Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Nie działa prędkościomierz, nie nalicza kilometrów
Autor Wiadomość
marcin-cyna 
Autostopowicz

Silnik: 1,8 AAM
Wysłany: 2013-12-07, 20:49   Nie działa prędkościomierz, nie nalicza kilometrów

Witam wszystkich.Posiadam vento 1.8 AAM benzyna/gaz 93r. Mam problem:wariował mi prędkościomierz (pokazywał 0 a za chwile 60km/h) a teraz nie działa w ogóle i nie nalicza kilometrów. Wiem że temat był już wielokrotnie wałkowany (przeczytałem chyba wszystkie posty z prędkościomierzem :) ), ale nadal nie wiem o co mojemu ventylkowi biega.
Sprawdziłem:
1 - wszystkie bezpieczniki pod deską (są ok)
2- impulsator na stole pomiarowym (podłączyłem zacisk 1 i 3 na napięcie 12V i na sygnale miałem impulsowo to napięcie, ale nie wiem czy tak powinien on działać-sprawdzałem na oscyloskopie)
3- kostkę do impulsatora (wizualnie ok, ale chyba nierozbieralna; co do przewodów to nie wiem bo nie wiem gdzie one wychodzą z drugiej strony)
4- cały zegar liczników (kostka z tyłu ok, luty w środku wizualnie też ok-tak myśle)

Co było dla mnie zaskakujące, to fakt że tuż po sprawdzeniu impulsatora na stole i podłączeniu go, prędkościomierz działał i licznik km naliczał impulsy, a na następny dzień już nie. Zanim coś będę musiał kupić to chciałbym poznać wasze opinie na ten temat. Ma ktoś może jakiś pomysł ?

muchomorek165 
Już prawie mieszkam w Ventce
luki

Silnik: 1,9TD AAZ+
Wysłany: 2013-12-07, 23:46   

Ja bym rozebrał deskę i na szrot podjechał podstawic licznik. Lub podstawic impulsator.
Masz pytania dzwoń
728-862-808

Pilne pytania 004915217798727

marcin-cyna 
Autostopowicz

Wysłany: 2013-12-08, 19:53   

muchomorek165 napisał/a:
Ja bym rozebrał deskę i na szrot podjechał podstawic licznik. Lub podstawic impulsator.

właśnie chciałem wczoraj to zrobić, ale na jednym szrocie nie mieli nic tych rzeczy, jutro popytam na innym :]

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2013-12-08, 21:42   

marcin-cyna, musisz jednak tą wtyczkę i kable do impulsatora przejrzeć. Po włączeniu zapłonu mierz we wtyczce napięcie między 1 i 3 i ruszaj kablami, wyjdzie czy nie są przerwane, a żeby sprawdzić kabel sygnałowy to musisz wypiąć licznik odnależć jego pin we wtyczce licznika i sprawdzić omomierzem czy ma ciągłość.
Właśnie miałem identyczną awarię ale na moje szczęście tylko wtyczka była brudna i WD40 wystarczyło na to.

marcin-cyna 
Autostopowicz

Wysłany: 2013-12-10, 21:57   

Panowie sprawa wygląda tak: wczoraj zaistniała dla mnie sytuacja trochę niezrozumiała. Wyciągnąłem impulsator ze skrzyni i sprawdziłem go jeszcze raz na stole pomiarowym. Podałem zasilanie 12V na "+" i "-" i sprawdziłem, że są impulsy na wyjściu (kręcąc w palcach czujnikiem). Założyłem na wkrętarkę i pobawiłem się nim jeszcze chwile (prawo, lewo), sprawdziłem czy przy większych obrotach nie gubi impulsów - wszystko ok więc założyłem z powrotem do skrzyni. Za ok 2 godz wsiadam do ventylka, jadę do domu a prędkościomierz działa jak złoto - nic nie skacze nie przerywa, cały czas pokazuje prędkość jazdy i liczy kilometry. Zapatrzony na ten licznik jak sroka w kość dojechałem do domu i wszystko pięknie działa. Ale taką samą sytuację miałem jakieś dwa tygodnie temu (sprawdzenie na stole; po założeniu działa, ale na następny dzień już nie - nie ma prędkości, nie ma przebiegu kilometrów). Dzisiaj właśnie minął drugi dzień od tego ponownego sprawdzenia i na razie działa :tygrysek: Jestem tylko ciekaw jak długo hehe. Jeżeli sytuacja się powtórzy to kupię nowy albo używke na allegro i dam znać czy pomogło. A co jest dla mnie zastanawiające jeszcze to fakt, że zmierzyłem napięcie na kostce do czujnika i na skrajnych jest 12V (czyli chyba tak jak powinno być, nie zanika ruszałem przewodami i wygląda że ok), natomiast na 2 i 3 (czyli tak jakby wyjście sygnału do masy) mam napięcie 11.1 V - tutaj moje pytanie czy to jest dobrze ?U Was też tak jest ? bo znajomy elektryk mi powiedział, że na środkowym tez ma być masa. Natomiast na plusie i wyjściu sygnału (czyli 1 i 2 pin w kostce) mam 0,2 V (oczywiście wszystko mierzone po przekręceniu stacyjki). Kurcze ale się rozpipsałem, mam nadzieję że nie zasnęliście przy tych moich wypocinach hehe jutro napisze czy nadal prędkościomierz działa :]

marcin-cyna 
Autostopowicz

Wysłany: 2013-12-13, 21:01   

Witam ponownie. Najprawdopodobniej nawalał mi impulsator, bo już kilka dni prędkościomierz działa i nic nie przerywa. Także dziękuje wszystkim za porady pozdrawiam :hejka:

Odpowiedz do tematu