witam ! Mam pytanie o rozrząd w vento 1.8 66kw 93r. czy jest to silnik bezkolizyjny bo kupiłem autko i nie wiem czy robić rozrząd bo przecież jeśli jest bezkolizyjny to nic się nie stanie.
zisza, na takich rzeczach nie ma co oszczędzac!
Czy on jest bezkolizyjny to dowiedział byś sie dopiero jak by
walnoł.Ja ogólnie nie wierzyłem w to i wolałem nie ryzykować.
Pomógł: 14 razy Wiek: 54 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: 2007-06-26, 22:10
Żaden silnik nie jest bezkolizyjny! Jeśli pewnego dnia rano nie będzie Ci chciał zapalić, a Ty zakręcisz sobie kilka razy, to w zasadzie załatwisz każdy motor. 1,8 owszem, uważany jest za bezkolizyjny - ale w wersji AAM, czyli 55 KW.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-06-26, 22:25
zisza napisał/a:
czy jest to silnik bezkolizyjny
d niedaw3na wydawało mi się że tak, bo parę lat ten trzasnął mi rozrząd. Teraz miałem remont silnika i okazało się że wcale taki bezkolizyjny to ten silnik nie jest. Także jest KOLIZYJNY - przetestowałem na własnym przykładzie. A warsztat, który robił mi silnik powiedział, że jeśli bym próbował kręcić jak więkoszść robi myśląc że silnik zpapali to z silnika nie zostałoby nic. Zresztą, pokazywał mi najładniej rozpieprzone zawory z silników bezkolizyjnych. Także nie ma takich silników. Nawet jeśli od razu nie wyjdą wałki to w przyszłości silnik padnie i to w najmniej spodziewanym momencie...
A oszczędzanie na rozrządzie biorąc pod uwagę, że pasek + rolka w dobrym zamienniku to wydatek 80 zł to nie jest mądre myślenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum