Wysłany: 2007-05-20, 13:09 Separator antenowy
Moje Vento ma antenę w tylnej szybie, natomiast radio posiadam marki JVC. Czy, jeżeli założę tylko tzw. separator antenowy, to odbiór stacji radiowych przy antenie wtopionej w tylną szybę choc trochę się poprawi ? Na Allegro gość sprzedaje takie separatory antenowe po 16,50 zł w Łodzi, tylko nie podaje adresu. Może ktoś wie, gdzie ten gośc sprzedaje, pod jakim adresem, bo pisze, że może być odbiór osobisty.
Pozdrawiam wszystkich.
Wysłany: 2007-05-21, 12:52
Czegoś nie rozumie. Czy potrzebny jest jeszcze wzmacniacz antenowy, czy wystarczy ten tzw. separator antenowy. Na Allegro jest z tym różnie, niektórzy piszą np. wzmacniacz-separator antenowy. Jak z tym jest naprawdę ? Zaznaczam, że u mnie antena jest w tylnej szybie, nie mam dodatkowego żadnego wzmacniacza. Antena bezpośrednio jest podłączona do radyjka JVC.
Czy Spyro mógłby mi powiedzieć ?
Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Gienek 2007-05-21, 13:04, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-21, 12:58
Bo wzmacniacz to co innego i separator to co innego.
Wzmacniacz masz przy szybie tylnej (przynajmniej powinieneś mieć) a separator powoduje, że wzmacniacz się załącza i wogóle działa...).
Wysłany: 2007-05-24, 22:14
Właśnie dziś założyłem separator antenowy, identyczny jak na zdjęciu, no i nic to nie dało. Jutro postaram się podskoczyć do fachowca, może On coś doradzi.
Facet od którego kupowałem w Łodzi na ul. Ewy Szelburg-Zarembiny powiedział mi, że separator nic mi nie pomoże, jest on tylko przydatny do nowżych modeli aut z grupy VW. Ja już nic z tego nie rozumię, może jutro się coś wyjaśni.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-25, 11:52
Gienek, ten afcet jakieś bzdury gada. Możliwe, że u ciebie nic nie dało bo masz walnięty wzmacniacz antenowy przy tylnej szybie. separator powoduje włączanie się wzmacniacza antenowego... U mnie jakoś dał, u innych też, także opowieści o tym, że tylko w nowych daje to bzdura. moja ventka jest z 1992 roku, więc do nowszych nie należy
Wysłany: 2007-05-25, 12:31
Zgadzam się z Tobą Spyro, zobaczę dziś lub jutro jeszcze u fachowca co jest grane i dam odpowiedź.
[ Dodano: 2007-05-25, 19:05 ]
Potwierdziło się najgorsze. Ten separator muszę oddać. Antena w tylnej szybie nie ma przejścia i na dodatek może być uszkodzony wzmacniacz antenowy. Auto wypadku nie miało ale w elektronice wszystko jest możliwe. Muszę założyć antenę na dachu, z przodu oczywiście, bo w tyle byłby za duży kłopot z podsufitką i wogóle. Wystarczyło prowizorycznie podłaczyć taką antenkę do wyciągniętego radyjka a antenkę trzymać w ręku - radio chciało rozerwać tyle stacji łapało i to w stereo. Jak wpadnie mi parę złoty to zaraz montuję tą antenkę. Pierwszy raz mi się trafił taki wynalazek jak antena w szybie. To jest dobre rozwiązanie ale dla Niemców, gdzie mają tzw. stacje radiowe kierunkowe. Pozdrawiam.
Wysłany: 2007-05-27, 22:16
myślę, że rozwiązanie jest dobre wszędzie na świecie bo mi osobiście bardzo się podoba, ze nie mam żadnych anten i nie muszę o niej pamiętać wjeżdżając na myję itp itd.
tak odemnie..............vw vento 94r ben+gaz..na tylnej szybie antena....bez separatora odbieralem stacje tylko kolo duzych miast...........po kupnie i instalacji wg spyro....odbior stacji mozliwy jest wszedzie pod warunkiem ze niema naturalnych przeszkod terenowych jak np. gory no i oczywiscie musza byc nadajniki...wtedy nawet jak sa przeszkody to i tak pieknie odbiera...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum