Witam:) Moje autko to VW Vento z silnikiem 1.8 GLX + LPG
Mój problem jest następujący:
1 Sprawa:
Gdy silnik jest zimny nic się nie dzieje, Natomiast gdy jest ciepły (pracuje) zaczyna wyciekać płyn. Wyciek znajduje się lekko powyżej filtra oleju. Nie mam pojęcia co może być przyczyną i jak usunąć usterkę. Sprawdzałem: silnik nie pobiera oleju, woda w chłodnicy jest czysta:)
2 Sprawa:
Samochód jak na razie odpalam na gazie (czeka mnie wymiana pompki paliwa). Podczas gdy silnik jest zimny jest ok odpala tylko muszę go podtrzymać na obrotach chwilowo aż się zagrzeje Jeżeli jest Ciepły to przeważnie później nie mam problemu z odpalaniem, ale czasem jest tak że nie chce odpalić i wyjściem z tej sytuacji jest popych? Ma ktoś pomysł ?
Dzięki z góry. Pozdrawiam Klubowiczów!
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-05-20, 22:14
1. Sprawa: Króciec wychodzacy z głowicy. Jest to można powiedziec normalna usterka w naszych autach. I jesli chodzi o moja opinie to najlepiej jest kupic oryginał.
2. To normalne. Poprostu go "zalewa" gazem. Dzieje sie tak czesto gdy ktos ma gaz 2 generacji który sie włacza gdy na benzynie przekroczy sie np. 3 tys obrotów, to odpalisz na bezynie, silnik sie nie rozgrzeje, przełaczysz go na gaz, i zaraz go zgasisz, wtedy gaz sie rozpreza i powoduje ze jest za malo powietrza w mieszance, co powoduje w/w "zalanie".
Ale silnik jest ciepły, tj. Jeżeli byłby zimny ok, rozumiem, parownik zamarza, ale jeżeli jest rozgrzany? Jeżeli spuszcze olej z reduktora i wymienie filtr gazu to czy da mi to coś ?
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-05-20, 22:34
przy takiej temperaturze nie zamarznie. Na ciepłym tez mi sie wydaje ze może zalać. Takie jest moje zdanie, ewentualnie moze tez byc problem z WN w silniku. A czy wymiana filtrów itp cos da? W pewnym stopniu na pewno, ale poczekaj na opinie kogos kto bardziej siedzi w gazie i sie na tym zna, bo ja to za wiele na temat gazu Ci nie powiem.
Dzięki:) Na temat Gazu gadałem z Wujem o tak twierdzi, a silników i wgl rozebrał setlki:P ale nie mogę z każdą usterką jeździc do niego Pozdrawiam:) Wymienie kruciec.:)
Wysłany: 2013-05-20, 22:55
Jeszcze sie tam dokladnie przyjrzyj czo to aby na pewno z pod niego cieknie, ale na 90% to jest to.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum