Ostatnio czasem dziwne odglosy slysze spod maski samochodu jakby siadala pompa od wspomagania, lozysko od napinacza albo alternatora... To nie jest jakies wycie tylko tak bardziej jakby cos luz mialo na jakies rolce co chodza paski.
Tylko jak to sprawdzic konkretnie co to jest?
Kolega mowil ze mozna patyk przylozyc do napinacza i sprawdzic czy to jest przyczyna,ze bedzie slychac (jak dla mnie to brednie bo jak bede slyszal przez patyk).
wszystkie rolki recznie sprawdzalem to nie maja luzu ale jak paski sa naciagniete to pewnie dociska i nie wyczuje
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2012-01-15, 23:45
skoro piszesz o napinaczu to poewnie masz klimę, łożysko koła pasowego sprężarki klimy wtedy wchodzi w grę. Ta czy inaczej zdejmuj paski i wyczuwaj coś ręką kręcąc, jeśli uszkodzenie łożyska jest już takie że głośno słychać to ręką prawie napewno wyczujesz co chroboce
dziwny sposób ale działa. ja u siebie tak sprawdzałem pompe wody. załatw sobie stetoskop i sprawdź zbliżając do każdej rolki. na pewno usłuszysz co jest na wykończeniu
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2012-01-16, 19:42
Skoro nie masz klimy to jedyny napinacz jaki masz to ten przy rozrzadzie. Pasek wieloklinowy jest napinany alternatorem. A pasek od wspomagania ma ręczny napinacz.
Zrzuć pasek wieloklinowy i zobacz czy dźwięk zniknie, potem to samo z paskiem od wspomagania, jeśli nadal bedzie coś nie tak to zostaje układ rozrzadu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum