Wysłany: 2013-06-18, 00:11 Turbina do 1.9 SDI 64km
Witam,niedługo zostanę szczęśliwym posiadaczem Venciaka i wszystko by mi pasowało gdy by nie fakt, że jest to silnik 1.9 SDI 64km wolnossący.Moje 1 pytanie brzmi czy jest jakaś rada, żeby podkręcić go tak do 100km.Natomiast drugie pytanie jest takie czy jest możliwość wstawienia turbiny i jaki jest koszt? i trzecie pytanie,czy dało by radę go czipować,odam że mój fundusz nie może przekroczyć 2,3 tyś.Proszę o jakieś rady i jakiś kosztorys
Vento w SDI chyba w ogóle nie wychodziły... Jeśli już to masz zwykłego diesla z pompą na linkę a nie jak w SDI na sterownik. Jak z turbiną do 1.9D to już nie wiem.
Jest to silnik bez turbiny 1.9 diesel i ma 64 km, nie jeździłem jeszcze tym ale jest to chyba 97r bo tak na szybach miał,z tego co wiem to ma 4 el.szyby,i chyba lusterka też,(chyba) wspomaganie,central zamek i szyber dach.Z tym SDI to nie wiem,strzelałem bo takie oznaczenie znalazłem na google że ten silnik 64km tak ma.Ciekawi mnie czy da się podłączyć do komputera żeby czipować go z 30koni.
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-06-18, 16:20
nie koniecznie taniej. SDI od zwyklego klekota rozni sie tym, ze ma elektroniczny wtrysk i z tego co wymyslilem wynika ze trzeba bd inny sterownik, przeplywke, kolektory, byc moze pompe i wtryski. Trzeba by bylo sie zaglebic w to bardziej, np. Jesli to SDI to trzeba sprawdzic jakie sa wtryski, jaka pompa, ilo bitowy komp, jaka przeplywka.
Do tego raczej jeszcze by byly potrzebne wszyskie zaworki, podcisnienia itp.
Zreszta, co sie bedziemy rozwodzic tutaj. Napisz do bradley'a, on zna te silniki na wylot i mysle ze Ci pomorze. :p
widzę że trochę będzie roboty,a tak w ogóle to co można w nim zrobić oprócz wymiany silnika.Jak wstawić do niego turbo albo czy da radę czipować bo w wymianę silnika to będzie zbyt drogo i czasochłonne a poza tym trzeba się na tym znać.
_________________ 1.9 Diesel 64km
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-06-18, 23:08
chipowac da sie auta na elektronicznym wtrysku, w sesie ze zmiana map paliwa. Bez turbo to nawet nie ma sensu sie bawic bo przyrost mocy bedzie znikomy. Takze niestety, bez zalozenia turbo, to nic z tego nie bedzie. A przynajmniej wg mojej opinii.
Silnik: AFN+ Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Mar 2013 Posty: 33 Skąd: Żuromin/Warszawa
Wysłany: 2013-06-19, 12:40
SDI było montowane w Vento od 05.96 do 02.99 równocześnie ze zwykłym dieslem. Chipować sdi oczywiście można, ale przyrost będzie raczej skromny. Założyć turbo też się da. Wszystko zależy ile chcesz na to przeznaczyć i wtedy dochodzimy do sedna, czyli czy to się opłaca.
_________________ Chiptuning - nie tylko TDI.
Hamownia.
Silnik: AHU+ Pomógł: 8 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 1278 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2013-06-19, 19:05
słuchajcie nawet jeśli dużym nakładem pracy i pieniędzy uda się uturbić SDI czy nawet gołego D to i tak zabawa w moc nie będzie trwać długo bo dół jest słabszy od TDI no ogólnie korba tłoki głowica nie wytrzymają obciążenia. poza tym za ok. 2 tysie można kupiś swap na TDI więc turbienie SDI mija się z celem zarówno pod względem finansowym jak i rozwojowym bo TDI można dłubnąć i będzie git a takie turboSDI już raczej rozwojowym silnikiem nie będzie
Ja bym wolal wydac do 2 tys na 1.9 TDI. Mowisz ze nie chcesz przekroczyc 2-3 tys to prawie by Ci tysiak wystarczyl jeszcze na wtryski 216 i masz 110 KM
_________________ Diesel musi dymić
oferujemy:
-uslugi blacharsko lakiernicze
-elektryka samochodowa
-Swapy silnikow
-remonty silnikow
Wszystko w przystepnych cenach
Silnik: 1Z
Wysłany: 2013-07-08, 12:15
On chyba nie chce przekroczyć 2300zł a nie 2-3tys
W każdym razie, wydaje mi się że uturbienie SDI nie ma sensu. Oczywiście możliwe to jest (zapewne jakbyś dobrze w compsporcie zapłacił to by się tym zajęli), ale lepiej zrobić swap - nie trzeba od razu wrzucać ARL'a ale kompletny 1Z czy AFN będzie kosztował koło 2000zł właśnie, możliwe że nawet mniej. Do tego parę przeróbek i program i będzie malina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum