Silnik: 1.9 D 1Y Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Maj 2011 Posty: 210 Skąd: Kielce
Wysłany: 2011-12-17, 23:21 Zimny nie rowno chodzi i duuuzo pali
Od kiedy nastalo zimno moj ventyl zaczal sie dziwnie zachowywac. Jak go odpalam po nocy to odpala z pierwszego po podwójnym podgrzaniu swiec ale strasznie nie równo chodzi przez jakies 20-30sekund. Nie reaguje na dodanie gazu. I bardzo kopci na bialo. A do tego spalanie wzroslo do 7litrow na 100km gdzie jak bylo cieplo na trasie potrafil zejsc do 4litrow. I jedyne co to bylo cos modzone z magiczna srubka od dawki i czy moze to byc zbyt mala dawka? Pomocy
Jak jedna przepalona będzie to będzie odpalał ok. ale trochę nim poszarpie zanim cylinder z przepaloną świecą zacznie pracować jak należy. Druga sprawa to po co 2 razy grzejesz świece?
Jak otworzysz i zamkniesz drzwi kierowcy to świece zaczynają grzać i pewnie dlatego tak krótko świeci za pierwszym razem. Wsiądź do auta po nocy i nie zamykaj drzwi, włącz zapłon i zobacz ile czasu będzie świeciła.
Jak otworzysz i zamkniesz drzwi kierowcy to świece zaczynają grzać i pewnie dlatego tak krótko świeci za pierwszym razem. Wsiądź do auta po nocy i nie zamykaj drzwi, włącz zapłon i zobacz ile czasu będzie świeciła.
Ciekawe czy taki bajer mają tylko D czy TD również?
A ja o takim "bajerze" pierwszy raz słyszę. Coś dzwoni, ale nie w tym kościele chyba... Wiem, że niektóre wersję Golfów IV i podobnych mają coś takiego, tyle, że zamiast podgrzewania świec po otworzeniu drzwi kierowcy, załącza się pompa paliwa.
Silnik: 1,9 TD 75KM Pomógł: 9 razy Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 308 Skąd: Bunzlau
Wysłany: 2012-02-07, 18:01
ja zauważyłem to u siebie, ale nie wiedziałem o co biega ... jak wsiadam rano i zamknę drzwi, to po chwili (wkładając kluczyk i przekręcając) kontrolka świec tylko mignie i odpala ... gdy rano drzwi otworzę, a nie zamknę, to kontrolka świeci dłużej ... może to jest to
u mnie tez podgrzewa po zamknieciu drzwi ale ja na to zwrocilem uwage dopiero jak zamontowalem w aucie voltomierz i zastanowilo mnie to ze po zamknieciu drzwi spadalo mi napiecie dziala to dopiero gdy temperatura plynu chlodzacego spadnie ponizej 8 stopni.
w golfIII/vento nie wszystkie modele mialy taka opcje z tego co wiem to wystarczy wymienic przekaznik aby taka opcja dzialala.
Ostatnio zmieniony przez chopin87 2012-02-07, 21:03, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum