Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 16:20
Światła, klimatyzacja, radio i niskie obroty !!!
Autor Wiadomość
kriss 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2007-05-15, 17:01   Światła, klimatyzacja, radio i niskie obroty !!!

Witam
Od czasu kiedy trzeba mieć włączone światła i zrobiło się ciepło - włączam klimę obroty na jałowym biegu mi spadają do jakiś 300-400 (na gazie).
Wcześniej miałem już problemy - oborty spadały, po włączeniu klimy, ale nieznacznie z 900 na 800.
Jednak od tego sezonu (szczególnie uwzględniając, że należy mieć włączone światła) oborty spadają do tego stopnia, że jak wrzucam luz przed czerwonymi to mam wrażenie, że zgaśnie.
Na benzynie jest znacznie lepiej ale również obroty są zaniżone. Praca silnika jest nierególarna.
Po wyłączenie klimy od razu oborty ustawiają się na 900/950. Również jak wyłącze światła przy włączonej klimie od razu oborty podnoszą się do 500-600.
Jaka jest przyczyna ? Co można zrobić ?

theority 
Vento 1,9 TDi

Silnik: 1Z
Wysłany: 2007-05-15, 19:29   

kriss napisał/a:
Jaka jest przyczyna ?

jasnowidzów to Ci u nas brak :buuu:
kriss napisał/a:
Co można zrobić ?

Jedź do elektryka samochodowego i niech szuka gdzieś spadków napięcia albo jakiegoś przebicia. Ewentualnie możesz jechać jeszcze do gazownia na regulację bo to też może być przyczyną. Jaką masz instalację ?

Vento 2.0

Znajdż mnie na Facebook'u

kovval 
Już prawie mieszkam w Ventce

Wysłany: 2007-05-15, 23:11   

kriss u mojej starszej w poldziszu tez tak bylo. a chce nadmienic ze w poldkach klimy nie ma :) a swiatla to nic tu do rzeczy nie maja. i bogu dzieki ze tzreba je wlaczac. to jest klopot na lini gaz - benzyna. sonda lambda, obieg powietrza, bezpieczniki itp.

kriss 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2007-05-16, 10:25   

hmm juz sam nie wiem, dzis rano włączyłem klime nawet na full i wszystko bylo ok. ?? ??

no maja i nie, ostatnio zrobilem test i wlączałem - kolejno i osobno odbiorniki (swiatla, radio, nawiew, klime) i nawet przy zalaczniu swiatel wskazowka obrotów minimalnie idzie w dół.

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-05-16, 10:43   

Klima to pożeracz prądu, więc normalnym jest, że jak masz włączone radio światłą itp to po włączeniu klimy obroty lekko spadną, bo silnik traci chwilowo moc, którą musi oddać klimie i alternatorowi. Proponuję sprawdzić akumulator.

kriss 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2007-05-16, 13:52   

o i tu mam wątpliwości kupiony dokładnie rok temu Centra Plus 45Ah 360A, czy oby nie za mały ? ale poprzedni jakiś mi mało znany (jeszcze z niemiec) mial 44Ah.
A może mi ktoś powiedzieć czy jeśli kable - przewody mają przebicia to słuszne jest stwierdzenie, że jest strata energii akku jest obciążony ? (czy to absurd)

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2007-05-16, 14:26   

Hmmm...nie doczytałem jaki masz silnik, ale u mnie w 1.8 aku ma 60 Ah także te 45 to troche mało. Ja tez jak ściągnąłem Ventyla z niemiec to miał 45Ah, jakos kręcił ale jak doszło nagłośnienie i obowiązek jazdy na światłach bo zbliżała się zima to juz nie radził sobie tak dobrze. mUsiałem go wymienić a w sklepie doradzili mi 60Ah do takiego silnika i przy odpalaniu samochód zachowuje sie jakby miał nowy rozrusznik, zapala od razu a wcześniej to tak jakby nie miał siły dorze przekręcić.

A z tym przebiciem to jak na moje oko to pewnie że są straty energii.

Morfeusz142 
Pan i władca oktanów
Morfeusz142

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2007-05-17, 13:16   

Witam.
Przyczyną spadających obrotów po właczeniu klimy nie jest akumulator!!!! Rok temu miałem identyczny problem w miom vento 1.6. Po właczeniu klimy spadały obroty. Musiałm ją wyłączać na czerwonym świetle. Sprężarka pobiera sporo mocy. Mówiąc najprościej silnik pracując na biegu jałowym musi dostać zwiększoną dawkę paliwa, gdy włączy się sprężarka klimy. To zwiększenie dawki paliwa i utrzymanie obrotów na poziomie 850-900 obrotów zapewnia silnik krokowy który sam dodaje gazu, gdy otrzyma sygnał z komputera o zwiększonym obciążeniu silnika. Po wymianie silniczka krokowego wszystkie problemy z obrotami minęły jak ręką odjął. Akumulator nie ma z tym nic wspólnego.

kriss 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2007-05-17, 14:51   

p.s 1.8 GL

dzięki <Morfeusz142>
chociaż jestem lakiem jeszcze w niektórych sprawach, miałem wątpliwości co do akku
bo np. na benzynie tak zle nie bylo. a jesli chodzi o moc akku to ja krece swoim nawet w najgorsza zime od jednego obrotu kluczyka.

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-05-18, 11:01   

60 to jednak chyba za dużo jak na banzynkę, chociaż Ty masz audio rozbudowane...

Odpowiedz do tematu