Wysłany: 2007-05-21, 21:23 Problem z klimą
Jestem szczęśliwym posiadaczem VW Vento z '96 roku. Po zakupie auta i sprawdzenie klimatyzacji okazało się, że uszkodzona jest chłodnica. Wymieniłem ją, jednak po napełnieniu układu i załączeniu klimy okazało się, że sprężarka po kilku minutach robi sobie małą przerwę , rzędu 20 - 40 sekund i przestaje pompować zimne powietrze, po czym ponownie się załącza na kolejne kilka minut i ponownie robi przerwę. Pracuje tak cały czas przy włączonej klimatyzacji, a jest to klimatyzacja manualna.
Mechanicy w warsztacie, którzy wymieniali mi chłodnicę i napełniali układ, podłączyli go pod komputer i wykazało, że wszystko jest OK. Mam kolegę, który posiada VW Miltivan i jego klimatyzacja działa dokładnie w ten sam sposób.
Jak klima działa u Was?
Czy działanie klimy w moim aucie jest normalne?
Witam.... nie mam klimy w swoim, ale ma moj ojciec w Vectrze automatyczną klimę i torszku się na tym poznałem i nie tylko od strony urzytkowania, ale i także teori. Co od spręzarki, jej praca nie jest ciągła , więc wszytko w twojej instalacji jest ok, tak być powinno przy prawidłowym stanie klimatyzacji, a dlaczego.. już mówie.... Przemiana politropowa która ma miejsce podczas rozprężania czynnika w dławikui pobiera ciepło z otocznia w parowniku co My odczuwamy jako zimno z kratek nawiewu i rozpręzony czynnik znów trafia do skraplacza i spręzarki i sytuacja się ponawia w mega zajebistym skrucie ... Więc, sądze wg mnie że jest ok... pozdrawiam
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-05-22, 08:06
Janes ma rację. Z Twoja klimą jest wszystko OK. W moim vento klimatyzacja działa identycznie jak u Ciebie. W zależności od połozenia poktrętła temperatury czujnik powoduje uruchomienie sprężarki. Im niżej ustawisz tym krótsze przerwy i dłuższa praca sprężarki lub na odwrót.
podłacze sie do tematu z pytaniem "czy uwazacie ze 250 zl + 30zl za przesylke za chlodnice kilimy to duzo??"
Na allegro widziałem taka chlodnice i zastanawiam sie czy to tanio bo moze gdzies w miescie znajde taniej (jeszcze nie sprawdzalem)
A moja klima działała od samego początku tzn. odkąd kupiłem auto, jakoś dziwnie. Problem polegał dotychczas na tym, że np. z kratek z nawiewu nad radiem leciało powietrze chłodne a z zewnętrznych tj. z lewej i prawej "normalne" czyli takie jak ze zwykłego nawiewu Kompletnie nie wiem o co chodzi i dla czego tak się dzieje? A dziś już w ogóle klima podziękowała mi za współpracę tzn sprężarka załącza się, puści trochę chłodniejszego powietrza i po chwili koniec, czyli dmucha normalnym jak na zewnątrz. (dodam że jest to klimatronic) Ma ktoś jakiś pomysł na ten przypadek?
a wie ktoś jak duży wpływ może mieć filtr przeciwpyłkowy? Wymieniłem go na nowy, ale nic nie dało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum