Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór auta .. Pomóżcie
Autor Wiadomość
dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Silnik: 1.8 Pb +LPG
Wysłany: 2012-02-19, 01:41   Wybór auta .. Pomóżcie

Witam. Jak w tytule. Szukam auta które bedzie ekonomiczne, interesuja mnie samochody w przedziale roku: 98-01 . Silnik Diesel , nie awaryjny, dobry dobór częsci i tak dalej. Najbardziej moja uwage przykuł passat B5 2001 rok silnik 1.9 TDI 90 KM . Jakie silnikz diesla sa dobre ze tak powiem? koszt imprezy 15k

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2012-02-19, 06:51   

Pasek ma zawieszenie wielowahaczowe. A bora/golf takie jak w vento czyli z wymiennymi gumami.

co do 1.9TDI 90KM szukaj np AGR-a,ale z poczatku produkcji, gdyz nie ma dwumasa. Ponoć silniki o oznaczeniu AGR 123456 (dla przykładu) do 1000000 nie maja dwumasów czyli tak jakby pierwszy milion (ale to tylko jedna z hipotez) Druga jest taka że dwumasy weszly od pewnego miesiaca. Kolega ma z 1999r roku, miesiaca nie pamietam i już dwumasa wymieniał.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2012-02-19, 07:44   

Paweł J. napisał/a:
co do 1.9TDI 90KM szukaj np AGR-a,ale z poczatku produkcji, gdyz nie ma dwumasa
Potwierdzam, sam jestem posiadaczem Bory z silnikiem AGR. Jednomasowe koło montowane było do końca 99 roku (końcówka miesiąca, jakoś tak). Ja mam z maja 99 i na całe szczęście jednomas :) Jest to pancervagen - konstrukcja nie do zajechania. Nie ma co się psuć. Turbina bez zmiennej geometrii łopatek, a więc problem z zacinającymi się łopatkami odpada, co się często zdarza właśnie, silnik ekonomiczny, jak na 90 koni i 210 Nm radzi sobie na prawdę nieźle. Jedynie koszt rozrządu trochę wyniesie przy wymianie, bo do samej wymiany potrzeba aż trzech rolek, pompę wody i sam pasek, ale raz na kilka lat to przecież nie majątek. Zawieszenie nie jest drogie w utrzymaniu, tylko bagażnik trochę mniejszy niż w Vento. Golfa olej, za dużo tego jeździ po ulicach, a bora wyróżnia się z tłumu za to :] Jak masz jakieś pytania śmiało wal - doradzę :)

dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Silnik: 1.8 Pb +LPG
Wysłany: 2012-02-19, 12:20   

Seba a jak ze skrzyniami? Masz Szóstke? Jak sie prowadzi na trasie? Ile ci pali przy jezdzie " nie na emeryta"?:D

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2012-02-19, 18:48   

Szkrzynię mam 5.
6-tki były dopiero od AJM - 115KM wzwyż.
Ogólnie, z tego co czytałem na forum golfa, skrzynie są trochę mniej delikatne jak w przypadku MK3, ale nie odczułem jak dotąd żadnego dyskomfortu.
Prowadzi się wyśmienicie - trzyma się bardzo dobrze drogi, nic nie ucieka (w granicach rozsądku, oczywiście). Zawieszenie dobrze radzi sobie z nierównościami, układ kierowniczy jak dla mnie bardzo precyzyjny, lekko wszystko chodzi.
A jeśli chodzi o spalanie, to...
najniższe, jak dotąd uzyskane przeze mnie, to jazda właśnie na "emeryta", nie przekraczając 90 km/h, w trasie, udało mi się osiągnąć wynik 3.8 l/100 km przy wyłączonej klimie. Ale ogólnie przy normalnej, dynamicznej jeździe w trasie nie spali więcej jak 4.5, można zejść do 4 litrów nawet, ale te 4.5 to taka średnia. W mieście 6.5 średnio, ale to też jeszcze zależy od wielu czynników... Jednym słowem narzekać nie mogę.

Odpowiedz do tematu