Wysłany: 2013-04-08, 10:00 Vento nie dopala po rozgrzaniu silnika
Witam,
Przepraszam jeśli wątek się już pojawił ale nie mogłem znaleźć podobnego problemu do mojego z odpalaniem. Mianowicie jeśli silnik jest zimny, to auto odpali bez problemu na benzynie lub gazie. Ale jeśli się przejedzie tak z 20 km, i temperatura silnika wzrośnie, po zatrzymaniu się (np. na stacji po zatankowanie) auto nie odpala. Nie wiem dlaczego ale jak otworzy się maskę i poczeka tak ze 3 minuty auto odpali od razu. Bez tego manewru nie da rady. Przyznam, że to otwieranie klapy jest uciążliwe dla mnie. Czy ktoś z Was miał podobny problem ?
może być wina czujnika temperatury też tak miałem jak mi padł,ale najlepiej podpiąć się pod komputer,z wrocławia jest parę osób które maja pewnie kabelek i za polowe ceny to zrobią albo za darmo jak będą mieli dobry humor
i takie pytanie rozrusznik chce kręcić czy nic się nie dzieje?czy jest taki objaw jak by aku padł że rozrusznik ledwie co kręci?i jest takie "łył łył" i koniec
Jeśli chodzi o rozrusznik i akumulator to wszystko ok. Rozrusznik kręci na pełnych obrotach, po prostu to tak jakby nie docierało ani paliwo ani gaz. Aczkolwiek jak się klapę otworzy to jest ok po 3 minutach.
Ostatnio zmieniony przez Pigmej 2013-04-08, 11:43, w całości zmieniany 1 raz
Właśnie zapachu nie czuć, na przegląd gazu udaje się co 10 000 km. Na ostatnim jakoś 2 miesiące temu powiedziano mi że z instalacją jest ok. Problem w tym że nie da się odpalić ani na gazie ani na paliwie jak wcześniej już nadmieniłem.
A jak się rozgrzeje i nie odpala to masz iskrę sprawdź miernikiem czy do cewki dochodzi napięcie. Z tego co kolega pisze to coś się grzeje i szwankuje czujnik bym skreślił bo co by nie pokazał to by się odzywał chociaż, bo mrozów nie ma aż takich.
Ostatnio zmieniony przez kwazi30 2013-04-08, 22:29, w całości zmieniany 1 raz
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-04-08, 22:30
Wymien swiece, kable, palec i kopułke. Jestem pewien na 100 pro. Dokładnie to samo było w ibizie która robiłem. Wymieniłem przewody i swiece i było git. Ty dla pewnosci sprawdz, czy w momencie gdy nie chce odpalic sprawdz, czy cewka nie jest zbyt ciepła, wtedy to bedzie wina cewki. Ale i tak na pierwszy ogien bym rzucił siwece i przewody.
Nie doczytałem że na benzynie też nie odpala:) Ale nie wydaje mi się żeby to była wina kabli. Jeżeli były by to kable to samochód by przerywał i strzelał:)
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2013-05-24, 13:15
U mnie jest tak, że jak zaczyna długo kręcić gdy jest ciepły, wiem że trzeba zajrzeć do kopułki i wyczyścić styki, potem pali na dotyk. Na zimnym jest ok. A już dłużej na ciepłym kręci mi ze 2 tygodnie i może w końcu tam zajrzę. Co do przewodów, niekoniecznie musi kichać, ale wystarczy, aby było przebicie ( co zdarza się nawet w nówkach) i już będzie dłużej kręcić, ale odpalić w końcu powinien.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum