Silnik: 1.8 AAM Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 23 Sie 2012 Posty: 568 Skąd: Kwidzyn/Malbork
Wysłany: 2013-06-12, 21:16 czyszczenie tarcz hamulcowych i luźne klocki
mam 2 irytujące mnie problemy..
1 - piszczy mi tarcza w lewym przednim kole.. słyszałem, że można ją odtłuścić benzyną ekstrakcyjną.. mam w domu dużo rozcieńczalnika uniwersalnego do farb, czy mogę nim potraktować tarcze i efekt będzie taki sam?
2 - klocki stukają mi niemiłosiernie.. podłożyłem kawałek patyczka pod blaszkę mocującą, ale niestety rezultat jest krótkotrwały.. czy zakup nowych blaszek może rozwiązać ten problem?
Silnik: 1.8 AAM Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 23 Sie 2012 Posty: 568 Skąd: Kwidzyn/Malbork
Wysłany: 2013-06-13, 10:06
Paweł J. dzięki
vwjanekvento napisał/a:
Jestes pewny ze tarcza piszczy a nie badziewny klocek?
najbardziej podejrzewam tarczę, że mogą się na niej znajdować jakieś zabrudzenia, ale mogę się mylić. klocki są jeszcze dobre, nie wymagają zmiany na nowe
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2013-06-13, 10:17
To że klocki są jeszcze w dobrym stanie nie znaczy że nie będą piszczeć. Mogą być wykonane z linej mieszanki i bedą piszczeć same z siebie, a co do tarczy to wątpię żeby była zabrudzona bo przecież podczas hamowania jej powierzchnia jest skutecznie czyszczona przez klocki właśnie.
Wysłany: 2013-06-14, 11:05
im szybciej jadę tym częstotliwość pisków się zwiększa (tak jakby w jednym punkcie na tarczy coś obcierało). gdy leciutko nacisnę hamulec pisk jest ciągły, a jak docisnę trochę mocnej to wcale nie piszczy..
to wlasnie ja mam tak samo ale po paru km to sie robi, pewnie jak troche sie podgrzeja, tylko u mnie jest jeszcze taka sprawa ze skonczyly sie tarcze juz 1 mm ponizej dopuszczalnej wartosci i byc moze to u mnie jest zrodlem piskow...
_________________ FIAT CC -> OPEL VECTRA A ->VW VENTO -> VW GOLF MK2
Wysłany: 2013-06-14, 13:23
no dokładnie, jak są zimne - jest okej, jak się tylko troszkę nagrzeją - piszczą. w następnym tygodniu spojrzę też na tarcze i klocki, może również mi się kończą.. ale dziwne, bo jakiś miesiąc temu byłem w serwisie i nic nie mówili, że są zużyte..
Panowie prawdopodobnie macie zapieczone zaciski hamulcowe,zdjąć klocki i tarczę hamulcową i sprawdzić czy tłoczek można łatwo wcisnąć do końca.Jeżeli nie to zaciski są do czyszczenia i uszczelki do wymiany.Częsta przypadłość w naszych leciwych już wozach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum