Wysłany: 2012-07-12, 20:54 Czy tak powinien grzać silnik?
Hey od jakiegoś czasu mam dziwne wyglądający problem,Zaczne od początku:
Przy wymianie klocków mechanik (kazalem mu sprawdzić ogólnie silnik) mówil bym wymienił czujnik temp. choć wcześniej pokazywał 90~ 95 stopni czyli niby dobrze ale silnik był bardzo gorący zawsze ,jak otworzyłem maske to uderzało ciepło
- po wymianie czujnika(tego przy silniku) ,temperatura jaką teraz osiąga to ok 100 jak widać na linku http://imageshack.us/phot.../20120710q.jpg/ ,czy to nie za dużo ?
Sprawdzałem termostat otwiera się przy ok 95 stopni a wentylator wlacza się przy takiej temp jak na zdjęciu czyli ok 100stopni,
Czyli tak wyjezdzam po 10 km mam 100 stopni potem spada do 90 i znowu 100 i tak wkoło
Ostatnio zmieniony przez tomok7 2012-07-12, 20:55, w całości zmieniany 1 raz
Ok założe go właśnie patrze stary był z tym żółtym paskiem,ale co mi z niego jak będzie mi zaniżał faktyczną temp? ja chce by pokazywało prawdę i ewentualnie co mam zrobić by ją obniżyć (chodnica ma jakies 3 lata)
Silnik: 2E GT 2.0
Wiek: 38 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 14 Skąd: Łoniowa k/Brzesko
Wysłany: 2012-07-16, 19:06
A z kąd pewność że ten nowy czujnik nie zawyża?
Mam podobnie, jak jadę to 90, dłuższy postój albo korek 100. Też wymieniłem czujnik na inny i podczas jazdy cały czas 100, nie schodzi w dół, myślałem że coś się stało, zatrzymuje się a tam wiatrak stoi. Coś nie teges myśle, a tu nagle wiatrak się włączył. Więc wnioskuje że czujnik który włożyłem zawyża temp bo skoro wiatrak się nie włącza to silnik nie ma 100 stopni, wymieniałem z powrotem na ten stary i teraz minie na liczniku 90 i wiatrak chodzi. Przeczytałem kilka postów o tym że czujnik temperatury kupuje się tylko oryginalny aż musiałem się na własnej skórze przekonać że tanie podróbki to syf.
A to że buch ciepłem z silnika to chyba norma, w końcu ma prawie 100 stopni, w dodatku mata wygłuszająca na masce, rozgrzana blacha i wysoka temp powietrza jakoś specjalnie nie pomagają mu się schłodzić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum