Wysłany: 2013-04-15, 11:34 Problemy z silnikiem Diesela
Witam. Temat łamigłówka, nie związany z VW, ale mam nadzieję, że to nie problem.
Otóż borykam się ostatnio z problemem wariującego silnika. Jest to silnik Johnston z zabudowy VT650. Jest to nieskomplikowany silnik diesela, posiadający śladowe ilości elektroniki. Pojemność 6000cm3, silnik czterocylindrowy z pompą starego typu VE.
Problem polega na tym, że silnik odpala, ale gaśnie po 5 sekundach. Wkręca się na obroty bez problemu, pracuje równo, ale ze stoperem w ręku pracuje 5sek i gaśnie. Następnie rozruch na dotyk i znów to samo. Czym może to być spowodowane bo już sam głupieję?
Dodam jeszcze, że jest to silnik z zabudowy i nie ma tam czegoś takiego jak kody błędów et cetera.
Nie ma immo. Co to za samochód? Hmm można by powiedzieć, że Iveco Eurocargo, ale rzecz dotyczy silnika Johnston.
Ten pojazd ma dwa silniki. Jeden 6cyl jezdny, drugi do zabudowy. W wielkim skrócie napędza kilka pomp (wodna, hydrauliczna) i służy głównie do napędu dmuchawy, która zamontowana jest zamiast skrzyni biegów i służy do rozpędzenia wielkiej dmuchawy, która wytwarza podciśnienie wewnątrz zbiornika, sprawiając, że auto działa jak wielki odkurzacz, rwąc z ziemi nawet kilkukilkogramowe kamienie.
To jest ten pojazd:
Ogólnie to moja służbówka i przez problemy z silnikiem nie mogę nim jeździć. Właściwie to jeździ ale nie spełnia swojej roli, czyli zamiatarki.
Odnoszę wrażenie, że to coś z elektroniką. Jeśliby był zapowietrzony to wiadomo, jakieś syfy to nierówno chodzi, jak leją wtryski też wiadomo.
Ładnie się wkręca, nie dławi się i tak jakby miał jakąś odcinkę po 5 sekundach, ale nie wiem czym to jest spowodowane.
Odnośnie napędzania podzespołów...
Napędza między innymi to:
W sumie to najbardziej skomplikowany sprzęt z jakim miałem styczność... Prócz gołej mechaniki jest tu sporo elektroniki (nie na zabudowie) + hydraulika w wersji wodnej i olejowej + pneumatyka. Same kable, przewody, rurki, zawory i rozdzielacze. W dodatku ma dwa silniki o łącznej pojemności 11 000 cm3
Ostatnio zmieniony przez Luqua 2013-04-15, 23:23, w całości zmieniany 3 razy
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-04-15, 23:34
Jedyne co mi przychodzi do głowy to przekaźnik od zaworu magnetycznego, ten co w zwykłym dieslu odpowiada za unieruchomienie silnika, ale to jest moja fanaberia. :/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum