Siema wszystkim.
Jak wiadomo przyszła zima, trochę chłodno się zrobiło i powrócił denerwujący mnie problem.
Przy czujniku termotronic`a jest silniczek / wiatraczek, coś w tym stylu, zaczął on mi znowu strasznie "brzęczeć", jak tylko przekręcę stacyjkę, to wzrasta mi ciśnienie.
Ze dwa lata temu dostałem się do niego i wpuściłem mu trochę oleju - ucichł... Szczerze mówiąc, nie chce mi się znów z nim szarpać, żeby go wydobyć, stąd moje pytanie...
Mogę go odłączyć? Jaki skutek to przyniesie? Czy lepiej marznąć pod blokiem i znów nasmarować dziada?
Pzdr.
Silnik: 1,9 TD 75KM Pomógł: 9 razy Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 308 Skąd: Bunzlau
Wysłany: 2013-12-10, 19:43
jak odłączysz, to będzie zafałszowany odczyt temperatury przez czujnik i np. będzie Ci dmuchał cały czas gorącym, albo zimnym, w zależności od fantazji. Zrób to jeszcze raz (tak jak ja co roku) i będzie pani zadowolona ;-) Pomarzniesz godzinkę, a później super grzanie w środku i stała temperatura
_________________ pierwszy mój VW ;-)
Ostatnio zmieniony przez Radex 2013-12-10, 19:45, w całości zmieniany 2 razy
Silnik: AAM Pomógł: 4 razy Wiek: 36 Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 333 Skąd: Joniec / Warszawa
Wysłany: 2013-12-13, 15:23
Czujnik to jest prawie na wierzchu, ponieważ ta rurka z nim jest odłamana od reszty, tak więc siedzi przy tej kratce.
Jutro wezmę się za smarowanie silniczka, bo czuję, że może być śmiesznie jak go odłączę
w ogóle tam oleju nie wstrzykuj bo możesz zrobić zwarcie ! rozkręć go, tam w cale dużo roboty nie ma i sprawdź czy tam nie jest ciasno czy cos go nie uciska
_________________ Kiedy znajdziemy się na zakręcie ?!
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
to że wtedy nic się nie stało to nie znaczy że teraz nic się nie stanie ;> dość że możesz jak mówiłem zrobić jakieś zwarcie to na dodatek zabrudzisz cały czujnik ;> też tak miałem że po przekręceniu zapłonu strasznie mi wył i to sie zaczeło po wyciąganiu deski 4 raz ;> przy piątym wyciąganiu całej deski zwróciłem uwage żeby na siłe tam nic nie było pościskane i przestał wyć ale mineło 3 tyg i znów zaczął to wziąłem odłączyłem mu wtyczkę i ciszaaaaaa ;>
_________________ Kiedy znajdziemy się na zakręcie ?!
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum