg.pl/inc...a16643f7e0d32f8

wyjąłem kiere całkiem i okazało się że po pierwsze taśma jest pęknięta urwana czy jak to zwał i przy okazji ten przewód właśnie od sygnału się wyrwał przylutowałem drugi podpiąłem i o dziwo od razu zadziałał :D z góry dzięki za podpowiedzi w każdym razie :)

bradley, nie wiem skąd ja wytrzasnąłem ten czujnik w zderzaku :P ale powiedz mi w takim razie czy odłączona poduszka może mieć związek jakiś z brakiem możliwości zdiagnozowania stanu poduszek za pomocą polskiego Vag-a ? bo nie mogłem się połączyć pomimo kilku prób...i kontrolkę od poduszek też mam spierdzieloną bo już sprawdziłem...a i autko na pewno w coś stuknęło lewą stroną raczej nie mocno ale coś było

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2011-10-01, 21:47   

Mozesz jaska wyjac, odlaczyc a jesli tylko kostka od sterownika jest podpieta to sie podlaczysz. A ze kontrolka nawet sie nie zapala i nie jest przepalona to znaczy ze sterownik pewnie nie jest zasilany (mozliwe ze odlaczony albo wcale go tam nie ma).
W kazdym badz razie ze sterownikiem powinienes sie podlaczysz nawet jak poduszka jest odlaczona i odrazu wywali blad.

devill4 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2011-10-02, 12:27   

kontrolka jest spalona jedyne co się pali to abs ale to akurat wina czujnika
a jest jakaś możliwość sprawdzenia czy poduszka z kiery jest chociaż z tego samochodu? bo jedyne co z niej można odczytać to jakieś kody kreskowe zero info o roku produkcji itp

Odpowiedz do tematu