Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zapowietrzony układ paliwa w 1Z w wyniku braku paliwa
Autor Wiadomość
ice01 
Autostopowicz

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2013-10-25, 22:30   Zapowietrzony układ paliwa w 1Z w wyniku braku paliwa

Witam

Chciałbym podzielić się z drogimi forumowiczami rozwiązaniem problemu, który mnie dziś spotkał (może komuś się to przyda). Poniżej opis problemu i rozwiązanie:

Niestety zaryzykowałem jazdę na oparach :oklaski: (myślałem po prostu że uda mi się dojechać do stacji)... niestety przeliczyłem się i auto zgasło na drodze. Po fakcie kupiłem i wlałem 10L ON. Niestety auto nie chciało zapalić (próbowałem chyba z 15 razy kręcić przez ok godzinę ... więcej już nie ryzykowałem mimo iż akumulator dawał radę). Na nic zdało się też zalanie filtra paliwa.... W wężykach między filtrem a pompą cały czas widać było bombelki powietrza...

Zrezygnowany i przygotowany już na lawetę/holowanie wykonałem telefon do przyjaciela, który polecił odpalić silnik psykając plakiem w dolot (już za przepływomierzem). Takie "pomocnicze" odpalenie silnika na plaku miało wprowadzić pompę na większe obroty niż w przypadku rozrusznika, a co za tym idzie zwiększyć jej wydajność. Tak też zrobiłem: Podczas gdy ja kręciłem rozrusznikiem znajomy rozpylił mgiełkę plaka w dolot i silnik praktycznie po 2-3 sekundach odpalił i praktycznie od razu zaczął równo pracować. Przez kilka minut obserwowałem jak w wężykach zarówno od filtra do pompy jak i z pompy do filtra wędrowały dość szybko setki małych pęcherzyków powietrza (przypominało to bardziej pianę niż ciecz) ale nie przeszkadzało to pracy silnika O.o. Po kilku minutach po bombelkach nie było już śladu - wyglądało to jakby układ sam się odpowietrzył. :dresik:

Pozdrawiam

in4nity 
Kierowca eLki

Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2014-01-30, 12:42   

Możesz tego używać tez jak nie chce Ci zapalić np rano albo jak masz problem z układem paliwowym , działa to na takiej samej zasadzie jak SAMOSTART

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: 2.3t AERO
Wysłany: 2014-01-30, 13:09   

Miałem podobny problem we fiacie marea 1.9TD. Dokładnie ten sam problem, ale paliwo w baku było prawie full :)
Plakiem odpalał, ale powietrze zostawało. Po analizie odpowietrzyłem wtryskiwacze luzując każdy kluczem 17.

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

Tomaszex 
Donator
Festynowy tuner

Silnik: TDI +R/2,4D
Wysłany: 2014-01-30, 18:55   

Ja tez używałem plaka i był bardzo pomocny :)

Tylko słyszałem że jak za duzo plaka dostanie i załapie to moze wejść na kosmiczne obroty ale nie wiem czy to prawda czy tylko pogłoski..

link do Vencia: http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=15517 :D

muchomorek165 
Już prawie mieszkam w Ventce
luki

Silnik: 1,9TD AAZ+
Wysłany: 2014-01-30, 19:15   

To chyba jak całą butelkę psikniesz :D

Z tego co pamiętam TDI jak braknie paliwa jest problem odpalic bo musi mieć odpowiednią prędkość wał by odpalil druga sprawa jak przez kilka sek będziesz kręcił komp zgupieje. Kolejna sprawa jak będziesz na tych oparach trzymal tak długo aż sam zgaśnie i jeszcze gazu dodawał to wszystko paliwo wyciągnie i pompą sie zapowietrzy. A ze mamy pompy na zasadzie podcisnienia które same paliwo z baku zaciągają cuda sie później dzieją . A pomysł z poluzowaniem przewodów od wtryskow ułatwia przepchniecie paliwa bo pompą powietrza nie przepchnie i końcówka wtryskiwacza sie nie otworzy.
Masz pytania dzwoń
728-862-808

Pilne pytania 004915217798727

kowal323 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.9 TDI 1Z
Wysłany: 2014-01-30, 19:30   

I morał z tego taki, by na oparach nie jeździć :D

Odpowiedz do tematu