Witam wszystkich posiadaczy Vento.
Wczoraj zakupiłem taki pojazd i dziś wystąpił problem.
Otóż mam Ventyla 1,9 SDi (64 KM) i podczas ruszania strasznie trzęsie całym samochodem nie wiem dlaczego (gdy ruszam do przodu i do tyłu). Po prostu telepie całym autem! Równierz gdy wrzucam "dwójkę", to czuć, ze samochód po puszczeniu sprzęgła sie muli a po pewnej chwili zaczyna dopiero ciągnąc i sie rozpędzać.
Podejrzewam, ze jest to wina sprzęgła. Kolega za to twierdzi, ze jest to wina linki sprzęgła, ktora kosztuje ok. 150zł...
Pomóżcie proszę, bo nie wiem co mam poczynić. Auto mam od wczoraj wiec w razie wiekszej naprawy będę sćiągac spowrotem kase od sprzedawcy na naprawę! :/ Z góry dzięki za odpowiedzi.
A dodam, ze pedał sprzęgła jest położony troszke wyzej od pedała hamulca. Czy to ma cos wspólnego z tym?
Początkowo myslalem ze trzeba wyregulowac linkę sprzęgła ale nie wiedziałem wtedy ze jest to sprzeglo hydrauliczne.
Tak jak koledzy mówili Ogarnij poduszki i sprawdz czy nie masz czasem bicia na kołach pasowych (od wspomagania i alternatora) przez to rowniez silnik moze wpadac w duze wibracje a przez to niestabilnie sie zachowywac . miałem ten problem u siebie .. a co do tego ciagniecia moze gdzies lewe powietrze dostaje ..
Dzis wymieniłem linkę sprzęgła, wstawilem taką jak byla czyli samoregulacyjna. Jednak niewiem, czyto ona musi się "ułożyc" ale początkowo przy ruszaniu ponownie pojawily sie mocne drgania, ale po przejechaniu ok 20km problem znikł. Przynajmniej w tej chwili nie odczuwam tego. Ślizganie na "2" tez zniknęlo.
Czy to jest jednak wina sprzęgła, czy ta linka ułozy sie mi i bedzie chodzic OK? :/
Kolego daj do sprawdzenia sprzęgło u doświadczonego mechanika,możesz mieć zużytą tarczę lub docisk sprzęgła zanim staniesz gdzieś w trasie.Wymiana linki mogła chwilowo naprawić problem.Słychać łożysko oporowe na jałowym biegu ? Jak szybko pedał sprzęgła łapie ?Co na to poprzedni właściciel ? Przed zakupem zrobiłeś jakąś próbną jazdę ?
Odświeżę troszkę temat. Otóż mam podobny problem i chciałem się poradzić was.
Otóż posiadam Vento 1.6 td diesel m 1992r kupiłem go jakoś miesiąc temu ale od samego początku był problem taki , że przy odpalaniu cały samochód się trzęsie.
Jeszcze przy jedynce i dwójce tak porobi , a jak wrzucę piątke to drążek od zmiany biegów lata na wszystkie strony .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum