Wysłany: 2012-01-15, 22:46 Zerujące się wyświetlacze LCD w liczniku
Witam
Problem jak w temacie,ale troche go rozszerze i napisze moje wnioski.
Razem z silnikiem AAA kupiłem tez licznik z golfa VR6 z MFA,u mnie wczesniej był AAM w automacie.
Kiedy Vr-ka zagadała w ventylu,załozyłem ten licznik niby od tego silnika. Wszystko normalnie hula z małym ale. Przy każym odpalaniu zerują sie zegarek i licznik km dziennych,tzn znikają cyferki a jak silnik zapali to wyskakuje 12.00 i 0 KM,przebieg ogólny jest ok.
Kupiłem wiązke do licznika z MFA bo i tak chce zeby komp działał ale to nic nie pomogło,jak można sie domyślac. Orginalny licznik który jezdził w tym vento przy starym 1,8 silniku sie nie zeruje,kupiłem więc inny od VR6 i wczoraj go podpiołem i wielkie D... Ten tez sie zeruje. Napięcie podczas odpalania spada do ok 9,60-10,30V zalezy jak auto długostoi. Aku nóweta,nie ma nawet miesiąca. Zrobiłem więc taki eksperyment,przy zgaszonym zapłonie i wyjętych kluczykach zmostkowałem rozrusznik żeby krecil silnikiem. EFEKT : Licznik wyzerowany.Myśle że tym sposobem wyeliminowałem błedy w instalacji. Nadmienie ze rozrusznik kręci elegancko bez oporów i szybko.
Pomózcie mi bo wymiękam a drażni mnie to okropnie.
Dlaczego licznik z 1,8 działa normalnie a 2 liczniki z VR-ek sie zerują.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2012-01-15, 23:40
tu ci nie pomogę za bardzo. Licznik się zeruje albo od spadku napięcia przy odpalaniu, albo po każdym wyłączeniu kluczyka jeśli nie dostaje plusa stałego (zwykle spalony bezpiecznik 21). A czemu u ciebie tak na dwóch licznikach to nie wiem, , ale zacząłbym od znalezienie pinoutu licznika znajdziesz łatwo jest taki sam jak do Golfa III, i podpięcia dodatkowego stałego plusa do odpowiedniego styku, może orginalny kabel ze stałym plusem albo wtyczka są uszkodzone to tylko tak na szybko wyjaśnisz.
Silnik: od kosiarki Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 438 Skąd: lublin
Wysłany: 2012-01-16, 10:22
Ja mam silnik 1.8 ABS i też mi się to zdarza ale bardzo rzadko. Dzieje się to podczas odpalania ale zauważyłem,że nieraz wygląda to tak jakby rozrusznik nie miał siły przekręcić silnika i wtedy jest ten reset. Akumulator 1-roczny. Sporadycznie tak jest ale też mnie zastanawia. Może to kwestia akumulatora - zbyt mała moc rozruchowa lub problem w rozruszniku.
Kurcze no cięzko mi przyjąc ze to rozrusznik bo on kręci naprawde elegancko,ale generalnie tylko na czas jego pracy to sie dzieje. Pinout sprawdzony i podstawowe napięcia pasują. Zastanawia mnie tylko czemu kasuje tylko licznik z VR6 a inne nie.
A gdzie sprawdzales spadek napiecia podczas rozruchu? Na klemach akumulatora? Sprawdz jeszcze na liczniku. Poza tym zwykly miernik nie pokaze tak dokladnie napiecia w chwili rozruchu. To sa ulamki sekund jak napiecie moze spasc nawet ponizej tych 9,6V.
Widocznie licznik od VR6 jest bardzo czuly na spadki napiecia A jak nie pomaga to dopnij jakis kondensator do zasilania licznika.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Spadek sprawdzałem na samej kostce do licznika,ale jest prawie identyczny jak spadek na reszcie instalacji. Tylko akurat wczoraj mierzyłem koledze AGG i u niego napięcie spada do ok 10,60V najniżej i może w tym jest przyczyna. W każdym razie biore sie po 10 do elektroniczznego i powiem żeby mi babka dobrała taki kondensator bo to może zadziała.
W międzyczasie połapalem jeszcze licznik z MFA od silnika 1,8 ten sie może nie będzie kasował tak jak mój orginalny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum